AQUATOR Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?
mietek Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 W czasie 2 wojny to nie słyszałem o użyciu kbks.Jednak dobry kbks jest celny, swego czasu trochę strzelałem z jednostrzałowego z zamkiem blokowym i celownikiem. Na 25 metrów skupienie do 1,5 cm, broń była OK, ale ciągle to był egzemplaż klubowy, nie zaś prywatny o lepszych osiągach.
mietek Napisano 21 Sierpień 2004 Napisano 21 Sierpień 2004 5,6mm krótki, nie wiem czy do wszystkich kbks pasują, bo te najczęściej są na długie.Skąd się zaś wzięło na polu walki, trudno rzec. Albo sobie strzelali na tyłach w ramach treningów, albo totalny brak broni i coś takiego musieli wyciągnąć.
AQUATOR Napisano 21 Sierpień 2004 Autor Napisano 21 Sierpień 2004 Dzięki, za info a czy bicie na łusce ( Z ) coś komuś sugeruje?
Pioterek Napisano 24 Sierpień 2004 Napisano 24 Sierpień 2004 Też słyszałem o stosowaniu kbks-ów w walkach miejskich podczas II wojny światowej. Nie była to broń regulaminowa, lecz wynik pomysłowości żołnierzy.
stedke Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 czesc!ja osobiscie nie slyszalem o zastosowaniu przez niemcow kbks-u w czasie powstania.ale zaloze sie ze polacy uzywali.powstancy walili ze wszystkiego co sie dalo nawet z wiatrowek tamtego okresu.co do strzelnia z kbks-a to mam dosc duze doswiadczenie gdyz 7 lat trenowalem w zpks gwardia" z dobrymi wynikami m.in udzialy w mistrzostwach europy juniorow.wspolczesna bron sportowa jest porownywalna celnoscia i cena do wojskowej broni snajperskiej.oczywscie chodzi mi o celnosc na danym dystansie tz 50m w stosunku do 700m w strzelaniu wojskowym.sredni rozrzut przestrzelin miesci sie w ok 15mm.pozdrawiam
Pytanie
AQUATOR
Witam i proszę o pomoc w identyfikacji.
Naboje znalezione w miejscu walk z 1939 (niemcy - polska) i 1915 roku (niemcy - rosja).
Jest to zadziwiająco mały kaliber, jak dla mnie, i bardzo jestem ciekaw do czego te maleństwa pasują?
30 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.