mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Ma ktoś fotki KOP-owców z lat 30-stych w hełmach?Czy mieli wz.31 malowane salamandrą z mocowanym orłem z przodu (jak niektóre policyjne), czy zwykłe wojskowe?
werning Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 poszukaj na oficjalnych stronach różnych oddziałów straży granicznej często są tam galerie ze starymi zdjęciami KOP-u. No i trochę jest o tym w książce pana Kijaka. Z tego co pamiętam to było tam o wypożyczaniu chełmów przez KOP od armii.
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Dzieki, może ma ktoś Kijaka i może sprawdzić?Niektóre SG już widziałem, ale większość w czapkach :(.
werning Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Bo to o to chodziło że KOP wypożyczał hełmy od wojska na manewry armii w których zasadniczo w myśl umów międzynarodowych uczestniczyć nie mógł gdyż był jedynie formacją uzbrojoną tak jak teraz to jest z SG, ale w razie czego to... wiadomo. No i jednostki KOP-u udawały" WP. A hełmy weszły a stan" przed samą wojną. pzdr. wszystkich byłych i obecnych funkcjuszy ŁOSG :)
bolas Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 KOP mial zwykle wz.31 malowane jak dla wojska (albo gladkie albo salamaandra) - orly miala SG i chyba takze policja - mam jedna fotke KOP w wz.31 i sa to zwykle helmiszcze ...
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Policja i rezerwa policji miała na 100% z orłem metalowym wz. 27, mam tekst na ten temat w Archelogii wojskowej" ze zdjeciami.Co zaś wiadomo o hełmach w SG?
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 No proszę, akurat się pojawiło na allego coś jak obok
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 ćóż o tym sądzicie? KOP, czy policja?
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 opis aukcji:Hełm KOPu na bazie wz31.Odkupiony z prywtnej kolekcjii wraz z innymi hełmami,ale jak sądzę ten jest najciekawszy. Pierwszy raz podobny egzemplarz trafia w moje ręce. Stan zachowania jest całkiem niezły-do lekkiej konserwacjii.Zachowana większośc oryginalnej farby,niestety nie jest już widoczny napis fabryczny-wilgoć musiała skraplać się wewnątrz dzwonu i wdała sie korozja.Emblemat przyśniedziały ale bez uszkodzeń,nadłamań etc.Dzwon ma małe nadpękniecie na szczycie ale słabo widoczne i bez wiekszego wpływu na całość.Fasunek w ładnym stanie,bez uszkodzeń.Jak dowiedziałem sie od poprzedniego właściciela ,pasek pod brodę przekładany z innej sztuki 31-ki(również oryginalny) ,w tej podobno zjadły szczury.Polecam-super rzadko trafiająca się pozycja do kolekcjii!!!Nie wykluczam wcześniejszego zakończenia aukcjii.Hełm najprawdopodobniej bedzie wystawiany tylko raz.. z: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29894901
SLAW 100 Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Hm, KOP miałby orła państwowego???? Ja osobiście o tym nie słyszałem .poz Slaw 100
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Nie jest to hełm KOP-u, tylko najprawdopodobniej Straży Granicznej,ewentualnie Policji Państwowej.Pozdrawiam,Marek
mietek Napisano 19 Sierpień 2004 Autor Napisano 19 Sierpień 2004 Marek - czyli SG miała też hełmy z orłem? Moze jakieś fotki?
SLAW 100 Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 Zdjęcie z 1938 roku ( zamieszczone w Archeologia Wojskowa nr 2")poz Slaw 100
werning Napisano 19 Sierpień 2004 Napisano 19 Sierpień 2004 ja to bym w życiu takiego garnka" nie sprzedawał
Kolekcjoner (Marek Z) Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 Tak, hełmy S.G. miały orła.W załączeniu fotka z Hełmów Wojska Polskiego 1917-1991" J. Kijaka (wyd 1).
bolas Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 czyli tak jak mi sie wydawalo:wz.31 z orlem nosila policja (i jej rezerwy) - tyle ze wydje mi sie ze kolor byl to policyjny niebieski/granat i do tego SG (zwykla salamandra z orlem) a co do KOP-u to nie nosil on orlow na helmach (przynajmniej na mojej fotce nie ma)
bolas Napisano 20 Sierpień 2004 Napisano 20 Sierpień 2004 a tu kilka fotek helmu Strazy Granicznej ... zauwazcie ze ma tabliczke znamionowa co oznacza ze nie przeszedl testow odbioru wojskowego.
mietek Napisano 20 Sierpień 2004 Autor Napisano 20 Sierpień 2004 W tekscie w Archeologii Wojskowej" jest, iż policyjne były też khaki. Na fotkach widać, iż są zdecydowanie jaśniejsze niż mundury policyjne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.