berdan Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 a można prosić o te kotwice (mnie kojarzy się z takim niekoniecznie miłym panem z Mikoszewa który mieszka w domu z kotwicą na ścianie he he)
acer Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Uśmiał bym się jak by pod Brodem ktoś odnalazł znaczek rybę-piłę flotylli u-bootów :))
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Kotwiczki - herb 20DGrenPanc (nie jak pisałem 10-tej - błąd). Kolega znalazł bodajże 6-7 sztuk ,a ja jedną. Z tyłu widoczny ślad po mocowaniu (szpilka?).Acer - to byś się uśmiał! Pod Ruskim Brodem wyszło kilka nieśmiertelników i guzików Kriegsmarine :)
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Wątek zbyt długo się otwiera - proponuję zacząć dyskusję w nowym - Ruski Bród 1945 - część V" :)
acer Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Kriegsmarine - jak pamietam coś z jednostkami do niszczenia mostów ?
bjar_1 Napisano 27 Grudzień 2005 Autor Napisano 27 Grudzień 2005 Coś takiego podobno było nad Wisłą w 1944/45 r. - płetwonurkowie KM minowali mosty na Wiśle (PODOBNO!).Kontynuujmy w nowym wątku.
berdan Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 dzięki acer,coś mi się wydaje, że te emblematy są podobne...Czy ktoś wie o co chodzi z tym łosiem? Niby miłe zwierze, ale czemu nie tygrys, albo lew...wcale nie wiem czy symbolem waleczności może być ...łoś
acer Napisano 27 Grudzień 2005 Napisano 27 Grudzień 2005 Sądzę że w przypadku Kurlandii chodziło o pewne uopamietnienie trudów walki i jej warunków, o tereny podmokłe, trudne i bagienne, łoś bowiem lubi bytować w takim środowisku, doskonale je znosi, a nawet potrafi nurkować. Przy tym dysponuje orężem - rosochami lub łopatami /mówię o porożu/ jest silny, wielki, siłą naparcia potrafi obalic mniejsze i cieńsze drzewo. Jak dla wojska lubującego się w symbolice pasuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.