Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Witam, Od dawna trwa spór – jaki wykrywacz jest tym najlepszy?... chyba najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest opinia, jaką napisał SZZ na forum Odkrywcy w dziale sprzęt poszukiwawczy: „Moim skoromnym zdaniem sprzęt, którym posługujemy się ma mniejsze znaczenie niż intuicja, fart i wieloletnia praktyka. Miałem wczoraj przyjemność szukać na przeczesanym już pobojowisku z 1831 r. razem z ekipą Dominika (dominic).Pomimo tego, że szedłem parę metrów obok z Cortesem - to on trafił Tesoro Lobo z małą cewką (wykrywaczem skonstruowanym do poszukiwania głównie złotych samorodków) rosyjski płomień (płonący granat) w niemal idealnym stanie, duży guzik cynowy z cyfrą 3 prawdopodobnie od płaszcza żołnierza 3 pułku piechoty liniowej z Powstania Listopadowego czy całkiem współczesny zegarek w kopercie ze stali nierdzewnej. Takie fanty mógł teoretycznie trafić każdy z nas - bo członkowie ekipy posiadali jeszcze Whites Coinmaste, BH Lone Star i HS-3 - zalegały płytko. Udało się tylko jednemu. Wszyscy ukopali wczoraj sporo kul muszkietowych i II wojennego śmiecia, a tylko jeden mógł się pochwalić naprawdę cennymi znaleziskami.” No cóż – potencjalnie każdego z nas czeka być może wielkie znalezisko, i nie jest to tylko uzależnione od tych kilku centymetrów, którymi różnią się zasięgi naszych ulubionych piszczałek.... Załączam kilka fotek z fantami z tego sympatycznego wypadu w okolice Wa-wy... pozostaje mieć nadzieję, że to nie ostatni nasz wypad!
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 poza ww. fantami były też monetki, łuski wszelkiego rodzaju, muszkietówki,dwie lufy, fragment mosina, kawałek gąsienicy,i sporo coś od czegoś" :-)
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Od lewej dominic z Tesoro Lobo, Jarek z HS-3 i Darek z Whites Coinmaste... dyskusja nad...
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 A tu SZZ ze swoim Cortesem... w tle farciarz" dominic :-)
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 A w takim dołku Jarek swoim HS-3 trafił....
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 taki fragmencik gąsienicy... znawcy pewnie ją zidentyfikują.
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Były też fanty mnie sympatyczne - tu skala porównawcza
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 I opis - fant swojego amatora oczywiście nie znalazł...
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 Swoją pierwszą elektrolizę dominic będzie przeprowadzał na tych dwóch sympatycznych rurkach :-) i podkowie
Rybciak Napisano 16 Sierpień 2004 Autor Napisano 16 Sierpień 2004 A w długie zimowe wieczory będzie się można zastanawiać, do czego to służyło... Pozdrawiam wszystkich! Darz Dół!
Jadzia Napisano 16 Sierpień 2004 Napisano 16 Sierpień 2004 Witam,gratuluję fantów. A tych nosideł do pocisków strasznie dużo walało się kiedyś w Choszczówce.pzdrJadzia
SZZ Napisano 17 Sierpień 2004 Napisano 17 Sierpień 2004 Dzięki Rybciak, zrobiłeś bardzo fajną galerię upamiętniającą wspólną wyprawę, nie ujawniając przy tym wizerunków jej uczestników. Zdjęcia świetnie oddają atmosferę i mroczną przeszłość tego lasu. Przy okazji pokażę zagadkowy mosiężny emblemat - niestety mocno pogięty i zgnieciony, przedstawiający głowę lwa na tarczy o średnicy ok. 88 mm. Znalazłem go po tym, jak już wróciliście do samochodu.Serdecznie pozdrawiam:-)SZZ
dominic Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 witam drogich warszawiakow,jak po poszukiwania mam nadzieje ze po wolnych dniach przybylo fantow ,ja niestety troche zabiegany ,pochwalcie sie,pozdrowienia
dominic Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 cze z rana jade gdzies pokopac ,ktos zainteresowany czy wszyscy do roboty :}pzdr
rorvik Napisano 22 Sierpień 2004 Napisano 22 Sierpień 2004 Świetne fanty!! Gratulacje. A ta gąska, tak bez wymiarów to na 80% Pantera.Pozdrawiamrorvik
dominic Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 cze znalazlem fajne luski kaliber 20mm wys95mm a pocisk taki normalny mauser :}oznaczenia 11i \ p\ wba700\40 czerwona splonka moze ktos wie co to pzdr
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Ta część nosidła to od pocisków do 105 mm haubicy le.F.H.18pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Zrób fotkę albo ją narysuj i opisz dokładnie bicia bo nie rozumiem :)
Tominew Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Czesc Dominic!!!! A łuski to od niemieckiego działka p-lot.Z tym że nie wiem czy łuski są mosiężne czy stalowe
dominic Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 cze luski mosiezne,aparatu nie mam . 11i - P - WbA700 - 40 - pzdr
bjar_1 Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 Od 2 cm FlaK-a ,mosiężne sporo rzadsze od stalowych.pzdrbjar_1
dominic Napisano 23 Sierpień 2004 Napisano 23 Sierpień 2004 ale sam pocisk ma kaliber taki jak od ura czyli mauser oki 7,62mm
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.