Skocz do zawartości
  • 0

Siekierka - kto wie jaka?

dominiczeq

Pytanie

Napisano

Witam. Dziwne rzeczy trafiają pod wykrywacz. Czy ktoś z kolegów natknął się na taką siekierko-młotek-wyciągarkę do gwoździ? :) No i te sygnatury - pewnie masońskie...Proszę o pomoc i pozdrawiam.

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie proszę sobie nie żartować z poważnego wykopaliska :) Już sam fakt, że nie można go jednoznacznie sklasyfikować przemawia za jego unikatowością! To biały kruk wśród siekierek ;)
Napisano

Witam. Dziwne rzeczy trafiają pod wykrywacz. Czy ktoś z kolegów natknął się na taką siekierko-młotek-wyciągarkę do gwoździ? :) No i te sygnatury - pewnie masońskie...Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Napisano
Czy każdy nietypowy symbol musi od razu być masoński"...? Jak dla mnie to wygląda bardziej na gmerek producenta, zwłaszcza jeśli był to kowal który wykonywał te narzędzie ręcznie to mógł być to znak identyfikujący jego wyroby.
Napisano
Gambit więcej luzu :) Nie przypuszczasz chyba, że serio piszę o masońskim pochodzeniu tej siekierki. Powiedzmy, że należała do różokrzyżowców...
Napisano
Witam.Znalazłem identyczny toporek z identycznymi sygnowaniami..tu link ze zdjęciem http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=415228

Można wiedzieć w jakiej części kraju został znaleziony twój toporek? Ja znalazłem swój w okolicach Tomaszowa Mazowieckiego.
Napisano
Zaraz was rozsądzę. Jest to siekierka ciesielska z wyciągaczem do gwożdzi i krótkim zeleźcem do przyciosywania. uniwersalność tak wykonanej siekierki może wskazywać na użytkownika wojskowego choć w to wątpię widziałem podobne cacuszko u jednego gospodarza a co do znaków to interpretacja swobodna.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie