Skocz do zawartości

Wadliwe karabiny :)

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://info.onet.pl/942838,11,item.html - trzeba nasze wojska okupacyjne uzbroić w Mausery i rkm wz.28 to może im się nie będą zacinać.

bjar_1
Napisano
A jak jest faktycznie ?

Już słyszałem, że większość problemów z nowym uzbrojeniem wynika z faktu, iż żołnierzy nie zdążono przeszkolić w ich obsłudze. Więc to wina człowieka, nie sprzętu.

Pojawiła się też teza, że a Afganistanie, czy Iraku panują zupełnie inne warunki klimatyczne niż w Europie. Cokolwiek dziwna, gdyż współcześnie broń musi chyba być dostosowana do działania w każdych warunkach.
Napisano
Panowie karabin Beryl to zwykły złom,zacina sie przy najmniejszym zapyleniu,nie wiem kto tą konstrukcje zatwierdził dla naszego wojska,cóż polska kraj łapówek,współczuje tylko chłopaką w Iraku czy Afganistanie jak w czasie walki im sie ten polimerowy Berylek zatnie :(
Napisano
Beryl to pikuś w porównaniu z WISTEM. Instrukcja obsługi jest grubości biblii, a na szkoleniu dla kadry z obsługi z 12 sztuk aż 9 pojechało do serwisu w fabryce, bo podczas rozbierania za daleko cofnięto lufę i tego zacięcia nie jest w stanie usunąć rusznikarz. No i te 98 ruchomych części. I niech ktoś pokaże mi jak to czyścić np po zmroku. A w AK-47 ta sztuka wychodziła.
Napisano
Polska armia nie moze uzywać wiecznie AK-47 poniewaz jest to ulubiona broń terorystów.Do iraku i Afganistanu nasi jechali na zaproszenie a nie jako agresor.(a tak apropo czy Polska wypowiedziała wojne Irakowi lub Afganistanowi?a jesli nie to co tam robią polscy wojacy?I czy polscy partyzanci którzy działali w podobny sposób jak w iraku to też byli teroryści?)
Pozdrawiam
Napisano
Swego czasu słyszałem że w pistolecie WIST którego używali polscy żołnierze w Afganistanie wypadały magazynki i trzeba było je mopcować za pomocą taśmy izolacyjnej. Podobno właśnie z powodu ich wadliwoći do Iraku wzięto P-83 . Tylko nie wiem jak to jest z nabojem. Czy istnieje może wersja na nabój 9x19 para , czy wzięto tę na nabój 9x18 makarow?Wie ktoś może?

Pozdrawiam
Napisano
Jaca, co do wojny, to już niemieccy okupanci nazywali polski ruch oporu Polnische banditen und terroristen!
Napisano
Nie no nie schodźmy znowu na temat wojny irackiej i udziału tam wojsk polskich , czy porównań walki partyzanckiej polaków w II wś do zamachów terrorystycznych jakie tam sie dzieją . Tematyka tego wątku chyba nie obejmuje tych rzeczy.
Napisano
Nie było wersji P-83 na 9PARA, te któe zabrali są na Makarowa.
Co do wypadania magazynków z WISTA, to przyczyna jest banalna - WADLIWA KABURA, co jednak nie zmienia faktu, że ten ... pistolet jest do kitu.
Na marginesie: w detalu u producenta 1 WIST kosztuje około 1700PLN, zgadnijcie po ile kupuje je wojsko w hurcie?
Odpowiedź: około 2800PLN za egzemplarz. Niezłe, co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie