bibul Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Nie wiem co to jest.Dosyć pokaźne rozmiary 16 cm wysokości i 15 szerokości..Wykopane kołó niemieckiej knajpy.Za co było to przyznawane ?? Może ktoś zna lepiej niemiecki?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibul Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2004 no i druga strona :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MTC Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Witam , jest to plakietka , nie odznaczenie, dla niemieckiej młodzieży. Coś zwiazane z przysposobieniem wojskowym i jazdą konną.Pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 22 Czerwiec 2004 Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Witam,MTC jest blisko. Napis oznacza dokładnie : Za szczere zasługi w wychowaniu niemieckiej młodzieży związanej z jeździectwem" na dole oczywiście znajduje się znak SA.Bardzo ładna rzecz Bibul. Pierwszy raz mam przyjemność coś takiego oglądać. Rozmiary są bardz spore, także była to plakietka raczej do powieszenia na ścianę albo np. pod lampą, tak aby móc oglądać ją z dwóch stron. Dokładnie nie wiem. W jakim miejscu ją wykopałeś, niedaleko domostwa jakiegoś czy też stajni?PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bibul Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2004 Na pewno z takimi medalami na klapie munduru nie biegali :)Wykopane to zostało koło starej knajpy która została zburzona w czasie wojny.W tamtym miejscu tez wyszła pochwa do korda SS cała pomalowana na czarno,troche porcelany,butelek,nieśmiertelnik niemiecki,no i wiele innego sprzetu.Wykopałem ją w krzakach w które nigdy nie miałem odwagi sie zapuszczać.Ale panowie leśnicy nieświadomie zrobili mi prezent i je wycieli.A poszedłem sobie po nich pobiegać no i są efekty.... Byłem tam tylko raz z 2 miesiace temu.Pozdrawiam i dzieki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
bibul
Nie wiem co to jest.Dosyć pokaźne rozmiary 16 cm wysokości i 15 szerokości..Wykopane kołó niemieckiej knajpy.Za co było to przyznawane ?? Może ktoś zna lepiej niemiecki??
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.