wiciu_r Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Napisano 25 Czerwiec 2004 Witam !Mam dylemat dotyczący sygnalizowania fantów:Czasem przy przemiataniu jest sygnał, natomiast nie można uzyskać namiaru krzyżowego dla dokładnej lokalizacji. Dotyczy to wyłącznie pracy na dyskryminacji. Czy kształt przedmiotu ma wpływ na odczyt czy tylko rodzaj metalu. BH mam od miesiąca i chociaż sporo drobnicy już wyciągnąłem to ciągle mnie zaskakuje. Trochę smutne że złotą obrączkę i zardzewiały gwóźdź sygnalizuje tak samo (gwoździe już mam tylko ze złotem gorzej).Jak wy sobie radzicie?Pozdrawiam
Rybciak Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 To wykrywacz jest uszkodzony albo szukasz na all metal", ponieważ na dyskryminacji powinien pomijać gwoździe i inną metalową drobnicę....
wiciu_r Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Napisano 25 Czerwiec 2004 Gwoździe mam ponieważ w przypadku sygnału typu śmieć nie jestem pewien czy to przerdzewiały gwóźdź czy też gold i czasem kopię. Bardziej mi chodzi o problem z uzyskaniem namiaru krzyżowego.
Martino Napisano 25 Czerwiec 2004 Napisano 25 Czerwiec 2004 Wiciu_r- jeśli masz problem z dokładną lokalizacją przedmiotu to po prostu zmniejsz czułość.Na dyskryminacji żelazo na pewno Ci odrzuci-no może oprócz dużych przedmiotów żelaznych,które mogą być identyfikowane jako kolor (dużo zależy od ustawienia dyskryminacji).Ja osobiscie zalecam szukanie na najmniejszej dyskryminacji bo wtedy masz szansę trafić np.klamrę stalówkę lub bagnet.Jeśli chodzi o interpretację sygnałów to oczywiście różnie z tym może być-ma na to wpływ zarówno kształt przedmiotu,jego położenie jak i mineralizacja gruntu.Przeczytaj dokładnie instrukcję i nie sugeruj się tylko wskazaniami na wyświetlaczu.Najważniejsza jest praktyka.Kłopoty z namierzeniem mogą być dość uciążliwe zaraz po kupnie tej wykrywki ale jeszcze kilka wypadów w teren i wyczujesz sprzęta :)Darz dół ! Pozdrawiam-Marcin
wiciu_r Napisano 4 Lipiec 2004 Autor Napisano 4 Lipiec 2004 Do MARTINOZrobiłem jak radziłeś z ustawieniami i jeszcze raz przeszedłem się moim polem. Po sześciu godzinach miałem tyle, a potem mój ojciec (laik kompletny, pierwszy raz wykrywacz w ręku) znalazł jeszcze w pół godziny kulkę muszkietową i 2 monetki.Serdeczne dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.