Skocz do zawartości
  • 0

Coś z samolotu?

Dykta

Pytanie

Napisano
Coś co znalazłem kilka lat temu u swojego dziadka (nietety wtedy on już od kilku lat nie żył). Podobno to jakiś element układu elektrycznego niemieckiego samolotu.
Jakaś mała prądnica? Całość jest w kolorze feldgrau, na 1 tabliczce znamionowej jest zaznaczony kierunek obrotów, a na drugiej:
Gerat Nr 127-251 C-1
Werk Nr ghh (pod tym 123) i obok 0918
Hersteller ghh
Na gniazdku do wtyczki jest znaczek w kształcie diamentu i w nim napis List.
Na wtyczce jest:
126-856-U02
Bauf.List
STOTZ-AB.
Fl32110-9
Czy ktoś wie co to jest i od czego?
Dzięki i pozdrawiam
Piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pająk-właśnie o to mi chodziło. Naukowym językiem wyjaśniłes do czego to służyło.
Dzięki wielkie. Przynajmniej mam potwierdzenie co to jest.
Jeszcze tylko ustalić producenta i w jakich samolotach to montowali i będę happy:)
Pozdr.
Napisano
mam niesmiala teorie - ta czesc byc moze wchodzila w sklad radiostacji FUG 10.Cos tam znalazlo sie w google...Ale glowy za to nie dam.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki turtur,
Trafiłem na stronkę o instalacji radiowej w lotnictwie i piechocie. Wysłałem im fotki, zobaczymy co odpiszą.
Pozdr.
Napisano
Wątpię :( Konstrukcyjnie to jest tylko prądnica, nie ma żadnego mechanizmu, który wskazywałby na to że pełniło to jeszcze jakieś funkcje (jakieś urządzenie zintegrowane)
Czekam na odpowiedź z Niemiec, zobaczymy co (i czy?) napiszą.
Pozdr.
Napisano
Nikt nie ma pomysłu?
Jestem w szoku!
No, ale mam nadzieję że taka zagadka od czasu do czasu się przyda.
Oczywiście z niecierpliwością czekam na wybawcę, który mnie i pozostałych zainteresowanych oświeci. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie