Skocz do zawartości

Straż Graniczna i Policja Państwowa

Gość rocnh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Poszukuję zdjęć i rysunków funkcjonariuszy Str. Granicznej i Policji Państwowej w latach 1937-1939.
Będę wdzięczny za pomoc.
Roch
Napisano
Trochę na ten temat jest w książce wydanej w 1990 roku pt.: Pogrobowcy klęski. Rzecz o policji granatowej" autorstwa Adama Hempla. Co prawda książka dotyczy przede wszystkim lat 1939-45 ale są także odniesienia do lat wcześniejszych, w tym zdjęcia i rysunki.
Pozdr.
krecio
Napisano
Dzięki KRECIO za namiar. Nie znałem tej publikacji. Czy są tam rysunki policjanta w płaszczu. Mam bowiem zdjęcie z zajęcia Jaworzyny w 1938 r. i chciałbym je porównać z rysunkiem lub innym pewnym zdjęciem. Podobnie wygląda sprawa gdy idzie o Strażnika Granicznego, ale w tym przypadku takze nie znam opracowania gdzie byłby sam rysunek.
Pozdrawiam
Roch
Napisano
Jeżeli jesteś z Warszawy lub okolic polecam wizytę w Muzeum Policji przy ulicy Domaniewskiej, niedaleko Galerii Mokotów. Znajdziesz tam kilka sztuk mundurów oraz możesz wypytać się o dokładniejsze szczegóły.

W kwestii Straży Granicznej - polecam kontakt z Centrum Szkolenia Straży Granicznej w Kętrzynie. Z tą jednostką współpracuje Jerzy Prochwicz, który jest prawdziwym ekspertem w dziedzinie Straży Granicznej i Korpusu Ochrony Pogranicza.

Pozdrawiam
Łoś
Napisano

To jest mundur plutonowego PP m.st. Warszawy z września 1939 r., ten A. Hempel to sie na tych sprawach bardzo dobrze zna, miałem z nim kontakt bo to kumpel ze studiow, on ma bzika na punkcie PP i chyba w kraju nie ma lepszego fachowca od tych spraw ale nie wiem gdzie on teraz jest. Ostatnio podobno był w Gdańsku w okolicach tamtejszego UKS czy jak sie to teraz nazywa.

Napisano
Serdecznie dziękuję Krecio za pomoc.
Dzięki Twoim zdjęciom jestem niemal pewny, że na fotkach z Jaworzyny są funkcjonariusze Policji Państwowej. Bedę próbował zdobyć gdzieś publikację Twojego Kolegi, gdyż zapowiada się bardzo interesująco. Szukam jakiegoś fajnego rysownika, który mógłby wykonać rysunek policjanta i strażnika granicznego ze zdjęcia (skany mogę udostępnić, gdy się ktos taki zgłosi). Nie znasz kogoś takiego ? Szykujemy bowiem publikację pt. Od Zaolzia po Jaworzynę - rewindykacje graniczne w 1938 r.". Chcemy tam umieścić rysunki żołnierzy polskich i czeskich uczestniczących w działaniach bojowych. Osoba taka miały by przy okazji publikację.

Mosse, niestety nie jestem z Warszawy, ale dzieki za wskazanie miejsc, gdize mogą coś doradzić w mojej sprawie

Jeszcze raz dzięki
Roch
Napisano
Kilka lat temu w Muzeum Wojska w Białymstoku (ul. Kilińskiego 7) prezentowana była całkiem obszerna wystawa czasowa o Policji Państwowej w okresie II RP. Niestety nie wiem, kto był jej kuratorem, ale jeżeli coś takiego przygotowano, to znaczy, że Muzeum dysponuje pewną pulą policyjnych eksponatów, a wśród tamtejszych historyków jest ktoś, kto się tym tematem zajmuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie