dominiczeq Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 Witam. Dziwne rzeczy trafiają pod wykrywacz. Czy ktoś z kolegów natknął się na taką siekierko-młotek-wyciągarkę do gwoździ? :) No i te sygnatury - pewnie masońskie...Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Gambit Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Tak się zakręcił że w pewnym momencie znalazł się w kropce... :>
dominiczeq Napisano 19 Lipiec 2004 Autor Napisano 19 Lipiec 2004 Panowie proszę sobie nie żartować z poważnego wykopaliska :) Już sam fakt, że nie można go jednoznacznie sklasyfikować przemawia za jego unikatowością! To biały kruk wśród siekierek ;)
dominiczeq Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 Witam. Dziwne rzeczy trafiają pod wykrywacz. Czy ktoś z kolegów natknął się na taką siekierko-młotek-wyciągarkę do gwoździ? :) No i te sygnatury - pewnie masońskie...Proszę o pomoc i pozdrawiam.
Gambit Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Czy każdy nietypowy symbol musi od razu być masoński"...? Jak dla mnie to wygląda bardziej na gmerek producenta, zwłaszcza jeśli był to kowal który wykonywał te narzędzie ręcznie to mógł być to znak identyfikujący jego wyroby.
dominiczeq Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 Gambit więcej luzu :) Nie przypuszczasz chyba, że serio piszę o masońskim pochodzeniu tej siekierki. Powiedzmy, że należała do różokrzyżowców...
endrju241 Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Witam.Znalazłem identyczny toporek z identycznymi sygnowaniami..tu link ze zdjęciem http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=415228Można wiedzieć w jakiej części kraju został znaleziony twój toporek? Ja znalazłem swój w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego.
mietek Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Tak jest, Gambit ma rację jest K"- jak kowal :)
Gość Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Zaraz was rozsądzę. Jest to siekierka ciesielska z wyciągaczem do gwożdzi i krótkim zeleźcem do przyciosywania. uniwersalność tak wykonanej siekierki może wskazywać na użytkownika wojskowego choć w to wątpię widziałem podobne cacuszko u jednego gospodarza a co do znaków to interpretacja swobodna.
Pytanie
dominiczeq
Witam. Dziwne rzeczy trafiają pod wykrywacz. Czy ktoś z kolegów natknął się na taką siekierko-młotek-wyciągarkę do gwoździ? :) No i te sygnatury - pewnie masońskie...Proszę o pomoc i pozdrawiam.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.