Skocz do zawartości

Pytanie do miłośników fortyfikacji

HUBERTUS 1656

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam kilka pytań do kolegów z forum,zwłaszcza tych zajmujących się fortyfikacjami.Chodzi mi o zastosowanie stalowych słupków na drut kolczasty.
Czy stalowe słupki na drut kolczasty stosowano we wszystkich typach niemieckich pozycji obronnych (stałe/polowe).Czym różniły się te z pierwszej i drugiej wojny?Skąd dwie(lub więcej)długości tych słupków?Jakie zastosowanie miały te o długości ok 1 metra?
Napisano
chodzi ci o potykacze,piekne cudo niemcy dobry mieli patent z potykaczem ,nie mam pojecia czy w 1WS byly potykacze,natknolem sie na MRU na tylko 1 rodzaj potykaczy,wys ok 1 m drut mozna bylo rozciagac na wys 10 do ok 1 m (dobre na zasieki).POZDRO BUNKRY DLA BUNKROWCOW
Napisano
Witam.
Koledze Hubertusowi chodzi raczej o słupki nie o potykacze, chyba sie nie myle, ale chodzi o dwie osobne rzeczy. Słupek z dutem kolczastym nie może być potykaczem bo go widać a co to za potykacz skoro można go ominąć. Klasyczny przykład potykacza jest pokazany w książce J.Minewicza i B.Perzyka Wał Pomorski" na stronie 63.

Pozdrawiam
Marek
Napisano
drut rozciagniety na wysokosci 10 cm nad ziemia w siatke byl bardzo ciezki do przejscia,sprobuj przejsc przez takie cos,:)))).POZDRO
Napisano
Witam HUBERTUSOWI chodzi jednak o potykacz, i 708 dobrze wytłumaczył, o jednego można sie było potknąć a na innego nadziać, poza tym były one poowijazne drutem kolczastym. A wiem że chodzi o potykacze, bo koledze chodzi o tewonik z kwadratową podstawą, teownik jest od góry zakończony choinka (czyli harpunem) BDB

JARAS_LODZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie