Gość Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Poszukuję zdjęć i rysunków funkcjonariuszy Str. Granicznej i Policji Państwowej w latach 1937-1939.Będę wdzięczny za pomoc.Roch
krecio Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Trochę na ten temat jest w książce wydanej w 1990 roku pt.: Pogrobowcy klęski. Rzecz o policji granatowej" autorstwa Adama Hempla. Co prawda książka dotyczy przede wszystkim lat 1939-45 ale są także odniesienia do lat wcześniejszych, w tym zdjęcia i rysunki.Pozdr.krecio
Gość Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Dzięki KRECIO za namiar. Nie znałem tej publikacji. Czy są tam rysunki policjanta w płaszczu. Mam bowiem zdjęcie z zajęcia Jaworzyny w 1938 r. i chciałbym je porównać z rysunkiem lub innym pewnym zdjęciem. Podobnie wygląda sprawa gdy idzie o Strażnika Granicznego, ale w tym przypadku takze nie znam opracowania gdzie byłby sam rysunek.PozdrawiamRoch
Moose Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic polecam wizytę w Muzeum Policji przy ulicy Domaniewskiej, niedaleko Galerii Mokotów. Znajdziesz tam kilka sztuk mundurów oraz możesz wypytać się o dokładniejsze szczegóły.W kwestii Straży Granicznej - polecam kontakt z Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie. Z tą jednostką współpracuje Jerzy Prochwicz, który jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie Straży Granicznej i Korpusu Ochrony Pogranicza.PozdrawiamŁoś
krecio Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 To jest mundur plutonowego PP m.st. Warszawy z września 1939 r., ten A. Hempel to sie na tych sprawach bardzo dobrze zna, miałem z nim kontakt bo to kumpel ze studiow, on ma bzika na punkcie PP i chyba w kraju nie ma lepszego fachowca od tych spraw ale nie wiem gdzie on teraz jest. Ostatnio podobno był w Gdańsku w okolicach tamtejszego UKS czy jak sie to teraz nazywa.
Gość Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Serdecznie dziękuję Krecio za pomoc.Dzięki Twoim zdjęciom jestem niemal pewny, że na fotkach z Jaworzyny są funkcjonariusze Policji Państwowej. Bedę próbował zdobyć gdzieś publikację Twojego Kolegi, gdyż zapowiada się bardzo interesująco. Szukam jakiegoś fajnego rysownika, który mógłby wykonać rysunek policjanta i strażnika granicznego ze zdjęcia (skany mogę udostępnić, gdy się ktos taki zgłosi). Nie znasz kogoś takiego ? Szykujemy bowiem publikację pt. Od Zaolzia po Jaworzynę - rewindykacje graniczne w 1938 r.". Chcemy tam umieścić rysunki żołnierzy polskich i czeskich uczestniczących w działaniach bojowych. Osoba taka miały by przy okazji publikację. Mosse, niestety nie jestem z Warszawy, ale dzieki za wskazanie miejsc, gdize mogą coś doradzić w mojej sprawieJeszcze raz dziękiRoch
Moose Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 Z Muzeum Policji można skontaktować się przez email.muzeum.policji@policja.gov.plPozdrawiamŁoś
sqh Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 Kilka lat temu w Muzeum Wojska w Białymstoku (ul. Kilińskiego 7) prezentowana była całkiem obszerna wystawa czasowa o Policji Państwowej w okresie II RP. Niestety nie wiem, kto był jej kuratorem, ale jeżeli coś takiego przygotowano, to znaczy, że Muzeum dysponuje pewną pulą policyjnych eksponatów, a wśród tamtejszych historyków jest ktoś, kto się tym tematem zajmuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.