Gość Napisano 13 Lipiec 2004 Napisano 13 Lipiec 2004 gdzie i za ile mozna kupic w trójmieście gps ?czy istnieje mozliwosc dowiązania " odbiornika do dowolnej mapy np. WIG ? czyli wprowadzenia poprawki tak aby wskazywał pozycję zgodną z siecia kartograficzna uzywaną przed wojną ?pozdro.
Bocian Napisano 14 Lipiec 2004 Napisano 14 Lipiec 2004 W trójmieście jest w sumie jeden sklep z normalnym serwisem ale adresu nie podam. Ja kupowałem Garmina poprzez internet z zaprzyjaźnionego sklepu.Ceny są od 650zł do 20000złSprecyzuj potrzeby, czy ma mieć możliwość wgrywania map czy wystarczy tylko podający podstawowe informacje o współrzędnych.Kupiłem Garmina 60CS i są w nim prawie wszystkie dostępne odwzorowania. Samodzielne tworzenie map jest wbrew pozorom bardzo łatwe. Bierzemy ogólnodostępne mapy na CD już skalibrowane lub skanujemy własną mapę.Potem kalibrujemy Ozzim, następnie MapEdit zmiana na format wektorowy, trochę pracy ale efekty niezłe. Potem eksport do GPS-u i cieszymy się własnoręcznie wykonaną mapą. W necie jest sporo map, od miejsc do nurkowania po dokładne współrzędne wszystkich obiektów MRU.Generalnie każdą mapę da sie skalibrować pod GPS. Na pl.rec.gps jest sporo dyskusji na temat kalibracji starych map.Tylko trzeba wziąć poprawkę na działanie tego sprzętu w lesie szczególnie w przypadku braku bezpośredniej widoczności nieba. Dokładnośc drastycznie spada.Normalnie średnia dokładność to ok. 6-9 metrów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.