Skocz do zawartości

Hieny cmentarne wyszły z nor

1AIR1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zdjęcie z dnia dzisiejszego.Mały cmentarz z I wojny światowej,położony w lesie,bardzo zaniedbany,myślę że także zapomniany.
Ale hieny wywąchały i hasają po nim"

Napisano

No i tablica.
50 żołnierzy niemieckich i 32 rosyjskich leży na tym cmentarzu.
Jeżeli coś źle przetłumaczyłem proszę o poprawkę.

Napisano

A to już poza tematem. 4 kilometry dalej,zbieraliśmy grzyby.
Ktoś wykopał,oczywiście nie zakopał dołu.
I zostawił.Pewnie nie chciało mu się dźwigać.
Dwa ogniwa gąsiennicy.Prawdopodobnie od Panzer I.
Pzdr.

Napisano
Jeśli chodzi o tablicę wymieniająca liczbę poległych, pochowanych na cmentarzu, to myślę, że dobrze ją odczytałeś (nie do końca mogę odcyfrować ze zdjęcia ową inskrypcję, więc jeśli byś mi przesłał jej tekst na priv, to mógłbym powiedzieć to ze 100-procentową pewnością). Cmentarz faktycznie jest dość zaniedbany i szczerze mówiąc dość kiepsko świadczy to o działaniach Volksbud Deutsche Kriegsgräberfürsorge (organizacja ta opiekuje się nie tylko nekropoliami związanami z działaniami wojennymi podczas drugiej wojny światowej, ale też tymi z pierwszej - a po stanie tego cmentarza jakość nie widać, by ktokolwiek nim się zajmował. Może warto by zawiadomić o tej nekropolii VDK?).
A co do tych hien, których efekty działalności można podziwiać" na zdjęciach, to takim powinno się normalnie ucinać łapy, jeśli udowodniłoby się im winę. No, ale we wspaniałym kraju nad Wisłą skuteczne działania przeciw tego typu osobnikom chyba jeszcze na długo pozostaną w sferze pobożnych życzeń. Niestety...

Pozdrowienia
Leuthen
Napisano
Witam
Leuthen
Prawdopodobnie tak będzie ,powiadomię odpowiednich ludzi w tej organizacji.Tym bardziej mnie to dziwi ponieważ cmentarz ten jest oddalony o jakieś 10 kilometrów od innego też I wojennego.A ten jest nieźle utrzymany.Tylko że w pełni Niemiecki.Może nikt nie chciał się nim zająć z tego tytułu że tu są pochowani Niemcy oraz Rosjanie czyli potencjalni przeciwnicy- w jednej ziemi.
Nie wiem....
Ja i tak nie wszystko tu przedstawiałem.To co tam widziałem to jest dla mnie szok!
Prawdopodobnie pochówku dokonywały cywilne osoby.Gmina,Sołectwo?
Część pozostałości po działaniu hien jest widoczna do dzisiaj!Część grobów jest odkopana w dawnych czasach-to widać po starych dołach" Wygląda na to że ktoś regularnie zagląda w ten eren".Być może traktuje to jako źródło dochodu-militaria z I wojny są w cenie.Co do zdjęcia mogę Ci przesłać na maila i tak zrobię.Robiłem je w takiej porze dnia że tablica była w cieniu.Po za tym jak widzisz tablica jest mocno omszała" a ja nie chciałem jej ruszać.
Pozdrawiam
Napisano
Przypomina mi się opowieść strażaka, który obsługiwał" rozbity samolot LOT-u w lasach Kabackich 20 lat temu: mamusie ciągnące za rączkę swoje dzieci, ludzie kradnący z resztek zwłok złote obrączki, pierścionki itd...
Te groby to dla niektórych pikuś.
Jeśli chodzi o hieny (te czworonożne), to w Afryce mają na nie ciekawe metody. Niestety u nas obowiązują ustawy o ochronie zwierząt.
Ironrat
Napisano
Jeśli chodzi o groby wojskowe to najczęściej tak jest że ludzie rozkradają co się da a psełdo poszukiwacze najczęściej rozkopują bo myślą że jak pochowali żałnierza to z wszystkim...Nie daleko mnie jest też cmentarz wojenny z 1-ej wojny i nie dosyć że miejscowi rozkradli co się da z nagrobków to jeszcze ktoś regularnie rozkopuje groby...
Mojim zdaniem takiego pod mur i serią...:)
ale to jest moje zdanie.
A władza niech się zajmie takimi hienami cmentarnymi a nie myśli jak kolekcjonerom uprzykszać życie...
poz.wolff
Napisano
Znam takie miejsce, gdzie jest w lasach co najmniej kilkadziesiąt bezimiennych, nieoznaczonych mogił w większości niemieckich, ale nie tylko. Miejscowi stworzyli coś na kształt symbolicznej mogiły. Na zaduszki jeszcze dzisiaj trafiają się na niej znicze. Starzy mieszkańcy nie chcą zbytnio o tej kwestii rozmawiać.
Ironrat
Napisano
Witam
Wysłałem maila ze zdjęciami do VDK.Oczywiście pominąłem te na których widać rozkopane groby.
Zapytałem także o informacje na temat tego terenu ( bitwa?,potyczka?)- z ciekawości.Może coś wiedzą.
Pozdrawiam
Napisano
Z jednego z podwarszawskich cmentarzy (I WŚ)na tyłach lotniska Okęcie ostatnio okoliczni" ukradli nie tylko metalową siatkę i bramę ale również ...... żwir z drogi (ktoś wcześniej wyrównał nim doły). Znowu nie można przejechać. Ja się k..a z tego kraju wyprowadzam, tu już się nie da żyć. Chyba najwyższy czas znowu ucinać ręce i uszy.
Napisano
Witam
Peter
A nie zauważyłes że chyba właśnie komuś na tym zależy żebyśmy stracili cierpliwość.
Przechandlowali już wszystko co było można,zniszczyli normalne wartości ludzkie-solidarność i współczucie.
Jak tak każdy z Nas by tak zdecydował to kto tu zostanie.
Na tej ziemi o którą romantycy-żołnierze bili się w 1939 roku.A jeszcze wcześniej....Powstanie Listopadowe. A wartości historyczne.A nawet i Grunwald.
Nie wierze w to że tak dalej może być ,popatrzcie na to co się dzieje w społeczeństwie.Wszyscy już naprawdę mają dość.
Kiedyś ta bańka mydlana pęknie.
Pozdrawiam
Napisano
Ja to się dziwię,czemu jeszcze nie ma rewolucji w naszym kraju czy powstania.Bieda coraz większa,a co za tym idzie coraz więcej hien".
Jest takie powiedzenie,że Gorzej być nie może,więc musi być lepiej"
Czego wszystkim życzę.
pozdr
Monti
Napisano
Witam
Chciałbym skorygować informację na temat dwóch ogniw gąsiennic w tym poście.
Nie są to raczej ogniwa od Panzer I.
Po dokonaniu głębszej analizy prawdopodobnie są to ogniwa od PzKpfw 38(t). Wskazuje na to brak wycięć w środku. A także to że koło napinające i napędzające miało zęby po ocznych" stronach gąsiennicy.
Pozdrawiam
Napisano
witam
moge jakis adresik do tej niemieckiej organizacji ??
rowniez znalazlem cmetarzyk zapomniany przez wszystkich i bardzo zaniedbany -zdjecie w poscie o Tannenbergu
pozdrawiam
Napisano
Cześć!
NOWE-UE" Niemcy, mają w głębokim poważaniu swoich poległych żołnierzy z I i II Wojny Światowej:0(
Osobiście pisałem o grobach żołnierskich z okresu II Wojny Światowej. Sprawa utkneła na przysłaniu odpowiedzi ze strony niemieckiej że sprawą się zajmą itd. i to był koniec.
Od 1998r. nic się w tej sprawie nie zmieniło oprócz kradzieży hełmu z krzyża przez jakiegoś zapalonego KOLEKCJONERA":0(
A nasze rodzime HIENY" były, są i będą kopać, do puki coś będzie można wyciągnąć i opchnąć na giełdzie !
  • 2 weeks later...
Napisano
Zgadzam się w pełni z Rolandem. Instytucje niemieckie tylko straszą karami osoby które zgłaszają się do nich z informacjami. Ciągle opowiadają o niemieckich specjalistach i ich wiedzy. Widziałem tych iemieckich" specjalistów w akcji, wydaje się, że są to ci sami polscy" specjaliści.
  • 1 month later...
Napisano
Panowie moze to nie temat ale musze to z siebie wyrzucic!sorry!
wlasnie wrocilem z wykopek w jednej z nadgranicznych miejscowosci.
jak zawsze podjechalem w miejsce gdzie pochowalem 2 niemcow chcac postawic na mogile znicz.
to co zobaczylem to byl szok.mogily rozkopane kosci pororzucana w promieniu 10-15 m.a w dolach puszki po piwie!mimo ze mam jestem antykatolikiem pojawily mi sie lzy w oczach.za to jacy ludzie moga byc tempi,glupi debilni i wogole.zero szacunku dla zmarlego czlowieka dla zolnierza niewazne czy to niemiecki czy rosyjski czy polski.ale totalna dewastacja.
prawdopodobnie przy nastepnym wykopaniu trupa juz nigdy nie postawie krzyza.ani innego symbolu aby nie oznakowywac miejsca.
naprawde jest to przykre.
gdybym takiego kolesia/kolesi dorwal na goracym uczynku to byla by miazga z nich.
pozdrawiam:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie