Skocz do zawartości

walki o police

Gość qbek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czy ktos moze mnie oswiecic jakie walki toczyly sie w okolicach polic w 1945 chodzi mi o jednostki i miejsca podobno w okolicach polic i szczecina walczyly jednostki panc. wyposazone w panzerkampfwagen6 konigstiger-tygrys krolewski czy to prawda
Napisano
mnie również to interesuje dołączam się do prośby.

Pzdr
Napisano
jak cie to interesuje to call me ja tez jestem z polic tel.3175834-kuba jak mnie nie zastaniesz to zostaw mi twoj numer sija
Napisano
Spotkaliscie sie z informacjami na temat Puszczy Bukowej, a dokladniej tego co dzialo sie tam w 1945?
Napisano

Jest trochę opisów w książce Szczecin stary i nowy" Tadeusza Białeckiego i Lucyny Turek-Kwiatkowskiej. Jak coś jeszcze znajdę to dam znać.

G / ZGR
Napisano
odnośnie tego o co pytał Qbek są wzmianki w opracowaniu Konig Tigera J. Ledwocha , operował tam 102(502)batalion czołgów ciężkich ss - jednostla przebywała w rejonie szczecina do 6 marca po czym przebazowano ją do Briesen gdzie planowano atak na przyczółek w Kostrzyniu , w Świnoujściu wyładowano część 103 (503) batalionu cz. cięż. ss skąd tigery ruszyły do walki w rejonie szczecina
Napisano
Ledwoch się myli, ten batalion KoenigsTigerów przebywał w Szczecinie do 12 marca, a rozlokowany był w koszarach przy W.Polskiego ( i na terenie przylegającym). O Police jako takie nie walczono, chyba, że po wojnie :-)) To nie żart-jakiś czas temu w Kurierze Szcz. był artykuł o weteranie, który brał udział gdzieś latem 45 w próbie wyparcia Rosjan z Polic-operacja desantowa ze Świętej. W Policach istniała wówczas tzw. enklawa policka. Rosjanie demontowali fabrykę benzyny syntetycznej. Aha, Polacy wyparli Rosjan, ale ci wezwali na pomoc czołgi, wynik wiadomy...Pozdrowionka
  • 10 months later...
Napisano
Powiedzieć moge jeszcze że w samych Policach nie było walk.Większość Niemców uciekło na zachód przed Ruskimi.Ślady walk, najbliżej Polic są w Siedlicach.Tam zapewne widziałeś takie wzgórza, na których jest cały ciąg okopów.Ale ciężkich walk to tam nie było:).Ogólnie bieda:)).Jedyna co tam wyciągnełem to Panzerfaust.Ostatnio przyglądam się okopom niedaleko Zakładów Chemicznych.Lasek jest dosłownie nimi wysypany.Pozatym rów przeciwczołgowy oraz stanowiska przeciwlotnicze, istny front:))To tyle, jeśli chodzi o miejsca.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie