Skocz do zawartości

nowe prawo

Gość mt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem czy ten temat był juz poruszany, bo dawno mnie nie było na forum, ale zapytam: czy - w związku z nowym prawem o zabytkach opisanym w najnowszym nr ODKRYWCY - zdajecie sprzęt a może shodzicie do podziemia?
  • Odpowiedzi 82
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ja chyba zdam wykrywacz, szczegolnie, że samo jego posiadanie ma być zabronione i karalne podobnie jak w Irlandii :(
A kary od 100 zł grzywny do kary aresztu włącznie.
Napisano
Ralphi skad masz takie informacje ze posiadanie wykrywacza ma byc zabronione. Jezeli masz jakies konkretne zrodlo to podaj akty prawne, ktore ta kwestie reguluja. Chetnie sie z nimi zapoznam.
Napisano
Ralphi skąd masz tak straszne informacje??? A Wy koledzy chyba nie mówicie serio, ze zadcie sprzęt i zaczniecie zbierać znaczki??? Moim zdaniem to prawo jest o kant d.... obić. Przecież ludzie wydawali po, często pare tysiecy zł zeby cos fajnego wygrzebac, a teraz co panstwo odda im kase??? Skupi sprzet??? Co ja zrobie z wykrywaczem ktory wlasnie leci z usa? Muszą byc jakies licencje ( takie cos jak np karta wedkarska tylko ze pod inna nazwa, hehe) lub cos innego. nie no nie wiem, to głupie....
Napisano
he he.. jak tak dalej pójdzie to za tych od rybek i znaczków też sie zabiorą
Napisano
Info ktore podaje podobno jest prosto od generalnego konserwatora zabytków.
To z nim kontaktują się ludzie z sejmu przy zmianie ustawy. Wlasnie taki projekt widziałby najchętniej generalny", ale jest jedno ale". Zapis unijny mowi aby umozliwiac włanczanie poszukiwaczy do poszukiwań archeologicznych, oraz zalegalizować ich pogmatwany status prawny. Co prawda Unia niczego nie sugeruje, więc osatnie słowo nałeży do pań i panów z Wiejskiej. Zresztą zapytajcie znajomych konserwatorów o ten temat to bedziecie wiedziec dokladnie o co chodzi, bo może myslicie, że wyolbrzymiam.
Napisano
Co zrobicie na serio, kiedy z jednej strony bez kopania trudno będzie usiedzieć a zdrugiej strony za kopanie będzie można posiedzieć albo tak zabólić, że aż niemiło...
Panowie wojną się pasjonujemy i wojny się doczekaliśmy! Tyle że nie da jej się wygrać pięściami. Ale od czego nasza polska, ułańska fantazja ...?
Napisano
Z drugiej strony „Myślenie nie podlega karze” :-)))))))))
Napisano
Jak niezadługo poznają sposoby czytania myśli i wszczepią czipa, to nie wiem, czy nie będzie podlegać. Co poniektórzy twierdzą, że mają już coś takiego w muzgu, ale od marsjan ;-)). A jak ktoś zbiera oporządzenie i sprzęt wojskowy i ma W3p to też będzie musiał zdać?? Chyba lepiej zakopać. Plwujmy na tę skorupę i stąpmy do głębi, jak mawiał wieszcz..
W unii jest po...pipipipi.., a u nas jest po..pipipipi do sześcianu. Zresztą jak jest coś takiego w unii, to i będzie tego wariant polski :_((. Pozdrawiam sejmowe orły.
Napisano
temat jest również poruszany w wątku klimat" tylko co z wielkimi dekleracjami redakcji??
Może Ralphi przesadza , a może ma racje nie wiadomo ?????
Napisano
PANOWIE BEZ PANIKI

zadałem sobie troche pracy i
oto co jest na stronach sejmu

Rządowy projekt ustawy o zabytkach

( druk nr 624 wpłynął 14-06-2002 )

OPIS PROJEKTU:
- określenie przedmiotu, zakresu i formy ochrony zabytków,
- ustalenie zasad tworzenia programów opieki nad zabytkami oraz finansowania opieki nad zabytkami,
- utworzenie Wojewódzkich Rad Ochrony Zabytków.

Dnia 26-06-2002 skierowano do I czytania na posiedzeniu Sejmu

I CZYTANIE NA POSIEDZENIU SEJMU
pos. nr 28 dn. 29-08-2002
skierowano do : Komisji Kultury i Środków Przekazu, z zaleceniem zasięgnięcia opinii Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej

UCHWALENIE
sprawa nie zamknięta
Projekty ustaw zawarte w drukach nr 537, 624 rozpatrywane są wspólnie.

stan na 14-10-2002
Napisano
Past /129/ pocieszycielu dzięki, ale skoro coś takiego w Odkrywcy" napisali, to co to jest w takim razie: kaczka dziennikarska? A przy okazji wiecie może jak to wygląda w Unii?
Napisano
Quaz możesz podać e-maila albo ewentualnie skontaktować się ze mną?
Napisano
Już dawno było słychać o zrzeszaniu się, wspólnym działaniu, podpisach, próbach tworzenia nowego prawa na rzecz uproszczenia procedur związanych z eksploracją. I NIC !!!KAŻDY COŚ TAM SOBIE...I TO BY BYŁO NA TYLE.I uważam że przyszłe przepisy prawne będę doniośle sankcjonowć wszelkie działania związane z tym ruchem, a prawdziwej eksploracji podejmą się osoby z ogromnym zapleczem finansowym oraz wiedzą i dostępem do niej.a jak wiadomo są to już oragnizacje powiązane z rządem oraz wpływowymi instytucjami często międzynarodowymi, tak naprawdę wiele się dzieje i już niedługo zacznie sie na waszych oczach od momentu unii...
Napisano
Propo najnowszego newsa na stronie Odkrywcy! A nie mówiłem, nie ostrzegałem, że taka ustawa wejdzie. Mamy jeszcze trochę czasu na stworzenie stowarzyszenia. Wystarczy kilkanascie podpisów ewentualnych członków, statut i rejestracja w sądzie,by można było cos zroboic w tym kierunku.
A pomysł z poparciem posła z Samoobrony jest dobry. Według mnie każdy poseł jest na wagę złota. Nie ma co tracic czasu.
Redakcja powinna zająć się tworzeniem struktur stowarzyszenia czy tez związku eksploracyjnego. W przeciwnym razie też zejdą do podziemia.
Napisano
A jak ktoś chce sobie trochę drobnych na piwko pozbierać na plaży to musi się też stowarzyszać, gdzieś zapisywać, zdawać jakieś egzaminy, prosić łaskawców o pozwolenie? Przecież na plazy nie ma żadnych stanowisk, miejsc badań archeol. które byłyby zagrożone zniszczeniem. Dzieciaki kopią w piasku ile sie da, więc dla czego ja mam tego nie robić? I mam nadzieje że nie dojdzie do tego żeby jakieś ''przepisy prawne DONI OŚLE sankcjonować wszelkie działania związane z tym ruchem''(obserwator). Z jakim ruchem? Czy przez samo posiadanie wykrywacza met. jestem już z kimś lub czymś zwiazany? Protestuję chcę tylko w sezonie napić się piwa.
Napisano
Nie jest dobrze. Wykrywacza jeszcze na szczęście nie mam więc mi nie żal. Ale jak ja się rozstanę z moimi płetwami i maską do nurkowania? Na co teraz kolej? Drżyjcie różdżkaże i specjaliści od wahadełka.
Napisano
Kogoś tu chyba pogło", jak to mam być karany za posiadanie piszczałki? A jeśli mam ochotę nią gwożdzie wbijać, no kto mi k.... udowodni, że mam zamiar iszczyć stanowska archeologiczne"?! Jestem gotów poprzeć posłą samoobrony jesli bedzie chciał ocalić mojego Cyklopka... :-(
Napisano
I jak zwykle każdy się oburzy, napisze co czuje i koniec.
Wejdzie nowe prawo, wszyscy spuszczą głowy i będą wspominać jakie to fanty kiedys wyciągali. Poco nam stowarzyszenie jak my Polacy tylko kłucić się umiemy.
A propo postu o wbjaniu gwoździ detektorem. Taki argument nie jest argumentem. Ja też mogę powiedzieć, że mój vis służy mi do wbijania gwoździ na przykład, ale czy przekonam sędziego???
Napisano
A w razie porażki wyobrażacie sobie tak: spacery z przewodnikiem po mieście i wieczorki poetyckie?
Napisano
Wykrywacz może też posłużyć jako packa na muchy. Zresztą niektóre tylko do tego się nadają a te w świetle prawa nie są narzędziem przestępstwa :)))))))))))
Napisano
No jak ja poprę posła Samoobrony któregoś dnia to sam potnę swojego szumonamiernika na kawałki toporkiem bojowym. Z całej tej rozmowy wnioskuję że - Schodzimy do podziemia panowie.
Pozdrawiam - GranadaF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie