Rumburak Posted October 8, 2002 Author Share Posted October 8, 2002 Hello! Wczoraj mignęła mi w TV relacja Maxa Kolonki z tegorocznej Pulaski Parade w NY. Widziałem tam prawdopodobnie grupę odtworzeniową założoną przez Polonię w USA! Kolesie jechali jakimś jeepem i byli (chyba) w polskich mundurach (może w mundurach DP Maczka - nie widziałem więc nie wiem) ale co ciekawe jechał na tym jeepie mały chłopak, może 14 letni (taki reenactorek) przebrany za Powstańca Warszawskiego! Kolesiom z Polski, którzy zakładają grupy odtworzeniowe jednostek niemieckich polecam uwadze to, w co bawią się nasi rodacy zza oceanu. Chyba jest to warte naśladowania. Ze względu na brak jednolitrego umundurowania chyba łatwo jest zrobić grupę reenactors - Powstańcy Warszawscy. A może się mylę? Mnie w każdym razie kolesie zainspirowali i zaraz zdjąłem z półki figurkę jednego Niemca w skali 1:35 i przerobiłem go na powstańca. Zdjęcie wyślę później jak je zrobię. Zapraszam do dyskusji, tych co widzidzieli owy materiał z Parady i tych co go nie widzieli. Pozdrowienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
past Posted October 8, 2002 Share Posted October 8, 2002 kolesie ze stanów mają kilka oddziałów , 1SBS , karpatczyków , jakiś czas temu miałem z nimi kontakt , wystarczy poszukać na polskich stronka są linki do ich stron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 14, 2002 Share Posted October 14, 2002 Widziałem. Młody stał na samochodzie w niemieckiej panterce i w hełmie pomalowanym na biało-czerwono. Chyba swojego też tak przemaluję (coraz więcej niemieckich rzeczy mi wpada w ręce i chyba na powstaniu się skończy, jak kiedyś zaczynałem). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 14, 2002 Share Posted October 14, 2002 Witam, ja w mojej kolekcji posiadam kilka powstanczych" akcentów. Przdewszystkim jest to model Hetzera (1:35) w polskich barmach i imieniem Chwat (tak sie nazywal orginalny zdobyczny Hetzer), sdkfz 251 i Panthera tez sa w powastanczych barwach. Posiadam równiez szwabski helm z nalozona orginalna bialo-czerwona (po dziadku) opaska powstancza. Nie jest to moze duzo ale choc tak staralem sie upamietnic te wydarzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2002 Share Posted October 22, 2002 Robiąc figurki - lub przebierając się za powstańców postarajcie się wkładać opaski na PRAWE RAMIE - takie były wytyczne płk. Montera" 1 VIII 1944. To że nie wszyscy powstańcy wprowadzali ten przepis w życie można śmiało zwalić na naszą ułańską fantazję". Pozdrawiam wszystkich - Łotwor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2002 Share Posted October 22, 2002 W zwiazku z podszywaniem sie niemców, pod powstańców często stosowano nakładanie opaski na lewe ramię czy na hełm. Zmieniano to dosyc często w celu uniemożliwienia podszywania się niemców. Przykłady zdjeciowe są w albumie Dni powstania" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2002 Share Posted October 22, 2002 Hello!Niestety dopiero po pomalowaniu figurki sprawdziłem, na którym ramieniu powinna być opaska. W książce Wojsko Polskie wszyscy powstańcy mieli na prawym ramieniu. Ale było już za późno i koleś był pomalowany. Następni powstańcy będą już mieli opaski na prawym ramieniu. Są już w produkcji. A może ktoś robi grupę odtworzeniową powstańców warszawskich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 22, 2002 Share Posted October 22, 2002 I vice versa. Polacy podszywali się pod Niemców ;-)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.