Skocz do zawartości

Kod Leonarda da Vinci - dla tych ktorych interesuja zagadki templariuszy...

kudi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Co myslicie do ksiazce Kod Leonarda da Vinci"? Oczywiscie pomijajac fakt wielu konfabulacji i uproszczen... Chyba jednak dawno nie bylo dobrej beletrystyki poruszajacej sprawy tajemnic templariuszy.
No i kilka tygodni temu znowu na antenie pojawil sie niesmiertelny Pan Samochodzik i templariusze". To jest klimacik :) ...

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Co o tym mysle?Marnie napisany kryminalek powielajacy pomysly innych autorow.Zeby chociaz tworczo je rozwijajacy, ale gdziezby tam...Porownywanie autora do Eco to zbrodnia!
Miernota i beznadzieja.Mam nadzieje, ze chociaz polski przeklad byl dobry, bo jesli mniej niz przecietny, to watpie, by czlowiek o normalnym smaku literackim byl w stanie to przeczytac.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Kudi - polecam Wahadlo Foucaulta"(tak sie to chyba na polszczyzne przeklada).Jest tam o templariuszach wiecej, ciekawiej i duuuuuzo inteligentniej.Nie wspominajac juz o takim drobiazgu, ze lepiej napisane.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Z sensacyjek" z kolei polecic mozna The Temple And the Lodge" (Swiatynia i Loza"? - nie wiem , czy ukazalo sie to w Polsce) Michael'a Baigent'a i Richard'a Leigh'a.To ta sama para, ktora napisala Swietego Graal'a, Swieta Krew", ktorej tezy furczo" uzyl p.Brown.Swoja droga The Temple..." nie jest juz tak tematycznie spojna, jak Swiety Graal..".Sa to w zasadzie dwie ksiazki w jednej edycji.Osobiscie smieszy mnie naciaganie historii przez autorow, by pasowala do ich tez, ale da sie to przeczytac.
Grendel
Napisano
dzieki
mi sie podobala dynamika ksiazki choc nudzila mnie zbysz szybka zbierznosc wydarzen. wszystko jakos im bylo po drodze.
ale jednego nie mozna wybaczyc autorowi.
Nazwal kustosza bazwiskiem Saurnier nie wspominajac o
Berangerze Saurnier ktory przeciez na poczatku XX wieku odkryl tzw. skarb Renes-le-Chateau. pisac o templariuszach i niewykorzystac takiej zbierznosci nazwisk jest dyletanctwem.
osobiscie podobal mi sie styl pisania. szybko sie ja czyta i zawiera elementy tajemnic ktore sa wciaz pasjonujace :)

pozdr
robert_kudelski
Napisano
Jak pisalem, styl mi sie nie podoba, a sposob operowania slowem - slabszy niz przecietny.De gustatibus...
Moze po prostu nie lubie kryminalkow.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Kudi to romantyk a książka na urlopik niczego sobie do poczytania na plaży.
- Komu by się chciało w taki upał biegać po plaży z wykrywaczem?
-A co ? Ty jesteś poszukiwaczem ?
-W moim wieku ?

Pozdrawiam
Qaz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie