Skocz do zawartości

Pękanie hełmów bojowych. Co? Jak? Dlaczego?


Łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A ja myślę że każdy z nas ma trochę racji bo technik produkcji hełmów pewnie kilka było. Ale tą fotkę z tym dziwnym pęknięciem chętnie zobaczę. Pozdrowionka.
Napisano
Pewnie tak ;-) Ja cały czas mówiłem o wykonywaniu hełmów niemieckich(kute na zimno-później na gorąco i hartowanie). Nie mam pojęcia o wykonywaniu innych hełmów, ale podejrzewam że wyglądało to podobnie. Może poza pewnymi różnicami wynikającymi z odmienności procesu technologicznego odnośnie różnych gatunków stali. Podejrzewam że w książce ś.p. J. Kijaka powinno byc cos o produkcji polskich garnków. Zaraz sprawdzę i jakby coś było to postaram sie coś tu wklepać.
Oczywiście wkrótce też wrzucę tu fotke tego pęknięcia na moim hełmie.
Pzdr
Napisano
No i sprawdziłem. Jest tam opisany proces powstania hełmu wz.31, choć w duzym skrócie. Ale z tego opisu wynika że wyglądało to tak samo jak w przypadku hełmów niemieckich. A więc:krążek-tłoczenie-podwijanie-test Rockwella-hartowanie-odpuszczanie-piaskowanie-lakierowanie(podkład+korek+farba).
Pzdr
Napisano
no fakt, też sprawdziłem- zwracam honor. Eh a wystarczyło wstać po książkę hie hie. Ale wracając do tematu. To czy ktoś widział może popękany hełm który miał zawalcowany rant?
Napisano

Na fotce jest popękany m35, ale pewnie chodziło ci o pęknięcia idące od rantu.
Na stronce http://www.german-helmets.com/Factory%20Main.htm
jest opisany po krótce proces produkcji hełmów z fotkami a nawet z filmikiem.
pozdro

Napisano
Też zajżałem do książki i faktycznie w Polsce proces był podobny.
Pytanie tylko jakie to ma znaczenie dla naszej dyskusji tzn. czy rzeczywiście eliminuje to naprężenia na hemie? Moim zdaniem nie. Na dodatek takie naprężenia powinny pozytywnie wpłynąć na odporność hełmu bo energia takich naprężeń jest skierowana na zewnątrz a więc przecienie do toru lotu pocisku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie