Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Proszę o kontakt osoby posiadające jakiekolwiek części od 7 TP.dla pewności podaję maila :d2idek@interia.pl
akagi Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, Fort Czerniakowski, ul. Powsińska..............
akagi Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 zupełnie nie wiem czemu. Tam są pozostałości po 7TP, więc czemu ma to być śmieszne?
Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Zgadzam się z Akagim. Co prawda Muzeum nie jest osobą, o jaką pytał Szukam, ale można uznać tę instytucję jako osobę prawną. Muzeum Wojskowe może więc być uznawane za osobę posiadającą takie części.
Gość Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 muzeum ma to do siebie że NIE MOŻNA DOTYKAĆ EKSPONATÓW" poza tym chciałbym wiedzieć kto coś ma poza mną .. może coś się da do kupy złożyć. To co mają muzea to hmm .. Jak zapytam kto ma sprężynę do podajnika do mausera tez mnie odeślecie do Muzeum ???? Litości panowie.
akagi Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Muzeum ma to do siebie, że z zasady zbiera zabytki i archiwalia po to aby je udostepniać. Muzeum na Forcie czerniakowski jest tego najlepszym przykładem. Hartmann czy ja nie mamy problemu aby dostac do rąk cokolwiek, nie tylko celem zobaczenia, ale na przykład zwymiarowania i skopiowania. I nie tylko my, gdyż z usług wielu muzeów korzystają inni. Wystarczy okazać trochę cierpliwości zaangażoania. Więc będzie kolega łaskaw nie piep... głupoty i nie wzyawać litości, bo dostałeś adres gdzie znajdziesz nie tylko pozostałości po czołgu 7TP tudziez innych, ale też mozna zdobyc inne kontakty które pozwola ci dotrzeć do prywatnych zbieraczy i kolekcjonerów.
sloma Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Czołgiem ;)Skontaktuj się z Muzeum Pomorskiego Okrgu Wojskowego w Bydgoszczy.Kilka lat temu była tam pierwsza wystawa z udziałem prywatnych kolekcji (zresztą pod patronatem Odkrywcy) i był kolo co wystawiał swoje kawałki 7TP.Na pewno mają kontakt z nim.A poza tym znajdziesz jego imię i nazwisko w którymś z numerów Odkrywcy bo kolo dostał dyplom o ile pamiętam za tą wystawę.On jest chyba z byłego Bydgoskiego.PozdroSłoma
PATRON Napisano 18 Wrzesień 2002 Napisano 18 Wrzesień 2002 Kolega Akagi to smutny chłop...A tak nawiasem mówiąc to Fort Czerniakowski może i by miał części od 7 TP ale jak by ładnie poprosił kolegę SZUKAM, a w tej chwili to ma jedno wielkie...Pozdrawiam serdecznie
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 he,he pamietam czasy że na czerniakowie" niemozna było zrobic zdjecia. A teraz można dotknąc i zmierzyc eksponat...niesamowite !!
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Sloma ... dzięki :-)skorzystam i dam znać co się stało. Akagi .. więc może wytłumaczę dokładnie o co chodzi. Mianowicie o to, że są osoby PRYWATNE które mają jakies graty od 7TP. To co ma Muzeum Wojska Polskiego to nie jest emocjonujący zbiór. Czerniaków nie wiem, sprawdzę. Ale kulka chodzi o inne rzeczy. Jako pierwsze rzucam hasło :Ile rodzajów gąsienic miały 7TP. Najprawdopodobniej 2 .. PZInż i Ursusa. Ale te gąsienice się różnią i to znacznie. Może ktoś zna odpowiedź dlaczego zrobiono 2 różne rzeczy do tego samego, skoro wiadomo, że w warunkach frontowych wymiana gąsienicy, czy choćby samego ogniwa to nei czas na zastanawianie się czy wybrać Ursusa czy PZInża. Własnie temu miało służyć to pytanie. Temat gorący .. szybki. Tak nim człowiek dojdzie do muzeum, dogada się z kimś, itd itd .. dlatego akagi dużo ceniejsza jest informacja od Słomy o tej prywatnej wystawie niż o Muzeum Wojska Polskiego. Podejrzewam, że jak będziesz chciał zobaczyć i porównać cokolwiek innego .. nie iwem .. element karabinu, skrzynki, czegokolwiek to też łatwiej i szybciej będzie Tobie to zrobić z osobą prywatną niż z muzeum.Pozdrawiam.SZUKAM
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Akagi, odebrałem, napewno odezwę się szerzej jak będę miał więcej czasu.SZUKAM
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 AFAIK gąsienice były wzoru Vickersa (szerokość 260mm waga 3030g) i wzoru polskiego szerokość 268mm waga 2850g.To informacja na podstawie opublikowanej sowieckiej oceny zdobycznego 7TPjw.BTW wzór Vickersa był używany równiez na T-26.
Gość Napisano 19 Wrzesień 2002 Napisano 19 Wrzesień 2002 Do Marek Jaszczołt. Pytanie nie jest raczej o rozróżnienie ogniw Vikers - 7TP ,ale o rozpoznanie typów polskich gąsienic.Np ogniwa odlewni ursusa różnią się od odlewów PZINŻ. podobno są też ogniwa bez trzpieni?? Czy może coś wiesz na ten temat??? Jeśli tak to proszę na Priva
Gość Napisano 20 Wrzesień 2002 Napisano 20 Wrzesień 2002 Z tego co się orientuję, to gąsinnice bezsworzniowe konstrukcji inż Białkowskiego miał ciągnik półgąsienicowy C4P.Mam zdjęcie kilku ogniw (wspólczesne, z wykopków), niestety nieprędko będę mógł je zeskanować.Czy 7TP był też w nie wyposarzony, tego niewiem...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.