radkow1 Napisano 3 Lipiec 2004 Autor Napisano 3 Lipiec 2004 Cze!Kiepsko widać - ale może znajdzie się ktoś obeznany i zidentyfikuje?
radkow1 Napisano 3 Lipiec 2004 Autor Napisano 3 Lipiec 2004 yyyymmmm... jutro załaduję załącznik - bo fotka zbyt duża...
Romel79 Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Będzie ciężko z identyfikacją, najlepiej jak weźmiesz jakiś katalog z monetami lub poszukasz ich w necie i będziesz przeglądał i patrzył na swoje. tak zniszczone monety jest raczej trudno zidentyfikować.
Gość Napisano 4 Lipiec 2004 Napisano 4 Lipiec 2004 Od lewej na skanie awersów: 1) na skanie rewersów druga; Konstans (337-350) lub Konstancjusz II (337-361) typ VOT XX MVLT XX" w wieńcu, 2) na skanie rewersów trzecia; Walens (364-378) lub Walentynian I (364-375) lub Gracjan (367-383) typ GLORIA ROMANORVM", cesarz ciągnacy jeńca, 3) na skanie rewersów czwarta, panowania j.w., typ SECVRIRAS REI PVBLICAE", kroczaca Wiktoria, 4) na skanie rewersów pierwsza, Konstancjusz II (337-361) typ FEL TEMP REPARATIO" ze sceną walki. Bardzo polularne monety w tym stanie warte ok. 1 zł/szt. Proszę o info ( elnio@wp.pl ), czy te monety zostały znalenione w Polsce.
radkow1 Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Jasna dupa elnio!!!! Nie spodziewałem się!!!!Stan tych monet jest naciągany jako trzeci!A TY sobie je zwyczajnie zidentyfikowaleś!Masz rację, co do wartości - ale prawdę mówiąc, są one czyszczone w specyficzny sposób i w łapkach widać sporo więcej - są widoczne napisy... i wyraźne sylwetki - jak lampa skanera jedzie, to tak swieci, że potem wszystko się błyszczy. Znalezione w Polsce w postaci raczej złomu powyżej 200 sztuk. Większość nieczytelna... Pozdrawiam i gratuluję doświadczenia.Radek.P.S. jestem teraz niedostępny - ale jak chcesz to napisz mi namiary - gdzie mieszkasz, to podam Ci majbliższy teren do exploracji odnośnie Rzymu.
Gość Napisano 5 Lipiec 2004 Napisano 5 Lipiec 2004 Ja nie szukam monet, tylko zbieram informacje na temat znalezisk monet rzymskich na ziemiach polskich. Dlatego jeżeli to mozliwe prosze o dokładną liczbę monet, ich przyblizony opis (tzn. czy wszystkie wygladają mniej więcej jak na skanach i są z brązu) i gdzie mniej więcej zostały znalezione.PozdrawiamArek elnio@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.