inkwizytor1 Posted July 10, 2004 Author Share Posted July 10, 2004 Witam wszystkich !! Mam pytanie, które nie zazna odpowiedzi bez pomocy Szanownych Forumowiczów. Zamieszczam zdjęcie łuski znalezionej na jednym z lotnisk na Dolnym Ślasku - miejscu walk w 1945 roku 1 Dywizji Pancerno-Spadochronowej Hermann Goering". Łuska wykonana jest z lekiego metalu (prawdopodobnie aluminium ?!?), kaliber 26.5 mm, długość łuski dokładnie 10 cm, napisy na łusce: ebx" F.S.N 3" Juli 1942", wybite z tyłu łuski: cbl".. Z tego co do tej pory znalazłem jest to łuska od Kampfpistole " - osobistej broni służącej do wystrzeliwania flar, świec dymnych ale również i pocisków przeciwpancernych. Czy na podstawie napisów ktoś jest w stanie stwierdzić jaki typ ładunku zawierał pocisk ?? Według poszlak z http://66.102.11.104/search?q=cache:F1_zIS_BfUoJ:munitionsauktion.ens-office.de/auction/browse.php%3Fcat_id%3D9%26sessionid%3D+cbl+patrone&hl=pl tego typu oznaczenie: cbl" bez dodatkowych napisów typu Spreng. Z." czy F Leucht. Z" wskazywałoby na świecę dymną. Co oznaczają zatem pozostałe ?? Czy F.S.N 3" można interpretować jako FallSchirm Nebelgeschoss" czyli pocisk dymny na potrzeby spadochroniarzy ?? Będę wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi. Pozdrawiam :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkwizytor1 Posted July 10, 2004 Author Share Posted July 10, 2004 Z tyłu wybity napis: cbl" Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkwizytor1 Posted July 10, 2004 Author Share Posted July 10, 2004 Zbliżenie na napisy: ebx", F.S.N. 3", Juli 1942" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 11, 2004 Share Posted July 11, 2004 żadna rewelka, w Gubinie masz tego na worki ;-) jeśli trafisz dobre miejsce,ale gratulacje.ps -patrony zazwyczaj maja kolorowy pasek na łusce w zależności od rodzaju i z tego co znajdywałem to wyst. w 2 długościach ,te dłuższe to chyba od latajacych gwizdków... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzyk Posted July 11, 2004 Share Posted July 11, 2004 witamto co prawda nie to forum ale ...- oznaczenie na dnie to producent łusek i miejsce elaboracji (cbl - Vereinigte Deutsche Metallwerke AG, Zweigniederlassung Süddeutsche Metallindustrie, Nürnberg W.) - na boku łuski standardowo oznaczano napisami:rodzaj naboju np. Leuchtpatrone 41, Rauchspurpatrone gelb itp (nie zawsze)producenta i datę produkcji ładunku (miesiąc i rok)opcjonalnie - datę przydatności (dzień, miesiąc i rok)dodatkowo rodzaj i kolor oznaczano kolorowym pierścieniem na boku łuski i na dnie (opcjonalnie), podłużnymi paskami (4) (naboje dymne) czy też kolorowymi kropkami (6) (naboje ze spadochronem) oraz ząbkowaniem obwodu kryzy naboju.produkowano naboje o (przynajmniej) 3 długościach łusek (zwykłe i dymne, z podwójną gwiazdką i na spadochronie).używano następujących kolorów biały (1 lub 2 gwiazdki) albo biały na spadochronie, czerwony (jw), zielony (jw), fioletowy dym, żółty dym, nabój dźwiękowy (gwiżdżący)amunicja do do Kampfpistole Z miała o wiele krótsze łuski.pozdrawiam - jerzyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkwizytor1 Posted July 12, 2004 Author Share Posted July 12, 2004 Dzięki za pierwsze sugestie. Mam pytanie do kolegi Jerzyka: w takim razie co sugerujesz w przypadku tej łuski ?? Dodam, że nie ma ona ŻADNYCH widocznych oznaczeń o których piszesz. Oznaczenie F.S.N 3" nic Ci nie podpowiada ?? Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2004 Share Posted July 12, 2004 mam coś podobnego też z okolic lotniska. Kaliber ten sam tyle że długość ino 8cm.Oznaczenia na boku 8 c-a Juni 1943.(i chyba saltrone lub sultrone 41) Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkwizytor1 Posted July 12, 2004 Author Share Posted July 12, 2004 Ano właśnie. I w tym problem - oglądnąłem zdjęcia kilku łusek od niemieckiego pistoletu sygnałowego Leuchtpistole" zamieszczonych na http://munitionsauktion.ens-home.de/auction/browse.php?cat_id=9&sessionid= i na wszystkich fotkach łuski mają słuszne oznaczenia: paski,gwiazdki itd.jednoznacznie wskazujące na typ pocisku. Dodatkowo jak pokazuje http://www.municion.org/26_5/26_5.htm łuski od pistoletów sygnałowych 26.5 mm mają długość właśnie 8cm, ale ponieważ nie znam tego pięknego języka, nie wiem czy nie uogólniam zbytnio. Przez chwilę myślałem o Wurfgranat Patrone 326 LP" który osadzony był w klasycznej łusce do rakietnicy. Ale to raczej nie to, gdyż jak pokazuje http://talks.guns.ru/forummessage/36/250.html cały pocisk miał 133mm długości więc łuska 100mm odpada!! Nawiasem mówiąc mozna zobaczyć na tej stronie jaki ładny Kampfpitole z kolbą wyciągnęli Rosjanie. Czyli dalej niewiele wiadomo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.