Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 czy ktos moze mnie oswiecic jakie walki toczyly sie w okolicach polic w 1945 chodzi mi o jednostki i miejsca podobno w okolicach polic i szczecina walczyly jednostki panc. wyposazone w panzerkampfwagen6 konigstiger-tygrys krolewski czy to prawda
Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 mnie również to interesuje dołączam się do prośby.Pzdr
Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 jak cie to interesuje to call me ja tez jestem z polic tel.3175834-kuba jak mnie nie zastaniesz to zostaw mi twoj numer sija
Gambit Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Qba nie ma konta mailowego bo pisał z mojego komputera - możesz pisać na moje konto.bastilia1@wp.pl
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Spotkaliscie sie z informacjami na temat Puszczy Bukowej, a dokladniej tego co dzialo sie tam w 1945?
Gambit Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Jest trochę opisów w książce Szczecin stary i nowy" Tadeusza Białeckiego i Lucyny Turek-Kwiatkowskiej. Jak coś jeszcze znajdę to dam znać.G / ZGR
Gambit Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Aha - jest jeszcze książka Batowa, wspomnienia z czasów wojny... Może znajdziesz też coś w książkach Piotra Zaremby.G / ZGR
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 odnośnie tego o co pytał Qbek są wzmianki w opracowaniu Konig Tigera J. Ledwocha , operował tam 102(502)batalion czołgów ciężkich ss - jednostla przebywała w rejonie szczecina do 6 marca po czym przebazowano ją do Briesen gdzie planowano atak na przyczółek w Kostrzyniu , w Świnoujściu wyładowano część 103 (503) batalionu cz. cięż. ss skąd tigery ruszyły do walki w rejonie szczecina
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Ledwoch się myli, ten batalion KoenigsTigerów przebywał w Szczecinie do 12 marca, a rozlokowany był w koszarach przy W.Polskiego ( i na terenie przylegającym). O Police jako takie nie walczono, chyba, że po wojnie :-)) To nie żart-jakiś czas temu w Kurierze Szcz. był artykuł o weteranie, który brał udział gdzieś latem 45 w próbie wyparcia Rosjan z Polic-operacja desantowa ze Świętej. W Policach istniała wówczas tzw. enklawa policka. Rosjanie demontowali fabrykę benzyny syntetycznej. Aha, Polacy wyparli Rosjan, ale ci wezwali na pomoc czołgi, wynik wiadomy...Pozdrowionka
Domino(*) Napisano 13 Sierpień 2003 Napisano 13 Sierpień 2003 Powiedzieć moge jeszcze że w samych Policach nie było walk.Większość Niemców uciekło na zachód przed Ruskimi.Ślady walk, najbliżej Polic są w Siedlicach.Tam zapewne widziałeś takie wzgórza, na których jest cały ciąg okopów.Ale ciężkich walk to tam nie było:).Ogólnie bieda:)).Jedyna co tam wyciągnełem to Panzerfaust.Ostatnio przyglądam się okopom niedaleko Zakładów Chemicznych.Lasek jest dosłownie nimi wysypany.Pozatym rów przeciwczołgowy oraz stanowiska przeciwlotnicze, istny front:))To tyle, jeśli chodzi o miejsca. Pzdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.