Skocz do zawartości
  • 0

POWSTAŃCZY HEŁM???

mab1978

Pytanie

Napisano

--------------------------------------------------------------------------------

Witam!
Hełm niemiecki wz.18 pomalowany 3 warstwami farby. Dwie pierwsze są z epoki natomiast ostatnia to robota chłopa, od którego został wyciągnięty. Po wstępnym oczyszczeniu wyszedł orzełek(niestety musiał oberwac czyms twardym bo odprysnęła farba z górna częścia orła) i tarczka. Orzeł przypomina mi wzór używany w czasie Powstania Wielkopolskiego- długi ogon i malowany na czerwonym tle. Tarczka kojarzy mi się z wojskami łaczności.
Pytanie do specjalistów... kto i kiedy mógł nosic hełm z takim malowaniem??
Wszystkie sugestie mile widziane

Pozdrawiam

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No faktycznie nie są identyczne orły:od Kijaka z tym-ale może to jakaś odmiana-na pkp jeśli chodzi o hełmy to używali wszystkiego co wpadło im w ręce i może ktoś znalazł taki i się wykazał artyzmem,bo tamten z książki jak wynika z opisu też był inwencją własną właściciela :)Czy na tarczce z orłem-bo nie widać dokładnie na zdjęciu są jakieś ślady że miał koronę?
Napisano
Czarek, czy możesz zrobić skan tego zdjęcia i wrzucić na forum? Jeśli nie to czy hełm z książki Kijaka ma z boku RT z piorunami?
Pozdrawiam, mab1978.
Napisano
Witam!
Jest to na pewno ciekawostka. Wg mnie orzeł najbardziej przypomina faktycznie orła Wojsk Wielkopolskich z 1919 roku. Niestety jest zachowany w takim stanie, że chyba ciężko byłoby stwierdzić czy jest to wersja tzw. przepisowa" czy może odmienna. Wiedzy zaczerpnąłem z katalogu wystawy Muzeum Zamkowego w Malborku pt.: ORZEŁ - ZNAK ŻOŁNIRZA POLSKIEGO, Malbork 1981 -1983 pod red. A.R. Chodyńskiego, s. 102
Pozdrawiam
Napisano
Podobienstwo raczej tylko w kolorach, czerwony i bialy.Kompletnie inna tarcza i rysunek orla,niz w ksiazce.To nie to, na pewno.
Napisano

--------------------------------------------------------------------------------

Witam!
Hełm niemiecki wz.18 pomalowany 3 warstwami farby. Dwie pierwsze są z epoki natomiast ostatnia to robota chłopa, od którego został wyciągnięty. Po wstępnym oczyszczeniu wyszedł orzełek(niestety musiał oberwac czyms twardym bo odprysnęła farba z górna częścia orła) i tarczka. Orzeł przypomina mi wzór używany w czasie Powstania Wielkopolskiego- długi ogon i malowany na czerwonym tle. Tarczka kojarzy mi się z wojskami łaczności.
Pytanie do specjalistów... kto i kiedy mógł nosic hełm z takim malowaniem??
Wszystkie sugestie mile widziane

Pozdrawiam

Napisano
Witam! A tak z ciekawości zapytam: może ma ktoś z Was oryginalny hełm z okresu powstania 1944? (używany oczywiście przez stronę polską) Może mógłbym otrzymać jakieś fotki? Pozdrawiam, Łukasz
Napisano
Może powstańczy,ale może też używany krótko po wojnie w PKP-np. służba łączności PKP-w książce u Kijaka jest hełm niemiecki z poidobnym orłem z przodu-właśnie z PKP
Napisano
Witam!
W ksiązce Kijaka nie ma podobnego orła... Faktycznie jest włoski hełm wz.33 uzywany przez PKP ale orzeł na nim jest kompletnie inny a na hełmie nie ma tarczki.
Poza tym powojenne orzełki na hełmach były bardzo uproszczone więc nijak nie pasują do orła z przedstawionego hełmu.

Czekam na następne opinie :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie