Gość Napisano 13 Październik 2002 Share Napisano 13 Październik 2002 Hasło : jak zakonserwować papier. Wyjmuje gazete z ziemi i co dalej żeby nie rozpadła się po wysuszeniu. W czym moczyć? Czy wogóle moczyć? Jak suszyć? itd itp .. dzięki z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopad 2002 Share Napisano 13 Listopad 2002 Przede wszystkim zapakuj do foliowego worka, żeby nie wyschła od razu. Po dotarciu do domu rozdziel na części po kilka arkuszy (jeśli jest taka potrzeba) obłóż czystymi kartkami papieru (nie gazetą bo odbije ci się druk) i włóż do książki lub przyciśnij ją aby po wyschnięćiu nie zrolowała ci się. Resztę zostaw naturze. Licz się że po tej metodzie paier zżółknie. Konserwatorzy sstosują też zamrażanie ale nie wiem o co dokłądnie w tym chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSJ Napisano 13 Listopad 2002 Share Napisano 13 Listopad 2002 Siemka, Po zamrożeniu papieru następuje powolne odparowanie wody (tzn. sublimacja). Jest to wielce skuteczna metoda ale chyba nie da się jej przeprowadzić w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Listopad 2002 Share Napisano 13 Listopad 2002 Można mrozić, ale niestety grozi to uszkodzeniami (jeśli jest b. mokry. Mrożenie głównie zabija bakterie. Ja mam taką ludową" metodę. Dokumenty grożące rozpadem (zbieram materiały hist. o elektronice) suszę na białym lnie. Potem lekko podgrzewam ((: - bez przesady)i umieszczam nad oparami przeźroczystej lub białej stearyny (świeca). Jeśli jest w lepszym stanie - nasączam pędzlem. Potem między szyby i na koniec w kopertę (na dokumenty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 23 Listopad 2002 Share Napisano 23 Listopad 2002 najlepiej w bibułkę ( poprzekładać bibułką..)polecamVademecum Konserwacji Książki Jerzego Wieprzkowskiego ( WAWA 1983) Stowarzyszenie Bibliotekarzy Polskich- tam szczegółowa bibliografia i cenne wskazówki.pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 31 Styczeń 2004 Share Napisano 31 Styczeń 2004 tak się nie robi z poważaniem konsewator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 31 Styczeń 2004 Share Napisano 31 Styczeń 2004 Swego czasu w sklepach filatelistycznych był papier woskowany. Prasowało się żelaskiem przez taki znaczki. Ale ja się tym bawiłem 20 lat temu, jak wygląda obecnie dostępność takiego papieru nie wiem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 witam a może ktoś wie jak usunąć tłuste plamy z papieru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Tłuste plamy - kąpiel w czystej benzynie ekstrakcyjnej. To stara filatelistyczna metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stock84 Napisano 7 Styczeń 2009 Share Napisano 7 Styczeń 2009 Próbowałem lecz benzyna tylko delikatnie ozjaśniła" plame...Dodam, o ile to w czymś pomoże, że plama zalega na dokumencie już kilka jeżeli nie kilkadziesiąt lat natomiast pod plamą znajduje się oryginalne pismo sprzed 70 lat:( może jakiś inny specyfik?? help me! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R51 Napisano 10 Styczeń 2009 Share Napisano 10 Styczeń 2009 Wikol rozpuśćcie w wodzie (roztwór ok. 5-10%) następnie rozprowadźcie ten roztwór po papierze. Uelastyczni to go i zapobiegnie kurczeniu się. Metoda wypróbowana na papierzyskach wykopywanych z ziemi i na etykietkach z wykopanych butelek/zasobników.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr777 Napisano 18 Styczeń 2009 Share Napisano 18 Styczeń 2009 stock84 do papieru dobrym środkiem jest CONTRAD 2000 - mydło konserwatorskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.