Witam!!! Pytanie moje dotyczy pasów szeregowych w II RP. Ile było wzorów?? jak je odróżniać??, jakie sygnatury na nich występowały?? Na podstawie książki H. Wieleckiego „Polski mundur wojskowy 1918-1939” znalazłem nastepujące wzory:
wz. 24 : „pasy główne wojsk lądowych... zostały określone w Przepisie ubioru polowego WP w 1919 roku ale ich dokładne wzory opracowano dopiero w 1924 r. Pas szeregowych wykonany ze skóry barwy brązowej, początkowo z dwutrzpieniową klamrą mosiężną....” autor zamieścił rysunek tego wzoru ale już w wersji z klamrą jednotrzpieniową.
wz. 31: „w 1931 r. zmieniono wzór pasa dla szeregowych, który od tej pory produkowany był ze skóry barwy naturalnej i zaopatrzony w sprzączkę jednotrzpieniowa z jasnego metalu z rolką blaszaną.
wz. 35 (odmiana pasa wz. 31) : „Pas podoficerski różnił się od pasów szeregowców dwoma uszkami do przymocowania szabli i kordzika. ”
Na stronie Bolasa- Kampania Wrześniowa jest zamieszczony opis pasa wz. 31: „..pas wykonany był w dwóch rozmiarach o długości 110 i 120 cm, szerokości 4,5 cm, przy końcu pasa 8 okrągłych otworów, ostatni w odległości 10 cm od zakończenia pasa....wz. 31 najczęściej posiada sygnaturę wytwórcy w okolicach klamry”. Poza tymi żródłami nie znalazłem praktycznie żadnych informacji dotyczących wymiarów pasów i ich producentów ( wiem że sporo produkowały Państwowe Zakłady Umundurowania- w rubryce pasy za rok 1934 widnieje liczba 98 000, resztę produkowali wytwórcy prywatni).
I tutaj moja gorąca prośba, jeśli wiecie coś na ten temat, piszcie a jeśli macie w kolekcjach takie pasy to rzućcie fotki albo chociaż opisy.
Na początek zamieszczam fotki z mojej kolekcji. Dużo tego nie jest ale zawsze... Może Wam uda się ustalić które są to wzory....
sygnatura wytwórcy: A. Stefański, Poznań, ul 27 Grudnia 5, długość bez klamry: 124 cm, szerokość pasa: 4,5 cm, szerokość szlufki: 1,5 cm wymiary klamry- wysokość: 5, 5 cm, szerokość: 3,5 cm, tył
Pytanie
tg13
Witam!!!
Pytanie moje dotyczy pasów szeregowych w II RP.
Ile było wzorów?? jak je odróżniać??, jakie sygnatury na nich występowały?? Na podstawie książki H. Wieleckiego „Polski mundur wojskowy 1918-1939” znalazłem nastepujące wzory:
wz. 24 : „pasy główne wojsk lądowych... zostały określone w Przepisie ubioru polowego WP w 1919 roku ale ich dokładne wzory opracowano dopiero w 1924 r. Pas szeregowych wykonany ze skóry barwy brązowej, początkowo z dwutrzpieniową klamrą mosiężną....”
autor zamieścił rysunek tego wzoru ale już w wersji z klamrą jednotrzpieniową.
wz. 31: „w 1931 r. zmieniono wzór pasa dla szeregowych, który od tej pory produkowany był ze skóry barwy naturalnej i zaopatrzony w sprzączkę jednotrzpieniowa z jasnego metalu z rolką blaszaną.
wz. 35 (odmiana pasa wz. 31) : „Pas podoficerski różnił się od pasów szeregowców dwoma uszkami do przymocowania szabli i kordzika. ”
Na stronie Bolasa- Kampania Wrześniowa jest zamieszczony opis pasa wz. 31: „..pas wykonany był w dwóch rozmiarach o długości 110 i 120 cm, szerokości 4,5 cm, przy końcu pasa 8 okrągłych otworów, ostatni w odległości 10 cm od zakończenia pasa....wz. 31 najczęściej posiada sygnaturę wytwórcy w okolicach klamry”. Poza tymi żródłami nie znalazłem praktycznie żadnych informacji dotyczących wymiarów pasów i ich producentów ( wiem że sporo produkowały Państwowe Zakłady Umundurowania- w rubryce pasy za rok 1934 widnieje liczba 98 000, resztę produkowali wytwórcy prywatni).
I tutaj moja gorąca prośba, jeśli wiecie coś na ten temat, piszcie a jeśli macie w kolekcjach takie pasy to rzućcie fotki albo chociaż opisy.
Na początek zamieszczam fotki z mojej kolekcji. Dużo tego nie jest ale zawsze... Może Wam uda się ustalić które są to wzory....
sygnatura wytwórcy: A. Stefański, Poznań, ul 27 Grudnia 5, długość bez klamry: 124 cm, szerokość pasa: 4,5 cm, szerokość szlufki: 1,5 cm
wymiary klamry- wysokość: 5, 5 cm, szerokość: 3,5 cm,
tył
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.