JarekR Napisano 27 Październik 2002 Napisano 27 Październik 2002 witamkp-sld@sejm.pl - to jest adres klubu parlamentarnego SLD, jak już wcześniej pisałem, przew. podkomisji zajmującej się tą ustawą jest poseł J. Byra prośba jest taka aby ktoś (z kolegów prawników) napisał protest i abyśmy wszyscy go wysłali do klubu parlamentarnego, do rzecznika itp. Im szybciej tym lepiej, bo czas mija.... pozdrawiam Jarek
past Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 ok ja czekam na jakieś profesjonalne pismo - potem wysyłamy
merlin Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 Do JarkaR Czy udało ci się coś więcej ustalić w sprawie projektu nowelizacji ustawy o broni i amunicji.Próbowałem szukać po internecie,ale nic nie znalazłem. merlin (dawny Merlin3)
krzysiek Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 Komentując wypowiedź pana XYZ - twoje wyobrażenie o sile koperty" jest stanowczo mylne. Jeśłi chodzi o pomysł z konstytucją - nie ma co się łudzić - ustawa na pewno ze swobodami obywatelskimi nie koliduje. Tak samo jak nie koliduje kwestia posiadania zezwoleń na broń, czy prawa jazdy do prowadzenia samochodem, czy w końcu przepisy ruchy drogowego (ktoś może mieć takie hobby - jeżdzenie 220km/h po uliczkach osiedlowych). Listy do prezydenta i do RPO na pewno nic nie pomogą. Mogą natomiast pomóc listy do klubu-SLD, ale muszą być profesjonalnie przygotowane. Na pewno nie odniesie skutku list o my lubimy chodzić po lesie", tylko trzeba by zebrać głosy ludzi z autorytetem (profesorowie itp) o tym jak to w różnych państwach Europy (i w Polsce) służby konserwacji zabytków korzystają na współpracy z poszukiwaczami. Przychodzi mi na myśl W.Brytania (tam są bardzo dobre efekty) i Niemcy (w niektórych landach).Szanse oceniam jako marne. To co mogłoby zmienić tak naprawdę całe zagadnienie to stowarzyszenie pasjonatów działające przy każdym urzędzie konserwatora zabytków, czy przy muzeum. Być może sprawa w sumie skończy się dobrze - ustawa w tym kształcie wymusi na nas współpracę z konserwatorami, a to z kolei zmieni nastawienie konserwatorów do poszukiwaczy.Trzeba czekać i zacząć się kontaktować z konserwatorami. Nie wiem czy wiecie, ale praktycznie przy każdym urzędzie jest kilku pasjonatów, którzy próbują z nimi współpracować. Proponuję przejść się i pogadać. Tylko uwaga - oni są uczuleni na ludzi, którzy chcą przyjść i dostać kwit", że współpracują. Są bardzo sceptycznie do ludzi nastawieni, ale są w stanie się przekonać do ludzi. Współpraca z archeologami może być bardzo satysfakcjonująca.PozdrawiamKrzysiek
JarekR Napisano 28 Październik 2002 Napisano 28 Październik 2002 do Merlina:o nowelizacji tej ustawy w części nas interesującej (zamiast zezwolenia - rejestracja) przeczytałem w Gazecie Prawnej (sorry, ale to nie reklama gazety....), z obowiązku ją czytam i na pewno jak będzie coś nowego - nie omieszkam zakomunikować, ale jak pisałem poprawkę przyjął rząd a topiero początek drogi...., spróbuj na www.gazetaprawna.pl - powinno coś tam pisać, spróbuje wysłać do nich maila z pytaniem o tą poprawkę.do Krzyśka:nie zgadzam się z Tobą, każda forma protestu,pomimo, że może nie przynosić efektów, zwraca uwagę na problem, pokazuje że ktoś jest tym żywo zainteresowany i pokazuje że są ludzie biegający po lesie z piszczałką (a przede wszystkim, że nas jest dużo...), dlatego też czekam na pisemną formę protestu, aby ją gdzie się da powysyłać.... pozdrawiam Jarekp.s. porównywać piszczałkę z bronią palną to trochę przesada... ale rozumiem intencję
krzysiek Napisano 29 Październik 2002 Napisano 29 Październik 2002 Jarek, a masz może numer tej gazety prawnej w której była mowa o nowelizacji? Byłoby ciekawie. Jestem zrezygnowany, bo sporo czasu ostatnio spędzam na rozmawianiu z archeologami :). I znam do¶ć dokładnie ich zdanie na temat naszego hobby. Niestety (a może na szczę¶cie) ta grupa zawodowa ma większ± siłę przebicia niż my.Pożyjemy zobaczymy. PozdrawiamKrysiek
merlin Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 Idzie lepsze !!!??Sejm przegłosował zmiany w ustawie o broni i amunicji.W części interesującej poszukiwaczy. Na broń, która została pozbawioną cech użytkowych nie będzie potrzebne pozwolenie a jedynie wystarczy rejestracja. Rejestracja będzie miała charakter decyzji ( teraz czekamy na Senat i Olka) a potem na przepisy wykonawcze.Pozdrawiam Merlin P.S. Bedę na Weteran Bazarze w sobotę gdzieś między 10 - 12. Więc chętnie bym poznał osobiście tych z którymi postuję.Czy ktoś będzie i jeżeli tak to gdzie i mniej więcej kiedy.
merlin Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 I jeszcze jedno Podaję link do strony,która zawiera sporo informacji dotyczących zmian ustawy. Strona poswięcona jest broni pneumatycznej( to mój drugi konik ) Polecam działy news ( projekty zmian ) oraz ichniejsze forum - dział różneteraz link - www.airguns.plInformację podano w forum za PAP P.S. Coś mi się wydaje, że panowie poszukiwacze zaspali z serwisem informacyjnym
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.