Skocz do zawartości

Dziwne zdjęcia map

Mel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Spotkałem się kilka lat temu ze zdjęciami fragmentów map topograficznych z lat 60-tych, na których były ręcznie dorysowane znaki: Np. w lesie liściastym dorysowane dodatkowe drzewo (koło), lub również w lesie liściastym dorysowane drzewo iglaste (jedynka). Co to może oznaczać? Po co ktoś wykonał fotografie fragmentów map? Faktem jest, że tak dokładne mapy były w tamtych czasach niedostępne ale po co te znaki? Jeśli ktoś spotkał się z czymś podobnym będę wdzięczny za informację. Mel.
Napisano
Rozumiem, poruszane przeze mnie tematy są trudne i nie wystarczy zwykła informacja o miejscu bitwy i już z wykrywaczami znajduje się odznaki i to co najbardziej pożądane nieśmiertelniki (dlaczego?) Tu trzeba pomyśleć, poszperać,i znależć - ale nie pozna tej satysfakcji nikt, kto próbuje odkrywać tylko dla swoich zbiorów, lub korzyści materialnej ze sprzedaży tych rzeczy. Zdarzyło mi się przekazać w latach 70-tych i 80-tych do kilku regionalnych muzeów wydedukowane" wskazania, które przyniosły konkretne eksponaty, ale z fotografiami map spotkałem się po raz pierwszy i stąd moja prośba do być może istniejących ODKRYWCÓW szukających logicznie a nie tylko mechanicznie.
Napisano
Tak jak myślałem-Kończę temat i chyba nie wrócę już na to forum. Cześć! A może bym zaczął nowy wątek w stylu: W OKOLICACH NIEMIECKIEJ PRZEPRAWY ZNALEŹLIŚMY 100 KG. NIEŚMIERTELNIKÓW I SZUKAMY DALEJ.
Napisano
Tak jak myślałem-Kończę temat i chyba nie wrócę już na to forum. Cześć! A może bym zaczął nowy wątek w stylu: W OKOLICACH NIEMIECKIEJ PRZEPRAWY ZNALEŹLIŚMY 100 KG. NIEŚMIERTELNIKÓW I SZUKAMY DALEJ?
Napisano
witam, masz racje ze na forum rzadko sie dostaje odp., tez czasem sie wkurzalem, a inni niegrzecznie bac pasozytuja na informacjach, badz jak juz to laskawie ci wskaza miejsce gdzie szukac
oczywiscier nie jest to regula i czasem trza poczkac :))
Napisano
mogą to być korekty topograficzne , oznaczenia np: 20/ 0,3 4
znaczy średnai wyskośc drzewa dzielone na średnice i srednie odstępy,
widziałem mapy do korekt z podobnymi znaczkami gdzie poprawianio lasy iglaset na mieszane itp ,
ale równiez może to być coś innego, masz może mały anonimowy skanik ??pozdro

Napisano
Nie spotkałem się z takim poprawianiem map.
Obecnie pracuję w geodezji i z tego co wiem,to wykonuje się mapy do celów projektowych lub inwentaryzacje,co polega na tym,że jedzie sie w teren i sprawdza się zgodność mapy z tym co jest na miejscu,a wszelkie zmiany nanosi się na mapę. Na podstawie zdjęć wykonuje się mapy,jednak o dorysowywaniu na zdjęciu nigdy nie słyszałem.
Podejrzewam,że było to wykonane do celów prywatnych.Na każdej mapie powinien być podpis(pieczątka) tego co wykonywał i tego co sprawdził.
Popytam się starych" geodetów,może coś podpowiedzą.
pozdrawiam
Monti
Napisano
Dzięki za odpowiedzi! przywraca to wiarę w ludzi. Zdjęcia formatu pocztówkowego jeśli skaner nie zawiedzie spróbuję pokazać. Jeszcze raz dziękuję i robię próbę.
Napisano
Wygląda to na namiesione wyniki aktualizacji lub sprawdzenia terenowego a dla jakich celów i dlaczego w takim formacie i na takim materiale tego już nie wiem
Napisano
Na pierwszym fragmencie obok wydrukowanego oznaczenia drzewa liściastego dorysowano ręcznie drugie zaś na drugim fragmencie pośród drzew liściastych zaznaczonych na wydruku dorysowano ręcznie drzewo iglaste!
Napisano
Witam
Nie wygląda mi to na drzewa lisciaste lub iglaste.Poza tym na zdjęciach nie robi sie aktualizacji.Chyba,że z braku materiału jakim jest papier (w czasie wojny itp.).
Może po prostu ktoś sobie zaznaczył cos co tam jest.
pozdrawiam
Monti
Napisano
Znowu coś pokręciłem, bo najpierw jest zdjęcie. Dzięki wszystkim za próbę interpretacji. Do Montiego - znaki były rysowane na mapach i później zrobiono zdjęcia nie odwrotnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie