Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Zbieram materiały do biografii gen.I.I.Dehna, Szefa Inżynierow armii rosyjskiej, który przybył do Polski w roku 1830 i pozistał w niej aż do śmierci w roku 1859. Był budowniczym Cytadeli Warszawskiej, twierdzy Dęblin, przebudował twierdzę Modlin, Brześć Litewski i Kronsztad w czsie wojny krymskiej. Pochowany w Kozienicach, które otyrzymał od cara za zasługi. Miał żonę Polkę, z domu Wołk-Łaniewską.
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Drogi kolego Guntherze. O Dehnie wiem tyle ile usłyszałem od szanownego autora tego postu, ale trzymam kciuki licząc, iż niedługo (a jak sądzę będzie okazja :))dowiem się czegoś nowego. Pozdrawiam H.K (23)
Gość Napisano 1 Grudzień 2002 Napisano 1 Grudzień 2002 Jestem w Kozienicach, mogę powiedzieć że niestety rodzinny grób Dehnów zlokalizowany w tutejszym parku przypałacowym, niszczeje w zastraszającym tempie. Poza rodziną o nazwisku Wołk-Łaniewscy, nie ma tu po Dehnie innych śladów.Ale pytaj, może coś mi umknęło. Poza tym, będę wdzięczny za wskazanie miejsc w sieci z informacjami nt. jego bytności w Kozienicach.thx
Hartmann Napisano 1 Grudzień 2002 Napisano 1 Grudzień 2002 O ile mnie pamięć nie myli to u Jarka Chorzępy w Fortecy" był o Nim artykuł.Leszek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.