Skocz do zawartości
  • 0

Taśma z łuskami...

Domino(*)

Pytanie

Witam!
Udało mi się wykopać 6 ogniw z łuskami od działka pokładowego o takich biciach:

S L 4
T W 4
Kaliber ok.14mm

Bez wątpienia SL i TW to fabryki amerykańskie.Czy wie ktoś moze z jakiego samolotu mogą pochodzić, z jakiej broni zostały wystrzelone oraz rozwinąć skrót fabryk?Z góry dziękuje za pomoc...

Pzdr

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Dominik. Ogniwa też mają sygnowania. Jak odczyścisz to zobaczysz. Dobra jakościowo stal więc powinno sie udać. Łuski kaliber 12,7x99 Browning od jakiegoś pojazdu. Pytanko łuski były osobno czy zataśmowane. Jeśli w ogniwach to ktoś sie bawił i zataśmował wtórnie.

Tak, wszystkie były z jednego miejsca.Wiem ,że u mnie nie było amerykanów.Jedynie RAF przeprowadzał bombardowania na fabrykę benzyny syntetycznej, więc dlatego myślę ,że to od samolotu.Łuski są bez spłonek...

Pzdr

w okolicach Szczecina (na prawobrzeżu) walczył jeden z rosyjskich korpusów zmechanizowanych wyposażony w Shermany a być może że też inne jednostki mogły mieć np.ScoutCary lub Halftracki

Witam
Ja też znalazłem miejsce ,gdzie tych łusek jest pełno.
Wystrzelone zostały na pewno przez ruskich z Browninga M2 kaliber .50
Sporo łusek jest rozjechanych na placek ,co sugerowało by ,że karabin był umieszczony na ciężkim sprzęcie.
Ta strona zawiera nieco informacji

http://world.guns.ru/machine/mg04-e.htm

Pozdrawiam

Witam!
Udało mi się wykopać 6 ogniw z łuskami od działka pokładowego o takich biciach:

S L 4
T W 4
Kaliber ok.14mm

Bez wątpienia SL i TW to fabryki amerykańskie.Czy wie ktoś moze z jakiego samolotu mogą pochodzić, z jakiej broni zostały wystrzelone oraz rozwinąć skrót fabryk?Z góry dziękuje za pomoc...

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie