Skocz do zawartości

z jakiej jednostki pochodzą ci żołnierze?

tarnus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, w rodzinnych zbiorach znalazłem zdjęcie, z dwoma żołnierzami i jakimś chłopakim, może wy mi pomożecie rozszyfrować, z jakiej jednostki pochodzą ci panowie, zdjęcie jest podisane datą 1950r. , dziadek mój służył w jednostkach pogranicznych, może to jego oddział?
Pozdrawiam TARNUŚ

Napisano
Zastanawiam się, czy w tym przypadku (oprócz Wojsk Ochrony Pogranicza) w grę nie wchodzi również Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego (KBW)...
Napisano
Panowie zdjecie jest o wiele bardziej tajemnicze niz moze sie wydawac. Po pierwsze nie uwazam aby bylo one upozowane. Zolnierze miny maja marsowe" sztyki" postawione na mosinach wyraznie skierowanych w kierunku chlopca w niemieckiej panterce. Wymowa zdjecia wskazuje na to, ze zostal wlasnie zlapany grozny przestępca i nie ma co tu się smiać patrząc na jego wiek bowiem fotografia jest datowana na rok 1950 a wiec apogeum stalinizmu czyli szukania wrogów socjalizmu gdzie tylko można. Nie mogę poprzeć to żadnymi dowodami ale patrzac na krajobraz w tle zdjecie kojarzy mi się z Bieszczadami. Może przedstawia ono ujecie jakiegos łącznika lub młodocianego partyzanta UPA? Przeczy temu znów rok bowiem w ramach akcji Wisła" w 1947r. zostały zniszczone lub wyparte wszystkie oddziały UPA i tylko jeszcze w 1948 po pasie wzdłuż naszej wschodniej granicy snuły sie jakies niedobitki.
Z mundurow zolnierzy niestety nic nie mozna wyczytac. Jest ono czarno-białe (co jest zrozumiałe) więc nie można rozróżnić koloru otoku czapki a więc rodzaju wojska, w którym służyli. Co mnie zastanawia to fakt, że są oni (żołnierze) w garnizonowych rogatywkach a nie w zwyklych, polowych ta sama uwaga dotyczy też mundurów. I to jest sprawa chyba najwazniejsza bowiem wskazuje, ze zdjecie zostalo wykonane przed 1950 rokiem. Otóż w LWP pod koniec 1949r. wymieniono rogatywki na czapki okrągłe. Tak wiec pojawia sie mnóstwo pytań i nie ma na nie żadnej miarodajnej odpowiedzi. Moje rady: Wypytać w rodzinie w jakich rejonach służył w wojsku Twoj dziadek, ktos to w końcu może pamiętać i sprawa druga to rok urodzenia dziadka, ktory pozwoli obliczyć w jakim roku został on powołany do służby. A może istnieją jeszcze inne zdjęcia, z których można cos wyczytać? Służe pomoca troche się na tym znam.
Napisano
otoki sa jasniejsze od barwy munduru ( j.zielone- WOP ). fotke wykonano na głebokiej prowincji ( niewykluczone Bieszczady )w mieście/miasteczkach w tych latach nie wolno było chodzic w umundurowaniu niemieckim ! A sama sytuacja jest pozowana , zapewne za straznicą.
Napisano
Zadjęcie może być pozowane. Po wojnie wielu ludzi chodziło w niemieckich łachach, tym bardziej dzieci. Mogli go też przebrać. I zrobić ciekawą pamiątkę z wojska. No i trzecia możliwość, o której wspomniał przedmówca - kogoś złapali (łącznika prawdopodobnie). Niekoniecznie na rozwałkę (Niemcy się w takich zdjęciach lubowali), ale mogli doprowadzać do dowódcy.
Napisano
Zdjecie jest z pewnoscia pozowane ale wedlug mnie ukazuje prawdziwa sytuacje czyli ujecie kogos elegalnego".
Napisano
Tarnus jesli zgodzisz sie na wykorzystanie fotografii to spróbuję sprawdzić hipotezę upowską". Potrzebne by mi było trochę więcej danych. Skontaktuj sie ze mna na priva.
Napisano
Czy przypadkiem nie wlasnie KBW miały weżyki na kołnierzach ?
Do tego te mosiny których żołnierze KBW byli wyposażeni. Potwierdzałby by moje przypuszczenia.
Napisano
Tak wiec zdjecie jest na pewno zrobione przed 1950 r. poniewaz w LWP rogatywki zmieniono na czapki okragle jesienia 1949 r. Po drugie weżyki na kolnierzach mialy rowniez obok KBW i wojska ochrony pogranicza jako jednostka korpusu wojsk wewnetrznych.
  • 11 months later...
Napisano
Ale KBW nie miało rogatywek tylko jak się nie mylę czapki okrągłe tak jak przedwojenny KOP czy SG.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie