Skocz do zawartości

Gorlice

Gość Zeton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wybieram sie w przyszlym tygodniu do Gorlic i na przelecz Lupkowska. Panowie co szczegolnie warto tam zobaczyc, ktoredy chodzic. Nie bede mial wykrywki wiec kopanie mnie nie interesuje.
Napisano
Na Łupkowską czy na Dukielską?
Ta pierwsza - tunel kolejowy pod przełęczą, w Łupkowie, za stacją możesz poszukać pomnika, o którym pisze Haszek w Szwejku.
Ta druga - polecam przejechanie na Słowację i obejrzenie sprzętu w Dolinie Śmierci (Udolene Smrti)
Napisano
Gorlice to miejsce jednej z najsławniejszych bitew I wojny światowej na froncie wschodnim - więc ja proponuję małą wycieczkę po polu bitwy :-)
Dobrze by było, żebyś przed wyjazdem wypożyczył i przeczytał książkę Michała Klimeckiego pt. Gorlice 1915 (wydana w serii Historyczne Bitwy przez Bellonę w 1991) - opis samej bitwy zajmuje tylko 21 stron, ale pozwala potem powiązać konkretne miejsca z rozgrywającymi się tam wydarzeniami. Zachęcam też do przeczytania artykułu na stronce http://www.pgr.friko.pl/gorlice/gorlice_1.htm (nie chwaląc się, mojego autorstwa :- )).
W okolicy, jak i w samych Gorlicach, jest wiele cmentarzy wojennych związanych z bitwą - są opisane na stronce http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/. W terenie przydałby się przewodnik Romana Frodymy pt. Galicyjskie cmentarze wojenne, T.I, Beskid Niski i Pogórze. Z nim bez trudu odnajdziesz wojenne nekropolie.
Oczywiście Muzeum w Gorlicach trzeba zwiedzić obowiązkowo -sporo miejsca zajmuje wystawa poświęcona bitwie.
Ja w przyszłym tygodniu również wybieram się do Gorlic - może więc spotkamy się gdzieś przypadkiem? :-)

Pozdrawiam
Leuthen

Napisano
Dziekuje bardzo za udzielone informacje. Muzeum odwiedze na 100%. Do zobaczenia na miejscu :-)
Napisano
Witam

W Gorlicach bede od czwartku do niedzieli 3 noclegi.
Jak bedziesz w tym samym czasie to mozemy wybrac sie na wycieczke. Jak co to radiotelefonem sie umowimy :-).

PZDR
Zeton
Napisano
Witam.Ostatnio na allegro była taka aukcja.http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25317086

Nie jest to Reklama.Ale może taka mapa ci się przydac,są tam równierz zaznaczone cmentarze wojenne które możesz zwiedzić,częśto jest tam opisana krótka historia.Pozdrawiam.
  • 2 weeks later...
Napisano
Wybieram się do Gorlic na początku sierpnia 2004 (jeżeli będzie pogoda) i zprzyjemnością wykopałbym kilka kilogramów orderów i klamer z I wś, w związku z tym mam kilka pytań:

1. Czy są niewypały z IIwś? Wolałbym uniknąć tematów zwiazanych z IIwś, które rejony omijać?
2. Czy niewypały z I wś są jeszcze groźne?
3. Gdzie szukać żeby nie zaj.bać się wykopując łuski i odłamki?
4. Po której stronie częściej są ciekawe fanty? Niemieckiej czy Rosyjskiej?
5. Czy są jakieś problemy z gajowymi itp?
Napisano
Moi znajomi tawm kopali, to cieniutko to wyglądało, trochę łusek i w sumie nic wartościowego.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie