Skocz do zawartości
  • 0

Odznaki - Niemcy !

Maciej G

Pytanie

Tradycyjnie na tej części forum zapytam , czy ktoś wie co jest na tych fotkach. Ja mam skojarzenia co do pierwszej że HJ , ale nie mogę nic znaleźć w necie. Jeżeli chodzi o tę Luftwaffe to , podobną odznakę miało SS ( W formie sztandaru) , ale tej nie mogę namierzyć.
Czy ktoś się z takimi zetknął? A i ewentualnie czy znane są wam ceny katalogowe ? Mam okazję je kupić , a nie chcę dać ciała.
Pozdrawiam.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Macieju,
to za tzw. WHW, czyli Winterhilfswerk - w dowolnym tłumaczeniu znaczy pomoc zimowa. W tym wypadku są to plastikowe (nazwijmy je) odznaki" za zbiórkę odzieży oraz pieniędzy na rzecz walczących na froncie wschodnim żołnierzy, m.in. Luftwaffe. Pamiętach ten plasticzek, co pokazywałem Tobie oraz Pawłowi? Ten okręt z załogą. To też WHW, tylko, że dla Kriegsmarine. A że zbiórka była prowadzona przez młodzież, to jest to tzw. Deutsches-Jugend-Hilfswerk.

Pozdrawiam
Marcin

Cześć Monsun.
Tak przypuszczałem , ale zmyliło mnie podobne ( w formie flagi)odznaczenie SS które znalazlem w necie. Myślałem , że może to cos poważniejszego !?
Ta druga - właśnie odnalazlem ją na germanmilitaria.com to jest kombatancka N.S.K.O.V. ale co to była dokladnie za organizacja to nie wiem .
Takie jak ten stateczek o którym mowiłeś , mam ze 2 sztuki tylko że samoloty - junkersa i heinkla.

Tak na marginesie. Byłeś gdzieś może z wykrywką ? Miałeś jakieś trafienia ?

Ja ostatnio trafiłem - topór ciesielski! Pewnie widzialeś post kilka linijek niżej. A-ha! No i zrzutowisko naszych z LWP ! Jakies maski PGaZ , pochłaniacze i inne śmieci!
Pozdrawiam Maciej G.

Witaj Macieju,
zrzutowisko LWP też trafiłem, też maski Pgaz i to na poligonie. Ostatnio wzbogaciłem się o prawie 10 nowych kul muszkietowych oraz kilka monet (PRL i współczesne). A wtedy to nie były baterie! Doszedłem do tego po kilku próbach... lekka wilgoć. No godzinę na kalorafer i wieczorem kosiliśmy dalej z Saperem.
Mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy. Tym razem może my wpadniemy kiedyś do Was co?

Pozdrawiam
Marcin

Tradycyjnie na tej części forum zapytam , czy ktoś wie co jest na tych fotkach. Ja mam skojarzenia co do pierwszej że HJ , ale nie mogę nic znaleźć w necie. Jeżeli chodzi o tę Luftwaffe to , podobną odznakę miało SS ( W formie sztandaru) , ale tej nie mogę namierzyć.
Czy ktoś się z takimi zetknął? A i ewentualnie czy znane są wam ceny katalogowe ? Mam okazję je kupić , a nie chcę dać ciała.
Pozdrawiam.

Czesc
ta po prawej to plastikowa? widzialem kiedys na naszym allegro podobna ( sam mam z kriegsmarine - nawet jest tu na forum w temacie o Kostzyniu n/O )... ktos mi tu napisal ze to pomoc zimowa" a nie wojskowa;
Sv

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie