Skocz do zawartości

Kocioł w okolicy Bokowa-Ruskiego Brodu - styczeń 1945 r.

bjar_1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 271
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
bjar_1
Mizerne to zdjęcie.
Oczyście tą odznakę i potem zróbcie zdjęcie.
Może to być jakaś odznaka którą nadawano w regionalnych landach w Niemczech po I wojnie.
Niestety tylko strzelam"- bardzo nie wyraźne zdjęcie,mały kontrast i brak szczegółow.
Pozdrawiam
P.S. A jak zdjęcie wz.31?
Pzdr.
Napisano
1AIR1 - jeszcze tam nie byłem u tych '31':) Jak będę w okolicy to zrobię fotki - obiecuję.
O.K. - będą fotki odznaki po myciu!

pzdr

bjar_1
Napisano
Sorki ,że nie ma narazie lepszych fotek ,ale czy ktos ma jakieś pomysły co do ostatniej odznaki" (?) którą wykopał kolega pod Ruskim Brodem? (patrz wyżej).

bjar_1
Napisano
Witam
No cóż bjar_1.
Można snuć tylko hipotezy.
Kształt tej odznaki wyglądą jak mur" w budowie-zdjęcie, jest naprawdę nie wyraźne, i mnie się wydaje że przed tym
murem" jest fragment liścia laurowego.
Zaznaczam to są tylko domniemania...hipotezy...itd..
W ogóle wygląda to jak nie związane z tematem.
Bardziej jakaś komunistyczna ierutowska" odznaka..
Sam nie wiem.
Pozdrawiam
Napisano
Spróbuję wziąć od Zwierza tą odznakę na jakiś czas i narysować ją w Paincie - zawsze to będzie lepiej. Dzięki za próby identyfikacji!

pzdr

bjar_1
Napisano
A czy ktoś z forumowiczów nie był wczoraj pod Bokowem czarnym kombi? Proszę o kontakt na maila lub odpowiedź na forum.

pzdr

bjar_1
Napisano
Nikt nie był - wczoraj ojciec z matką jechali przez Boków do babki i mówili że jacyś kolesie byli koło samochodu i czyścili saperki ,dlatego pytam :)
Za to dziś znów do babki jechali (Piotrek i ojciec) i stanęli na kilkanaście minut - wyszło ze 20 łuseczek 7,92 mm ,bączek od Mausera (bez Mausera) ,10 groszy z 1982 r. ,porcelanowe kółeczko od granatu trzonkowego i różne kolorowe popierdółki. Ja z nimi nie byłem.

pzdr

bjar_1
Napisano

Ta odznaka (?) wygląda tak - tam gdzie są białe pola emalia odpadła i nie wiadomo czy była zielonego czy niebieskiego koloru. Proszę o identyfikację!

pzdr

bjar_1

Napisano

ZAJEBISTA WYPRAWA - :) czesaliśmy nowe miejsce od 10.00 do 20.00 i mamy pewność ,że nikt tam nie kopał ,a jeszcze lepiej jest bo trafiają się fanty z 1939 ,1945 ,pierwsza wojna i dużo dużo wcześniejsze :)
Na początku chciałbym pokazać odznaki Zwierza - 2 całe ogólne szturmy" i 2 następne ćwiartki - wszystko w srebrnej klasie ,na jednej był kawałek munduru...Franek ,a Ty siedź w W-wie.... :)

Napisano

zapomniałem dodać ,że odznaki z poprzedniego zdjęcia mają w 100% kompletne szpilki i zaczep szpiliki

tutaj nieśmiertelnik wykopany przez Marcina - 3./Inf.Ers.Btl.54 ,śmiesznie wybita grupa krwi (wiecie dlaczego...:)

Napisano

fanty Zwierza - odznaki ,guziki WH i polski wz.1919 ,łuska mosiężna do 2 cm FlaK ,medalik ,jakieś klamerki ,kawałek talerza... :)

Napisano

Co możecie powiedzieć o groszkowanym ,aluminiowym wehrmachtowskim guziku z liczbą 'IV'?
(na dole)

Ogólnie fajny wypadzik - mój zbiorek wzbogaci się o kilka łusek ,w ogóle fajne rzeczy tam wychodzą np. z łusek :

- 7,92 x 57 - Niemcy ,Polska ,Czechy i Niemcy I wojna
- 7,62 x 54R - I i II w.ś.
- 7,62 x 25 jak wszędzie :)
- 8 x 50 Mannlicher I w.ś.
- 8 x 50 Lebel - amerykański I w.ś.
- 7,92 x 107 do UR-a :)

Oprócz tego sporo polskiej amunicji - Marcin trafił 30 szt. schowane w jednym dołku z posrebrzaną łyżką Norblina". Zresztą dużo by o tym miejscu opowiadać - ale nie powiem gdzie :P

pzdr

bjar_1

Napisano
hej bjar_1 a od czego jest dupka na czwartym zdjeciu , z zalakierowana na czerwono spłonka??Bo wykopałem tego chyba z pół kartona i nie zabardzo wiem co to jest , czyzby od dubeltówki???

pozdro pol
Napisano
Sv - teraz uciekam już z domu - jutro napiszę Ci maila co i jak. Białego nie sprawdzałem jeszcze :) mamy zamiar wyskoczyć tam niebawem. Ogólnie jak widzisz na fotkch wypad był nawet udany - dla Zwierza na 100% ,dla mnie na 24% bo przywiozłem kilka fajnych łuseczek.

pozdrawiam!

bjar_1 & reszta ekipy
Napisano
Dziś chłopaki (Zwierzu i Martino) znów tam byli - wyszła kolejna allgemeine sturmabzeichen" ,kilka różnych monetek ,sporo łuseczek ,jakiś sygnet podobno i inne popierdółki. Jutro dowiem się dokładnie co i jak o ile to kogoś jeszcze interesuje :/

pzdr

bjar_1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie