Witam! Hełm niemiecki wz.18 pomalowany 3 warstwami farby. Dwie pierwsze są z epoki natomiast ostatnia to robota chłopa, od którego został wyciągnięty. Po wstępnym oczyszczeniu wyszedł orzełek(niestety musiał oberwac czyms twardym bo odprysnęła farba z górna częścia orła) i tarczka. Orzeł przypomina mi wzór używany w czasie Powstania Wielkopolskiego- długi ogon i malowany na czerwonym tle. Tarczka kojarzy mi się z wojskami łaczności. Pytanie do specjalistów... kto i kiedy mógł nosic hełm z takim malowaniem?? Wszystkie sugestie mile widziane
Pytanie
mab1978
--------------------------------------------------------------------------------
Witam!
Hełm niemiecki wz.18 pomalowany 3 warstwami farby. Dwie pierwsze są z epoki natomiast ostatnia to robota chłopa, od którego został wyciągnięty. Po wstępnym oczyszczeniu wyszedł orzełek(niestety musiał oberwac czyms twardym bo odprysnęła farba z górna częścia orła) i tarczka. Orzeł przypomina mi wzór używany w czasie Powstania Wielkopolskiego- długi ogon i malowany na czerwonym tle. Tarczka kojarzy mi się z wojskami łaczności.
Pytanie do specjalistów... kto i kiedy mógł nosic hełm z takim malowaniem??
Wszystkie sugestie mile widziane
Pozdrawiam
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.