Skocz do zawartości

Gdańsk 1944 - Flak units

Alkali

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Z informacji jakie udało mi się zgromadzić wynika, że w końcowych miesiącach wojny Niemcy zgromadzili w Gdańsku dość znaczne siły obrony przeciwlotniczej. Stacjonujący tu od kwietnia 1941 r. Flak-Regiment 62 okalał wówczas miasto pierścieniem ok. 40 baterii Flak różnego kalibru. Na nieszczęście była to jednostka Luftwaffe i w odróżnieniu od Gdyni zdecydowana większość baterii miała polowy charakter – stanowiska ziemno-drewniane łatwe do późniejszej „utylizacji”. Tylko w kilku miejscach armaty były posadowione na betonie.

Czy podczas wypadów w teren natrafiliście na pozostałości stanowisk lub chociażby ich lokalizację ? Może wspólnymi siłami zdołamy odtworzyć system obrony przeciwlotniczej Gdańska.

Na zdjęciu jedna z sześciu podstaw „betonowej” baterii Flak na Morenie.

Pozdrawiam,
Alkali

Napisano
Słyszałem na temat stanowisk w okolicach Akademii Medycznej. Jednak nie natrafiłem na ślad ewidentnych stanowisk p-lot. Wiecie może na ten temat coś? Niewykluczone, ze były one na terenie aktualnego szpitala zakaźnego zbudowanego już po wojnie i dlategobrak już śladów.
Napisano
Puk puk, halo, jest tam ktoś ............... ciiiisza.

A podobno tak wiele osób z Trójmiasta korzysta z tego forum. Aż J E D N A odpowiedź (dzięki Mietek). Czy naprawdę nikt nic nie wie, nikt na nic nie natrafił ?
Jakoś nie wierzę !!!
Wasze milczenie Koledzy tłumaczę sobie sezonem urlopowym, wakacjami ale coraz bardziej skłaniam się do tezy iż w tym przypadku mamy klasyczny przykład „psa ogrodnika”.
Czy naprawdę wszyscy boicie się, że jak coś napiszecie, ujawnicie znaną sobie lokalizację to zaraz zlecą się dzikie hordy i zryją Wasz teren ??? Panowie zrozumcie, że nie wszyscy użytkownicy tego forum biegają z wykrywkami. Ideą forum dyskusyjnego jest wszak wymiana informacji, poglądów itd. No chyba, że się mylę.
Hmm, niejaki Zulu Gula miał dużo racji mówiąc, że Polska to bardzo dziwny kraj. Smutne to ale chyba prawdziwe.

Pozdrawiam,
Alkali
Napisano
Alkali, sądzę że po prostu ludzie naprawdę nic nie wiedzą. Większość, nie obrażając nikogo, stosuje poszukiwania metodą fizyczną - wykryć i wyryć (z rzadka zakopać). Wcale nie tak często zdarzają się ludzie przygotowani na podstawie źródeł, co zresztą widać po poziomie ortografii u niektórych - książek chyba na oczy nie widzieli. Po drugie, odnalezienie pozostałości stanowisk baterii Flak w terenie to zadanie bardzo trudne (z tendencją do niemożliwego), bo Gdańsk to nie to samo co Gdynia i Płw. Helski. Nie ma poza tym relacji świadków, bo starzy mieszkańcy" wyjechali albo za Odrę albo na cmentarz.

Wydaje mi się, że jedyną osobą, która mogłaby coś wiedzieć jest generał w.", czyli pan ze sklepu modelarskiego umieszczonego w pewnym miejscu ze straganami (wiesz chyba co i jak). Poszukaj na forum, może jest adres do niego.

pozdrawiam Cię,
Michał

Napisano
Alkali -->
A poza tym właścicieli wykrywek przybywa :)
A'propos - gdyby najbliższa sob/niedz zapowiadała się sucha, trzeba by taką jedną wykrywkę przetestować na wędzonej rybce", może uda nam się zebrać trochę miodu"? ;-)))
Napisano
Fakt, z mieszkańcami to kiepsko, jak się spytałem o czołgi to mnie na Westerplatte wysłali. (Jak zwykle szukam tych mitycznych walk 4DP przy Cygańskiej Górze).
Na temat miejsc flaków za Akademią słyszałem od 3 osób miejscowych. Było to o w tej kępie drzew" - ale śmietnik tam straszny i ex.ogódki działkowe, więc nic nie widać.
Zaś teren szpitala zakaźnego - jest to zagłębienie - czy w takim miejscu stawiano baterie p-lot. Czy przejmowano się tez zachowaniem odległości obiektów militarnych (baterie) od szpitali?
Czy macie może schemat wykopanego stanowiska? Wymiary, położenia magazynów amunicyjnych itp.?
  • 1 year later...
Napisano
witam ja obecnie natrafiłem na duze ilosci łuzek odflaka 20mm oraz czesci pancerza oraz inny złom dokładnie znajduze sie te miejsce na gdańskich stogach są tam 2 wieksze zbiorowiska takich pozostałości
Napisano
To chyba nie jest od flaka.Obiło mi się o uszy że to ruskie zbudowali ,a miało chronić tą jednostke która jest jakieś 50 m. od tych stanowisk.Może się mylę...
Napisano
na Gdańskich Stogach satała bateria 88- mieściła się ona na wydmach po prawej stronie...była to bateria stacjonarna(świadczą o tym ceglane magazyny amunicji z najbliższej okolicy)mogę przy tym dodac że większość tej jednostki była wyopsażona w karabiny typu manlicher:)...przynajmniej w 1945 roku:)...
po z tym duze nagromadzenie flaków 2 cm można zaobserwować w rejonie przesieki...
Napisano
W najblizszych okolicach Moreny sa jeszcze dwa miejsca, gdzie mozna znalezc takie betonowe podstawy.Pare lat temu byly jeszcze widoczne, jak bede mial wolna chwilke to wyskocze zrobic foty i zamieszcze je tutaj.
Pozdro.
Napisano
Bocznica --> czekam na fotki :)
W jednym z miejsc na Morenie możesz podziwiać jedną z podstaw całkowicie odkopaną i oczyszczoną przez kol. Alkaliego.

pozdr, M.
Napisano
na wydmach zgadza sie stacjonowały 88 a po lewej strobie do konca plazy jest duzo fortyfikacji wchodzących wskłąd bateri nadbrzeznej wybudowanej przez ruskich po wojnie ale równierz te fortyfikacje mieszają sie z niemieckimi a w samym lesie duzo mozna znalesc łusek od 75 znamm jedno takie miejsce konkretne reszta jest porozwalana po całym lesie
Napisano
duzo fortyfikacji wchodzących w skład baterii nadbrzeżnej wybudowanej przez ruskich po wojnie" nie chodzi ci przypadkiem o 25 Baterie Artylerii Stałej? Jest ona polska tylko wyposażona w sprzęt rosyjski + troszkę pancerzy niemieckich.
http://www.bas.tpf.pl/Baterie/baterie.htm
Napisano
Na Gradowej Górze były dwa wybetonowane cokoły pod 2cm flaki (Starsi mieszkańcy tej dzielnicy tak przynajmniej twierdzili). Jeden stał dokładnie w miejscu tego szpetnego krzyża drugi na magazynie powyżej ) -niestety oba zostały splantowane przy porządkowaniu terenu !!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie