Skocz do zawartości

kusza

Gość vin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
mam pytanie gdzie moge znalezdz jakieś materiały na temat kusz(chodzi mi o schematy budowy)
Napisano
Broń polska łuk i kusza" Werner Jerzy lub możesz kupić w bractwach rycerskich lub na jarmarkach archeologicznych. Ostatnio na jarmarku w Biskupinie były na sprzedaż dobre kusze o naciągu 100kg. W sklepach z bronią kuszy nie kupisz bo w Polsce jest na pozwolenie. Oczywiście u naszych zagranicznych sąsiadów kusza jest bez pozwolenia.
Napisano
czyżbyś robił cos na piórze resora od malucha ? jeśli tak to odpowiedz .
Napisano
Jak to napisał Paweł, Broń polska łuk i kusza" to całkiem niezła pozycja (chociaż osobiście jej nie posiadam). Widziałem kiedyś u jednego gościa kuszę właśnie z pióra resora do malucha. Piękna rzecz. Tyle, że jest jeden problem: nieodpowiednio użyte pióro może pęknąć i... owinąć się dookoła mordy, tak więc uważaj.
Napisano
A czy ktoś wie jak nazywa się fachowo" pocisk używany do strzelania z kuszy? (nie chodzi mi o strzałę)
Napisano
Zgadza się, bełt, a wiecie może z czego się składa bełt albo strzała??? A z czego składa się łuk? :-)))
Napisano
Trochę podstawowych informacji o kuszy można znaleźć na stronach o średniowieczy i stronach bractw rycerskich
Napisano
Jeśli ktoś chce zrobić sam kuszę
to musi mieć dostęp i umieć obsługiwać heblarkę, frezarkę oraz
tokarkę, inaczej wykonanie łoża oraz urządzenia spustowego (orzecha) jest niemożliwe.
Łuk do kuszy należy zamówić do wykucia u dobrego kowala. Pamiętajmy, że dobra kusza myśliwska powinna mieć naciąg 100 do 150 kg więc stalowy łuk musi być dobrze wykonany. Złamanie się łuku podczas naciagania może być groźne.
Napisano
w zasadzie można obyć się bez tokarki i frezarki bo i nie takie rzeczy ręcznie robiono. Wystarczy szlifierka kątowa , dłuto i młotek:).Najważniejszą sprawą jest orzech ale ten jako że nie jest zbyt skomplikowany w budowie więc można zlecić jego wykonanie w zakładzie obróbki metalu - koszt ok. 100 złtylko trzeba to zwymiarować i dać rysunek techniczny .
Napisano
wiem , wiem , ale drogi Peterku ja o pozwoleniu na resor tylko żartowałem
Napisano
Nie jestem pewien ale zezwolenie potrzebne jest na kusze o naciagu powyzej xxxkg.
Napisano
..,ale wiesz co? kiedyś ludziki nie posiadali takich urządzeń jak tokarki ,frezarki i jakoś to produkowali myśle że jak ktoś bardzo chce to To zrobi..
Napisano
masz rację
wystarczy wiertarka, dłutko, młotek, piłka do cięcia, pilniki, trochę papieru ściernego itp.
i dużo chęci oraz cierpliwości
maszyny tylko przyśpieszają pracę
A swoja droga to heblarka raczej nie jest potrzebna
pozdro
  • 5 months later...
Napisano
z chęcia wymienie spostrzeżenia z kimś kto sam zrobił kuszę.moja całkiem daje radę i z 20 metrów ma niezłą siłę przebicia przy dobrej celności. zapraszam do dyskusji.
Napisano
JaMeS - musze cie zmartwic - niestety nizezaleznie mocy" bron jest tylko i wylacznie na zezwolenie. A zezwolenia na kusze nie dostaniesz - jako na bron wyjatkowo niebezpieczna - chodzi o bezszelestne dzialanie. Swoja droga ciekawe dlaczego pod to nie podlega definicja luku :)

pozdro
Muzzy
Napisano
To porozmawiajmy o kuszach sprzedawanych na strzałki samoprzylepne.Taką kupiłem mojemu synowi na urodziny:) w sklepie z zabawkami.Drodzy koledzy-nie pytam o zezwolenie na kuszę tak jak nikt nie pyta o zezwolenie na broń jaką wykopujemy:) bo przecież każdy ją dezaktywuje:).Ja swą kuszę zaraz po zrobieniu też dzezaktywowałem:) ale podyskutować chciałbym ,zwłaszcza z kimś kto podjąłsię zrobienia jej samemu.Jakby ktoś chciał skorzystać z mojej wiedzy to zapraszam na meila.PS. W moim mieście można legalnie kupić bełty do kuszy w sklepie z nożami,finkami i innymi pseudomilitariami w sklepie Redżek" .Koszt za sztukę -40zł więc lepiej zrobić samemu a kupić jednego na wzór.pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie