nosfer3 Napisano 19 Czerwiec 2004 Autor Napisano 19 Czerwiec 2004 Poszukuję informacji na temat ewentualnego istnienia tunelu od spichrzy grudziądzkich.Ostatnio spotkałem się z informacja od ojca mojego kolegi że za jego młodości w latach 50 wraz z kolegami miał okazje bywać w jednym z takich tuneli.Wejście znajdować się miało w jednym ze spichrzy przy Wiśle w Grudziadzu.Owa wycieczka po przejściu dłuższego odcinka doszła ponoć do duzych pomieszczeń w których pod ścianami znajdowały się trumny z ciałami żołnierzy.Ponoć wejście to tego tunelu zostało zamurowane w połowie lat 50 z uwagi na duże zagrożenie.Czy ktoś słyszał coś o istnieniu takiego przejścia i czy ma to powiązanie z Cytadelą grudziadzką?
krasnoludek Napisano 19 Czerwiec 2004 Napisano 19 Czerwiec 2004 To kolejna wersja zmodyfikowanej historii. Wejście do tuneli faktycznie istniało, jednak od strony Trynki. Były to kanały ściekowo-odwadniające budynej dzisiejszego Muzeum. Mozliwe, ze opowiadający dotarł do krypt kościaoła św. Ducha. Osobiscie wątpię. Prace budowlane prowadzone pod koniec lat 40-tych, spowodowały prawie calkowite zagruzowanie lub zmurowanie przejść. Czyli strach ma wielkie oczy, oczywiście jeśli ta historia ma jakiekolwiek potwierdzenie w rzeczywistości. To byłby trzeci tunel w Grudziadz, ktorym ktos kiedys chodzil, tylko teraz nie pamięta gdzie jest wejście i gdzie wyjście. Tak na koniec, sam z chęcią bym go zwiedzil. Pozdrowienia
szykan Napisano 12 Lipiec 2004 Napisano 12 Lipiec 2004 A ja słyszałem że takie wejścia są w budynku ratuszu. Ekpia która go remontowała , gdzieś w piwnicach , podobno przebiła się przez jakąś ściane. Jeden z pracowników wszedł do tych tuneli i tu niby zaszedł aż do placu niepodległości , ale po drodze mijał jak to mówił wiele rozgałęzień. Czy to prawda nie wiem , usłyszałem tylko ta historię. A co do faktów można iśc do pttk w Grudziądzu maja świetnych przewodników , Ci ludzie posiadają pewnie takie informacje . Trza uderzyć do nich . Pozdrawiam szykan
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.