Rybciak Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2004 Znalazłem ją w I wojennych okopach, obok carskich mośków - czy moze być z ekwipunku carskiego żołnierza, a jeśli tak - to od czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 28 Czerwiec 2004 Share Napisano 28 Czerwiec 2004 Właśnie znalazłem fotki (co prawda 2ww, ale ZSRR)http://www.ostfront.com/Images_Russian/greenbandoleer1.jpghttp://www.ostfront.com/images_russian/42bandburlap1.jpghttp://www.ostfront.com/images_russian/41bandoleer3.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Czy gdzieś w necie jest może fotka takiego wojaka?Nie mogę nigdzie znaleźć hasła gondoljera", czy była tez inna nazwa tego pasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Przepraszam, miałem oczywiście na myśli andoljer" z wypowiedzi galicyi".W żadnym słowniku ani encyklopedii nie ma tego hasła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2004 Znalazłem ją w I wojennych okopach, obok carskich mośków - czy moze być z ekwipunku carskiego żołnierza, a jeśli tak - to od czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 25 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 25 Czerwiec 2004 Wymiary 9 cm X 4 cm, stalowa. Niedaleko tej znalazłem jeszcze jedną identyczną. Czy w Gazetach Wojennych" lub innym czasopiśmie były może rysunki carskiego żołnierza z ekwipunkiem? Proszę o info i z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaro5 Napisano 25 Czerwiec 2004 Share Napisano 25 Czerwiec 2004 WitamZ pewnością należała do rosyjskiego zołnieża. Dośc popularne znalezisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
geddon Napisano 25 Czerwiec 2004 Share Napisano 25 Czerwiec 2004 Jest to standartowa klamerka od ekwipunku rosyjskiego żołnierza z I wojny, mogła być przy chlebaku, torbie na maskę pgaz. zresztą rosyjski sołdat z i wojny oplątany był parcianymi taśmami jak egipska mumia :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galicya Napisano 25 Czerwiec 2004 Share Napisano 25 Czerwiec 2004 Witam.Jest to klamerka do bandoljeru ,czyli rodzaju pasa noszoneggo(regulaminowo)od ramienia do przeciwległego boku.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galicya Napisano 27 Czerwiec 2004 Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Witam.Władysław Kopaliński,Warszawa 1967 Słownik wyrazów obcych i obcojęzycznych.-francuskie;bandouliere ,pas przez ramie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galicya Napisano 27 Czerwiec 2004 Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Zapomniałem dodać,iż te pasy służyły do przenoszenia zapasowej porcji amunicji.Na pasie były naszyte pochewki które mieściły łudkowaną amunicje mosinowską.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybciak Napisano 27 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 27 Czerwiec 2004 Dziękuję! To już mniej więcej obrazuje mi ich wygląd. W gazetach wojennych znalazłem strój rosyjskiego żołnierza i jest tam podobna klamerka (przy chlebaku), więc używane pewnie były też w II WŚ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Rybciak
Znalazłem ją w I wojennych okopach, obok carskich mośków - czy moze być z ekwipunku carskiego żołnierza, a jeśli tak - to od czego?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.