Skocz do zawartości

Pomoc w identyfikacji: Hełm niemiecki

Gość Zawias

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Byl bym bardzo wdzieczny za informacje na temat tego helmu, jak widac 
ma chyba nietypowa kalkomanie przypominajaca orla luftwaffe [nigdy do 
tej pory takiej nie widzialem] z raminoami swastyki zwruconymi w 
strone buddyjska[?] i glowa skierowana w lewo. 
Za wszelkie informacje z gory dziekuje i wszystkich pozdrawiam.
Michał alias Zawias

Napisano
Zapomnialem dodac: kalkomania znajduje sie na lewym boku helmu [czyli odwrotnym niz to moglo by wynikac ze zdjecia podglodowego jego calosci]
Napisano
Szanowny Kolego! Chciałem pomóc, przejżałem całą książkę HEŁMY NIEMIECKIE" T.V. Goodapple, R.J. Weinand, ale takiego czegoś jak ten hełm na zdjęciach nie było, jesli klkomania jest oryginalna to masz fajny fant do kolekcji (kalkomania jest naklejona odwrotną stroną)
Napisano
A, jeszce jedno, klakomaia naklejona jest po prawidłowej stonie (lewa strona - informacja na temat formacji wojskowej, prawa stroma - trójkątan, narodoawa tarcza, wyjątekiem są hełmy SS gdzie po prawej stronie są runy SS, a po lewej partyjna tarcza)
Napisano
kalkomania jest na 200% oryginalna ale jeszcze jakos zastanawia mnie to ze glowa tego orla nie spoglada w dol jak u orlow luftwaffe tylko w bok [chyba ze to jest bez roznicy?]
Napisano
Ta fotka nie jest przekrecona przez aparat tylko odzwierciedla 100% to co widnieje na tym helmie...
Napisano
To jest link do leksykonu hełmów niemieckich jak i calego ekwipunku miemieckiego:
http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm.
Poszukaj tam.
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie