Jarek Napisano 25 Wrzesień 2002 Autor Napisano 25 Wrzesień 2002 http://poznan.naszemiasto.pl/wydarzenia/210921.html
Gość Napisano 25 Wrzesień 2002 Napisano 25 Wrzesień 2002 Polecam książkę Zbigniewa Szumowskiego: Boje o Poznań 1945"
Piotr J. Bochyński Napisano 27 Wrzesień 2002 Napisano 27 Wrzesień 2002 A najlepiej pójść z zobaczyć samemu. Byłem tam ostatnio i przyglądałem się pracom prowadzonym na Cytadeli. Odkopano fragment fosy. Na pionowej ścianie bardzo ładnie widać zachowane elementy dawnej fortyfikacji. Zachęcam osoby z poza Poznania do odwiedzenia Cytadeli, bo naprawdę warto zobaczyć to na własne oczy.
Gość Napisano 27 Wrzesień 2002 Napisano 27 Wrzesień 2002 Mój panzer IV jest niestety zakopany w drugiej części fosy, po prawej od obelisku, na którym była gwiazda. Teraz odkopano część lewą fosy, a w niej właśnie te korytarzyki minerskie i inne cuda. Na ekshumację niemieckich żołnierzy przewidziano też lewą część fosy. Prawa część fosy, tam gdzie leży Pzkampf IV może być odkopywana dopiero w przyszłym roku. Mam przynajmiej taką nadzieję. Muzeum Archeologiczne będzie teraz miało mnóstwo kasy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.