vaderian Posted July 26, 2004 Author Share Posted July 26, 2004 Poszukuję informacji na temat tego poligonu. Tzn. interesuje mnie czy jeszcze jakieś pozostałości można obejżeć a jeśli tak to gdzie? Wiem gdzie był poligon ale nie mam namiarów na konkretne miejsca gdzie mozna cos jeszczse zobaczyc. Z góry dzieki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted July 26, 2004 Share Posted July 26, 2004 A gdzie konkretnie był? Znam kilka takich miejsc z różnych włóczęg, ale nie po numerach...Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaderian Posted July 26, 2004 Author Share Posted July 26, 2004 Między Przytykiem a Wieniawą. Zbudowany przez jeńców polskich, rosyjskich i żydowskich dla których utworzono obozy pracy. Magazyny, koszary i tym podobne zabudowania były we wsi Chruślice (chyba tak sie to zwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 26, 2004 Share Posted July 26, 2004 Vaderian - mieszkam niedaleko a nie słyszałem ,żeby był tam poligon Luftwaffe. Gdzie można o tym poczytać? Daj jakieś info!pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jotes Posted July 26, 2004 Share Posted July 26, 2004 Tam nie byłem, a szkoda ...Pzdr,jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 27, 2004 Share Posted July 27, 2004 Bjar1, jakby to powiedziec...ja przez całe wakacje pracuje w Przysusze wiec zainteresowałem sie okolicznymi miejscowosciami (m.in Ruskim Brodem :-)- ślady po wycieraniu saperek są na połowie tego drewnianego ogrodzenia parkingu :-)). Ale ad rem, w 41 lub 42 roku Przytyk został zrównany z ziemia (Został tylko kościół)tak samo niemcy postąpili bodajże z 32-35 wsiami. Zrównali je z ziemią aby stworzyć poligon. Na ten poligon miały spadać m.in. V2 strzelane z okolic Mielca. Jeden z takich pocisków wylądował w jednej ze wsi w gminie Winiawa. Ale nie tylko oczywiście, był to poligon broni pancernej i artylerii. To wszystko, ze tak powiem są informacje urystyczne". Więcej mi sie nie udało znaleźć.Szukaj w informacjach o miejscowościach Przytyk i Wieniawa. Co do V2 to mam namiary na fajne dziury po tych pociskach w okolicach Błaszek. Jak tam będę to podeślę zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 27, 2004 Share Posted July 27, 2004 :) Mam rodzinkę w Przysusze ,ale jeszcze nie słyszałem o tym poligonie. Kopałeś na jego terenie? Jakie efekty?pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 27, 2004 Share Posted July 27, 2004 Nie kopałem bo...zapomniałem dodać, że nie posiadam wykrywacza :-), więc na chwilę dzisiejszą interesują mnie tylko, że tak powiem obiekty aziemne". Bunkry, umocnienia itp. Czyli na razie prowadzę rozpoznanie terenu. Jak będzie piszczałka to będę sobie szalał :-)A bunkry na tym poligonie są bo nawet w jakimś wydawnictwie z tego roku było napisane, że pozostałości są jeszcze widoczne...Jak chcesz tam pojeździć to nie ma sprawy. Mam jeszcze namiary na dwie duże bitwy w okolicach. Nie wiem czy ktoś tam chodził z wykrywaczem...może są jeszcze dziewicze...a może nie.Ciekawe rzeczy też przeczytałem o walkach na Ruskim Brodzie i zaglądając na Twoją stronę dochodzę do wniosku, że Niemcy szli na tą wioskę z róznych stron. Nie tylko od Będkowa (chyba dobrze tą nazwę zapamiętałem?)Ale to już inny temat.PozdrawiamVaderian bez piszczałki (czyli dupa a nie odkrywca) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted July 27, 2004 Share Posted July 27, 2004 Może kiedyś się tam wybiorę połazić.Co do Ruskiego Brodu to Niemcy szli od Stąporkowa-Bokowa oraz od Przysuchy (przez Gwarek ,Kuźnicę). Spotkali się właśnie w Ruskim Brodzie - ale to zupełnie inna para kaloszy :)pozdrawiambjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaderian Posted July 27, 2004 Author Share Posted July 27, 2004 No właśnie, tak szli...nie inaczej :-))) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaderian Posted August 4, 2004 Author Share Posted August 4, 2004 ...to tak wracając do tematu...czy naprawdę nikt, nic nie wie o tym poligonie??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaderian Posted August 18, 2004 Author Share Posted August 18, 2004 Ponawiam pytanie. Czy naprawde to jakies ajne" miejsce, ze nikt nic o tym nie wie? ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vaderian Posted August 26, 2004 Author Share Posted August 26, 2004 No to mamy znak zapytania przy tym temacie. Nic nie wiadomo. Mamy więc zagadkę? Był sobie poligon przez lat parę...aż nagle zniknął...były sobie obozy pracy (żydzi, polacy, rosjanie)...zniknęły?. Przeszukałem internet nasz i niemiecki (chodź słabo z niemieckim)i ...zero.Śmierdzi mi tu spiskiem cyklistów :-). No chyba, że była tam cudowna broń", lądowało UFO i Adolf rozmawiał z wróżką. Ale to by wyjaśniało sprawę. A to za proste.Kończę ten wątek skoro nie ma na niego odzewu. Może coś sie kiedyś wyjaśni... Link to comment Share on other sites More sharing options...
milbas Posted August 26, 2004 Share Posted August 26, 2004 Witam - też o tym poligonie słyszałem, ale niestety tylko tyle, że był. Jakieś wzmianki znalazłem na internetowych stronach Przytyka lub innych okolicznych miejscowości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.