oda Napisano 21 Czerwiec 2004 Autor Napisano 21 Czerwiec 2004 Witam ! .....poznajecie to miejsce. Tak to jeszcze wyglądało 2 latka temu.Wejście do sztolni nr 4.Jeżeli ciekawi Was jak rzecz przedstawia się teraz to dajcie znać.Pozdrawiam.
oda Napisano 21 Czerwiec 2004 Autor Napisano 21 Czerwiec 2004 ...A tak to wygląda teraz. Wejście do sztolni nr 4 w pełnej krasie.Więc stało się kolejny bastion Riese" - Wolfsberg"- padł idąc w ślady Rzeczki" i Osówki" stał się ogólnie dostępną trasą turystyczną.Ciekawiło mnie zawsze, czy podczas adaptacji obiektu nie natrafiono na coś bardzo ciekawego", bo jak wiecie większość kompleksu była pod wodą, a podczas prac przygotowawczych wszystko było objęte szczególną tajemnicą. Świeże są jeszcze ślady po metalowych podkładach kolejki.Po odwodnieniu, tylko fragnent podziemi udostępniono do zwiedzania łódkami ( oczywiście za stosowną opłatą). Nie wiem, może to i dobrze, ale jednak większość podziemnego kompleksu nadal pozostaje poza wytyczonym szlakiem turystycznym.Może w niedalekiej przyszłości zobaczymy wszystko, ale na dziń dzisiejszy widać, że prace adaptacyjne nadal postępują.Pozdrawiam. Mam jeszcze gorące zdjątka z wewnątrz kompleksu. Gdybyście chcieli je obejżeć dajcie znać na Forum
Bocian Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 Jak masz więcej fotek to podrzuć mi na e-mail bocian@odkrywca-online.com . Zrobię galerię dla wszystkich. Sam też chętnie obejrzę.
krecio Napisano 21 Czerwiec 2004 Napisano 21 Czerwiec 2004 Ano wyglada chociażby tak. Przerażenie mnie ogarnęło jak tam byłem ostatnio. Gość z Łodzi (miasta) buduje w Sowich chyba Las Vegas. Rozmach ale i kompletny brak wyczucia i szacunku dla otoczenia widać choćby w tej jego Harendzie. Jak ktoś zacznie ogladanie od Włodarza to Rzeczka czy Osówka moga mu się wydać prymitywne. A przecież cały urok tych Gór a zarazem i tych obiektów polega na ich tajemnicy i dzikiej okolicy. Spodziewam się, że w kilka miesięcy do Włodarza dojeżdżać się bedzie piękna, asfaltowa droga. Po wizycie tam miałem uczucie jakby mnie czegoś pozbawiono, coś mi zabrano.A swoja droga ciekaw jestem jak na tak głęboka ingerencję zapatruje się administracja majaca za zadanie chronic przyrodę, zabytki...Pozdr.krecio
oda Napisano 21 Czerwiec 2004 Autor Napisano 21 Czerwiec 2004 Zgadza się. Typowy komercjalizm. W pogoni za pieniadzem powoli zatraca się wyczucie (w tym wypadku obec historii)i smak. Miejsce tak tajemnicze, owiane mgiełką sensacji, miejsce tragedii tysięcy ludzi powoli, nieubłaganie zmienia swój charakter. Włodarz, który My znamy z ubiegłych lat odchodzi w zapomnienie. Metamorfoza jakiej On ulega, nie pozostawia jakichkolwiek złudzeń. Nie jest to dobre !Kiedyś cisza, spokój, refleksja, domysły, hipotezy, spacer po lesie w poszukiwaniu tego czegoś". A teraz zgiełk i mrowie ludzi, którzy tak jakoś bezosobowo, beznamiętnie podchodzą do przeszłości Gór Sowich.Nie będę pisał dalej - szkoda słów !Pozdrawiam.Zdjątka wysyłam do Bociana i mam nadzieję, że wkrótce zobaczycie je w galerii.
Bocian Napisano 22 Czerwiec 2004 Napisano 22 Czerwiec 2004 Niestety zdjęcia musiały zaginąć w czasoprzestrzeni bo nie dotarło ani jedno :(
oda Napisano 22 Czerwiec 2004 Autor Napisano 22 Czerwiec 2004 Witam!Sorry za zwłokę. Zdjątka właśnie do Ciebie wędrują.Pozdrawiam.
klod2 Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Witam wszystkich. Z Włodarzem nie jest tak źle nadal można tam buszować bez przewodnika tylko trzeba uderzyć w odpowiednie miejsce. Byłem ostatnio ze swoją ekipą wraz z fkj" którego pozdrawiam w długi weekend majowy na Włodarzu. Było extra mogliśmy sobie buszować po całym kompleksie zdjęcia z tej wyprawy można zobaczyć na stronce www.gory-sowie.end.pl Spenetrowliśmy również siódemke na Jugowicach.
krecio Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Witam,Mylisz się klod, dzisiaj juz tak swobodnie sobie nie pobiegasz po kompleksie. Owszem, można zobaczyć to czego jeszcze nie obejmuje trasa, ale problem chyba jednak tkwi nie w tym co można zobaczyć, a tego czego już nikt nigdy nie zobaczy i nie poczuje.Pozdr.krecio
czarny Napisano 23 Czerwiec 2004 Napisano 23 Czerwiec 2004 Klod2, jak już zasiałeś ziarenko zaciekawienia, to opowiedz ajk wyglądała penetracja siódemki". Daj się nacieszyć ;-)
fjk Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 >> Byłem ostatnio ze swoją ekipą wraz z fkj"fjk!stronka dziala, problemy z aliasem.penetracja byla fajna zamiast lopat mielismy zwykle saperki :) wejscie troche straszne nie dosc ze bloto jak zawsze to jeszcze lejaca sie woda z gory, dobrze ze sie nic nie obsunelo. no i jakis wariat zasypal poprzednio wejscie jablkami wiec odkopujac byl nezly smrod.a w srodku wody pod sufit tak ze trzeba isc z przechylona do ramienia glowa :) i wszedzie sadza, szkoda ze korytarz taki krotki....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.