Gość Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 Byl bym bardzo wdzieczny za informacje na temat tego helmu, jak widac ma chyba nietypowa kalkomanie przypominajaca orla luftwaffe [nigdy do tej pory takiej nie widzialem] z raminoami swastyki zwruconymi w strone buddyjska[?] i glowa skierowana w lewo. Za wszelkie informacje z gory dziekuje i wszystkich pozdrawiam.Michał alias Zawias
Frozzer Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 na moje, to po prostu jakis szwab przykleil kalkomanie strona lewa na prawo" :)
Gość Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 Zapomnialem dodac: kalkomania znajduje sie na lewym boku helmu [czyli odwrotnym niz to moglo by wynikac ze zdjecia podglodowego jego calosci]
Łukasz Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 Szanowny Kolego! Chciałem pomóc, przejżałem całą książkę HEŁMY NIEMIECKIE" T.V. Goodapple, R.J. Weinand, ale takiego czegoś jak ten hełm na zdjęciach nie było, jesli klkomania jest oryginalna to masz fajny fant do kolekcji (kalkomania jest naklejona odwrotną stroną)
Łukasz Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 A, jeszce jedno, klakomaia naklejona jest po prawidłowej stonie (lewa strona - informacja na temat formacji wojskowej, prawa stroma - trójkątan, narodoawa tarcza, wyjątekiem są hełmy SS gdzie po prawej stronie są runy SS, a po lewej partyjna tarcza)
Gość Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 kalkomania jest na 200% oryginalna ale jeszcze jakos zastanawia mnie to ze glowa tego orla nie spoglada w dol jak u orlow luftwaffe tylko w bok [chyba ze to jest bez roznicy?]
Frozzer Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 w/g mnie luftwaffe mialo 2 rodzaje orlow, jeden patrzacy w dol, drugi w bok, ale nie byly to orly lewostronne
Peter Napisano 21 Wrzesień 2002 Napisano 21 Wrzesień 2002 Prosta sprawa. Albo odbika (zdjęcie) robione z lewej str. negatywu. Albo (jeśli cyfrówka) ustawienie invert".
Gość Napisano 22 Wrzesień 2002 Napisano 22 Wrzesień 2002 Ta fotka nie jest przekrecona przez aparat tylko odzwierciedla 100% to co widnieje na tym helmie...
Gość Napisano 22 Wrzesień 2002 Napisano 22 Wrzesień 2002 To jest link do leksykonu hełmów niemieckich jak i calego ekwipunku miemieckiego:http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm. Poszukaj tam.pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.