Jump to content

Łuska od Kampfpistole Z ??!!

inkwizytor1

Recommended Posts

Witam wszystkich !! Mam pytanie, które nie zazna odpowiedzi bez pomocy Szanownych Forumowiczów. Zamieszczam zdjęcie łuski znalezionej na jednym z lotnisk na Dolnym Ślasku - miejscu walk w 1945 roku 1 Dywizji Pancerno-Spadochronowej Hermann Goering". Łuska wykonana jest z lekiego metalu (prawdopodobnie aluminium ?!?), kaliber 26.5 mm, długość łuski dokładnie 10 cm, napisy na łusce: ebx" F.S.N 3" Juli 1942", wybite z tyłu łuski: cbl".. Z tego co do tej pory znalazłem jest to łuska od Kampfpistole " - osobistej broni służącej do wystrzeliwania flar, świec dymnych ale również i pocisków przeciwpancernych. Czy na podstawie napisów ktoś jest w stanie stwierdzić jaki typ ładunku zawierał pocisk ?? Według poszlak z http://66.102.11.104/search?q=cache:F1_zIS_BfUoJ:munitionsauktion.ens-office.de/auction/browse.php%3Fcat_id%3D9%26sessionid%3D+cbl+patrone&hl=pl tego typu oznaczenie: cbl" bez dodatkowych napisów typu Spreng. Z." czy F Leucht. Z" wskazywałoby na świecę dymną. Co oznaczają zatem pozostałe ?? Czy F.S.N 3" można interpretować jako FallSchirm Nebelgeschoss" czyli pocisk dymny na potrzeby spadochroniarzy ?? Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam :-)

żadna rewelka, w Gubinie masz tego na worki ;-) jeśli trafisz dobre miejsce,ale gratulacje.ps -patrony zazwyczaj maja kolorowy pasek na łusce w zależności od rodzaju i z tego co znajdywałem to wyst. w 2 długościach ,te dłuższe to chyba od latajacych gwizdków...

witam
to co prawda nie to forum ale ...

- oznaczenie na dnie to producent łusek i miejsce elaboracji (cbl - Vereinigte Deutsche Metallwerke AG, Zweigniederlassung Süddeutsche Metallindustrie, Nürnberg W.)
- na boku łuski standardowo oznaczano napisami:
rodzaj naboju np. Leuchtpatrone 41, Rauchspurpatrone gelb itp (nie zawsze)
producenta i datę produkcji ładunku (miesiąc i rok)
opcjonalnie - datę przydatności (dzień, miesiąc i rok)
dodatkowo rodzaj i kolor oznaczano kolorowym pierścieniem na boku łuski i na dnie (opcjonalnie), podłużnymi paskami (4) (naboje dymne) czy też kolorowymi kropkami (6) (naboje ze spadochronem) oraz ząbkowaniem obwodu kryzy naboju.

produkowano naboje o (przynajmniej) 3 długościach łusek (zwykłe i dymne, z podwójną gwiazdką i na spadochronie).
używano następujących kolorów biały (1 lub 2 gwiazdki) albo biały na spadochronie, czerwony (jw), zielony (jw), fioletowy dym, żółty dym, nabój dźwiękowy (gwiżdżący)

amunicja do do Kampfpistole Z miała o wiele krótsze łuski.
pozdrawiam - jerzyk

Dzięki za pierwsze sugestie. Mam pytanie do kolegi Jerzyka: w takim razie co sugerujesz w przypadku tej łuski ?? Dodam, że nie ma ona ŻADNYCH widocznych oznaczeń o których piszesz. Oznaczenie F.S.N 3" nic Ci nie podpowiada ?? Pozdrawiam.

mam coś podobnego też z okolic lotniska. Kaliber ten sam tyle że długość ino 8cm.

Oznaczenia na boku 8 c-a Juni 1943.(i chyba saltrone lub sultrone 41)

Ano właśnie. I w tym problem - oglądnąłem zdjęcia kilku łusek od niemieckiego pistoletu sygnałowego Leuchtpistole" zamieszczonych na http://munitionsauktion.ens-home.de/auction/browse.php?cat_id=9&sessionid= i na wszystkich fotkach łuski mają słuszne oznaczenia: paski,gwiazdki itd.jednoznacznie wskazujące na typ pocisku. Dodatkowo jak pokazuje http://www.municion.org/26_5/26_5.htm łuski od pistoletów sygnałowych 26.5 mm mają długość właśnie 8cm, ale ponieważ nie znam tego pięknego języka, nie wiem czy nie uogólniam zbytnio. Przez chwilę myślałem o Wurfgranat Patrone 326 LP" który osadzony był w klasycznej łusce do rakietnicy. Ale to raczej nie to, gdyż jak pokazuje http://talks.guns.ru/forummessage/36/250.html cały pocisk miał 133mm długości więc łuska 100mm odpada!! Nawiasem mówiąc mozna zobaczyć na tej stronie jaki ładny Kampfpitole z kolbą wyciągnęli Rosjanie. Czyli dalej niewiele wiadomo...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information