Skocz do zawartości

Identyfikacja jednostki

sloma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeśli ktoś potrafiłby zidentyfikować w jakim czasie zostało zrobione to zdjęcie (po tym dziwnym umundurowaniu, po pojeździe) oraz jakiej formacji (ewentualnie jednostki) są to
żołnierze - byłbym bardzo wdzięczny.
Słoma

Napisano
raczej nie 39 i podobnie. nie pasuje mi pojazd, ani to co na nim jest. kombinezony, były wtedy dość popularne w WP. Jeżeli to tamten okres, to jednak nie Polska. nie potrafisz określić chociaż kraju w jakim zrobiono to foto?
Napisano
Jakość zdjęcia nie pozwala na pełne wypowiedzenie się w tej materii, ale przedstawie swoje postulaty:
1 - jednostka niemiecka o czym świadczy umundurowanie (czapka), okrycie wierzchnie ma chronić zasadnicze umundurowanie przed zabrudzeniem jest typowe dla mechaników (chyba)
2 - uzbrojenie na ciągniku to poczwórne działka 20 mm (Flak 38?). Chyba taki sam typ ciągnika niedawno gdzieś wyciągnieto z bagienka
3 - trudno powiedzieć ale na oryginalnym zdjeciu dużo mogłyby by powiedzieć tablice rejestracyjne
4 - należałoby też zwrócić uwagę na roślinność w tle, pewne regiony posiadają charaktrystyczną szatę roślinną. Jak również można na podstawie tego ustalić porę roku.
Napisano
To zdaje sie pododdział Hermann Goering" na pewno na froncie włoskim - byc może pod Salerno.

TB
Napisano
Na zdjęciu jest SdKfz 7/1 co ogranicza czas wykonania zdjęcia do lat 43-45. 7/1 były produkowane od 43, po zaprzestaniu 6/1.
Co do pochodzenie żołnierzy - pojazd ma blach WH - Wehrmacht (przynajmniej tak mi się wydaje), a ponieważ pojazdy tego typu były przeznaczone przede wyszystkim do osłony kolumn zmechanizowanych - można założyć, że pochodzą albo z dywizji grenadierów pancernych lub dywizji pancernej. Niestety nic wiecej na podstawie analizy zdjęcia nie jestem w stanie powiedzieć :-(
Co ciekawe te pojazdy (7/1) głównie były przeznaczone dla jednostek FLAK WL.

Pzdr
Marek Jaszczołt
P.S. wydaje mi się ze to zdjęcie już kiedyś, gdzieś publikowane - nie ma tam opisu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie