sloma Napisano 20 Wrzesień 2002 Autor Napisano 20 Wrzesień 2002 Jeśli ktoś potrafiłby zidentyfikować w jakim czasie zostało zrobione to zdjęcie (po tym dziwnym umundurowaniu, po pojeździe) oraz jakiej formacji (ewentualnie jednostki) są to żołnierze - byłbym bardzo wdzięczny.Słoma
mosin Napisano 22 Wrzesień 2002 Napisano 22 Wrzesień 2002 raczej nie 39 i podobnie. nie pasuje mi pojazd, ani to co na nim jest. kombinezony, były wtedy dość popularne w WP. Jeżeli to tamten okres, to jednak nie Polska. nie potrafisz określić chociaż kraju w jakim zrobiono to foto?
Piotr J. Bochyński Napisano 23 Wrzesień 2002 Napisano 23 Wrzesień 2002 Jakość zdjęcia nie pozwala na pełne wypowiedzenie się w tej materii, ale przedstawie swoje postulaty:1 - jednostka niemiecka o czym świadczy umundurowanie (czapka), okrycie wierzchnie ma chronić zasadnicze umundurowanie przed zabrudzeniem jest typowe dla mechaników (chyba)2 - uzbrojenie na ciągniku to poczwórne działka 20 mm (Flak 38?). Chyba taki sam typ ciągnika niedawno gdzieś wyciągnieto z bagienka3 - trudno powiedzieć ale na oryginalnym zdjeciu dużo mogłyby by powiedzieć tablice rejestracyjne4 - należałoby też zwrócić uwagę na roślinność w tle, pewne regiony posiadają charaktrystyczną szatę roślinną. Jak również można na podstawie tego ustalić porę roku.
Gość Napisano 23 Wrzesień 2002 Napisano 23 Wrzesień 2002 To zdaje sie pododdział Hermann Goering" na pewno na froncie włoskim - byc może pod Salerno.TB
Gość Napisano 23 Wrzesień 2002 Napisano 23 Wrzesień 2002 Na zdjęciu jest SdKfz 7/1 co ogranicza czas wykonania zdjęcia do lat 43-45. 7/1 były produkowane od 43, po zaprzestaniu 6/1.Co do pochodzenie żołnierzy - pojazd ma blach WH - Wehrmacht (przynajmniej tak mi się wydaje), a ponieważ pojazdy tego typu były przeznaczone przede wyszystkim do osłony kolumn zmechanizowanych - można założyć, że pochodzą albo z dywizji grenadierów pancernych lub dywizji pancernej. Niestety nic wiecej na podstawie analizy zdjęcia nie jestem w stanie powiedzieć :-(Co ciekawe te pojazdy (7/1) głównie były przeznaczone dla jednostek FLAK WL. PzdrMarek JaszczołtP.S. wydaje mi się ze to zdjęcie już kiedyś, gdzieś publikowane - nie ma tam opisu?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.