Skocz do zawartości

wz29?

yoony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
czy ktos mi jet wstanie powiedzies cokolwiek o czyms takim i czy to to sie nazywa wz 29?????????

http://www.odkrywca-online.com/galerie/wrzesien/wz29.jpg
Napisano
A co chcesz wiedzieć?
Zjecie zostało zrobione przez Hugo Jeagera na przełomie września/października 39, byc może na terenie twierdzy Modlin Przedstawia polski samochód pancerny Ursus wz 29.
Napisano
To jest samochód pancerny Ursus wz. 29. powstało tego jakies 12 szt. z czego chyba wszystkie wzieły udział w Kampani wrześniowej. Walczyły w ramach 11 dywizjionu pancernegooperującego z Twierdzy Modlin. Żaden nie przetrwał wojny.
Napisano
Różne źródła różnie podają. Spotyka sie liczbę 13 szt łącznie z prototypami. Oficjalny wykaz z 1934 podaje 10 samochodów i jak dotąd ta liczba jest najlepiej udokumentowana.

Dość obszerne informacje na stronie http://derela.republika.pl/wz29pl.htm
Napisano
prototyp zbudowano w 1929r. Miał silne uzbrojenie,dostateczne opancerzenie i tylne stanowisko kierowcy ułatwiające manewrowość. Wady:
Mała prędkość,słaba zwrotność, duża wysokość. słaby w terenie,
produkcję zakończono w 1931r.Od 1936r. wszystkie znajdowały się w Batalionie Doświadczalnym CWBPanc. w 1939 zostały włączone do 11 Dywizjonu Pancernego.
masa 4800kg, prędk. 45km/h, opancerzenie 4-10mm.
polecam Wrzesie 1939 Pojazdy Wojska Polskiego" wkł 1990
Napisano
Z ciekawostek należy dodać iż ośmiokątna wieża z wz.29 była montowana także jako wieża obserwacyjna na lokomotywach pancernych,na kutrach flotylli Wiślanej i Pińskiej oraz na kutrze Nieuchwytny".
Co do ilości - to z tych 13 sztuk 10 było na pewno bojowych w 11 dywizjonie,pozostałe to wersje żelazne",czyli z blachy nieopancernej - używała ich Policja Państwowa jako wozy propagandowe - zamiast uzbrojenia miały głośniki w wieży.
I NA KONIEC CIEKAWOSTKA - KILKA LAT TEMU KTOŚ WIDZIAŁ W C.A.W. - DOKUMENTACJĘ WARSZTATOWĄ DO WZ.29.
Uprzedzając pytania mówię od razu - Szukamy i chcemy znależć.
Napisano
a czy istnialo cos o nazwie wz 31
kiedys spotttkalem sie ze djeciem (zachiny ludowe nie wiem nie pamietam gdzie )pojazd przedstawiony na zdjeciu (lub bardzo podobny )byl podpisany jako 31 czy to poprostu kaczka dziennikarska ?
Napisano
coś o nazwie wz.31 nie istniało, to był projekt następcy wz.29 na podwoziu Saurer 6x4.

Zajrzyj Yoony na stronę http://derela.republika.pl/wz29pl.htm
tam znajdziesz odpowiedzi na tego rodzaju pytania
Napisano
Dzieki za mile slowa o mojej stronie (derela.republika...) - dzieki temu na nia zajrzalem, i stwierdzilem ze zgroza, ze jest dosc pokraczna jezykowo (..chyba bylem zmeczony...) - wlasnie ja troche poprawilem pod tym wzgledem.

Pozdrowienia
Michal Derela
Napisano
Tak to juz bywa jak się prowadzi Prywatny Instytut Badań :)))

powodzenia w dalszych przedsięwzięciach
Napisano
januszku przyjdź do mnie do akademika (IV 916 bo zmieniłem miejsce) a dostaniesz tyle info na temat tego wynalazku ze sam zobaczysz:);)
pozdrawiam michał BBasia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie