Gość Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Czy wie ktoś dokładnie gdzie są umiejscowione schrony z linii przesłaniania Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego. Chodzi o schrony z rejony Pszczewa i Trzciela. Dysponuję mapą wojskową w skali 1:50000. Mogę ją przesłać gdyby ktoś miał informacje gdzie owe schrony są położone.Proszę o kontakt na mail lub umieszczenie nie forum informacji o dokładnej lokalizacji (może być GPS)
MaRaS_ZG Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Czesc Robert,gdzies czytalem ze linia przeslania mialbyc w rejonie Sulecina,istnieje baza po radziecka w rejonie jez Buszno,wlasnie ruskie urzadzili sobie baze w podziemiach wypudowanych przez niemcow,nie wiem czy to jest dokonca prawda.,POZDRO BdB
piterb1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Napisano 5 Czerwiec 2004 ale bzdury. linia przesłaniania nie moze byc za mru. za mru byly szykowane kolejne pozycje(bardziej teoretycznie) a przez pszczew trzciel idalej idzie rzeczywiscie lini przeslaniania mru. nie wiem cc rozumiesz przez schrony(byly umocnione pozycje w domach stodołach )i ziemianki . nic poza tym
Grzebiuszka Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 Witam Robercie.Znam dwa małe obiekty w Borowym Młynie przy dawnej kaczarni" oraz wieżę obserwacyjno-bojową przy skrzyżowaniu drogi Pszczew-Trzciel z leśnymi drogami na Siercz i Sierczynek (jadąc od Pszczewa ok 200m za mostem na Obrze).Mam gdzieś mapę okolic kaczarni" w skali 1:1000(sic!!!),jak znajdę gdzies na cd,to zamieszczę.Jak co ,to pytaj na maila.Pozdrawiam ,Krzysiek Mrówka-Grzebiuszka"
MenesiakRobert Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 Są schrony - kiedyś była strona o pozycji przesłaniania MRU (a raczej podstrona), były mapki, kilkanaście schronów zaznaczonych. Jest też pozycja książkowa o tej pozycji. Niestety nic nie udało mi się teraz zdobyć a wcześniej nic nie zbierałem materiałów w tym zakresie.
piterb1 Napisano 6 Czerwiec 2004 Napisano 6 Czerwiec 2004 tak jak pisałem byly w domach i stodołach wzmocnione pozycje i nic wiecej
MenesiakRobert Napisano 14 Czerwiec 2004 Napisano 14 Czerwiec 2004 Byłem na Linii Przesłania MRU. Oprócz okopów znaleźliśmy jeden schron naziemny dwukondygnacyjny ('www.republika.pl/mesiu19/mru/przeslanianie.htm'), jaz iglicowy do podniesienia lustra wody w Obrze o 5-6 metrów, 2 schrony bierne amunicyjne, transzeje, polowe stanowiska.I co coś jednak jest. CDN
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.