bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Napisano 10 Czerwiec 2004 Frozz - nie wiem ,muszę kumpla zapytać. Jak będę wiedział ,to napiszę.pozdro!
Sv Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 No Bjar w Piatek jade do Mamy...jak masz jakies konkretne pytania to pisz na skrzynke...ta tabliczka to ruska jak widze ... jest zlamana czy moze ma jakis lacznik pomiedzy tymi czesciami?Ps czy wiadomo Ci by byl w tej okolicy jakis gościniec"?Sv
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Napisano 10 Czerwiec 2004 Sv - tabliczka chyba ruska ,jest złamana ,a obydwie części leżały koło siebie. A gościniec" to według okolicznych ludzi droga między okowem ,a Ruskim Brodem (około 4,5 km przez las). Piszę Ci maila.pzdrbjar_1
Sv Napisano 10 Czerwiec 2004 Napisano 10 Czerwiec 2004 Popatrze czy jakichs zdjec z tamtych okolic z przed wojny nie ma w rodzinnych albumach moze sie przydadza...a nawiasem mowica moj Pradziad byl marynarzem za Caratu i kase dostawal w zlotych rublach - chowal je gdzies na strychu pod belka ale kiedy zmarl to rodzina nie mogla ich znalesc... oj jakby taka chate namierzyc:) o ile podczas burzenia ( bo ta wies na pewno po wywozce ludzi na Zachod zburzono ) ktos sie rubelkow nie nachapal......poczte moge czytac ale nie odpowiadac bo jak jade z modemu to mi siada explorator(?)Sv
bjar_1 Napisano 10 Czerwiec 2004 Autor Napisano 10 Czerwiec 2004 No zdjęcia też by się przydały ,zwłaszcza z terenów tych obecnie nieistniejących wiosek. A jakby były fotki z 1945 lub z pierwszych lat powojennych ,to już w ogóle pierwsza klasa! :) tak więc wypytuj Mamę! :)
Sv Napisano 11 Czerwiec 2004 Napisano 11 Czerwiec 2004 No Bjar to odpalam bryke i lece na Zachód:)przy okazji sprawdze czy mam jeszcze manierkę spod Ruskiego Brodu, jak ze mna dobrze zagadasz to jak jeszcze mi jej ktos nie skubnal to moze Ci ja podesle:)...niestety nie ma zakretki,,,ale stan ogilnie dobrySv
bjar_1 Napisano 11 Czerwiec 2004 Autor Napisano 11 Czerwiec 2004 No to leć i dowiaduj się co i jak! Mam nadzieję ,że Mama bedzie śpiewała jak na przesłuchaniu ;) A jak manierkę przywieziesz to zrobimy wymiankę :)Powodzenia! Skrobnij maila później jak wrócisz!pozdrawiambjar_1
Sv Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 No jestem...za duzo to ja nie przywiozlem no moze jedna cenna informacje o ile jeszcze tego nie wiesz :) dotyczaca tego co szukasz...a szukac mozna w 2 miejscach ( nie wiem czy dam rade dzis napisac Ci mailem bo znow mi sie blad pokazuje...a ogolnie to musialbym na wakacje przymusic Mame i pojechac w tw rejony ( jak pamietam od zawsze sie tam wybiera....),,,qrna manierki i bagnet od mosina nie znalazlem ( juz zaczynam podejrzewac ze jakis tubylec mi je stopniowo podprowadza,,,,lezaly sobue spokojnie w stodolce na szafecce przez 10 lat i nagle je szlag trafil,,,jezeli sie tylko zapodzialy a je odnajde to Ci podesle za jakiegos wintera" lub blaszke...bo inaczej znow mi wetnie a male pipierdulki" jakos mi latwiej przechowywac ( nota bene kiedys mialem chelm niemiecki w b.d. stanie - tez ktos zaj....)no wiec pisac na forum czy mail ( jutro w robocie piszac ze stalego poczta powinna isc...(?)Sv
bjar_1 Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Napisano 13 Czerwiec 2004 No to mistrzu czekam na solidnego maila! :) Chyba ,że masz Gadu-Gadu?!Mam nadzieję ,że wyniknie z tego jakieś solidne miejsce. Ostatnio nie byłem w terenie - może wybiorę się na tygodniu i wtedy sprawdzę te dwa miejsca. Jak coś tam będzie i wykopię więcej niż 3 odznaki na jednej wyprawie ,to Ci podeślę - no problem! :) Tak więc czekam na maila i pozdrawiam!bjar_1
Sv Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Poszedl....daj tu znac czy slyszales przede wszystkim o tej innej lokalizacji....Sv
bjar_1 Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Napisano 13 Czerwiec 2004 Mail doszedł! Hmmm - wielkie dzięki - o tej lokalizacji nie słyszałem. O ułanach i ogólnie '39 r. wiem i sprawdzałem te okolice pod tym kątem. Odpisałem ,bo jest jedna niejasność...
Sv Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 Lokalizacja 100% bo z nia wiaze sie historia jednego Zyda co to Niemcow strasznie nienawidzial a poszedl z nimi tam gdzie Ci mowilem:) ... ale wczesniej musial poczekac na to podrzucenie" 2 tygodnie bo sie jeszcze niedobitki krecily....Sv
bjar_1 Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Napisano 13 Czerwiec 2004 Rozumiem - czyli trzeba bedzie jeździć po terenie i pytać starszych ludzi o TĄ konkretną lokalizację... Jeszcze jedno - w jakiej wsi mieszkała Twoja mama?
Sv Napisano 13 Czerwiec 2004 Napisano 13 Czerwiec 2004 .... Nosowa.pytaj o to biale bo mama mowi ze na pewno tam nieruszane....podobno niedaleko jest tam jeszcze leśniczowkaSv
bjar_1 Napisano 13 Czerwiec 2004 Autor Napisano 13 Czerwiec 2004 Napewno ludzie będą wiedzieli o białym - teraz tylko musi byc transport i czas - mam nadzieję ,że znajdziemy... A nieruszane jest na 100% :)Sv - wielkie dzięki za informacje ,będziemy w kontakcie jakby coś ,pozdrów mamę!Ja tymczasem uciekam na dwór!pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!bjar_1
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 Aha chłopaki ,gadałem w sobotę z wujkiem i wie gdzie w jego wiosce pod kamieniem zakopany jest jakiś mongoł" - pewnie jakiś freiwillige" - zginął w styczniu '45 r. Wioska ta leży jakieś 7-10 km na wschód od Ruskiego Brodu. Pozatym mam informację ,gdzie jest zakopanych tych 6 Niemców co im Rusek na łące głowy obciął. Można kiedyś pochodzić z wykrywką w okolicy ,bo w trupach kopać nie będziemy. Wstępnie zlokalizowałem tą nową miejscówkę ,a przy okazji wytropiłem jeszcze coś ciekawego ,gdzie może coś być. Dziś wam powiem co i jak.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 Marcin & Zwierzu - taką mapę załatwiłem 1:300000 tylko ,Generalstab der Luftwaffe 7 Abt.,1943" od Wisły na wschodzie do Opoczna - akurat interesujące nas tereny. Zobaczycie dziś na żywca.Michał bjar_1
bjar_1 Napisano 14 Czerwiec 2004 Autor Napisano 14 Czerwiec 2004 Do Frozzera - Zwierzu czyści wintery" następująco :- najpierw Cif" i szczoteczką do zębów atakuje- zmywa to wodą- atakuje Wd40"- zmywa wodą- na koniec pokrywa Wd-40"- koniec.pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 Uff! Po kolejnej wyprawie na tereny słynnego kotła". Pojechaliśmy stałym składem HIWI" - Martino ,Zwierzu & bjar_1 o godz. 15-tej. Wyprawa średnio dla mnie udana - wytargałem troszkę łuseczek - 7,92 czeskie ,niemieckie i polskie ,jakieś popierdółki ,klamerki od pasków do maski pgaz. ,łuski do rakietnicy ,coś co wrzucę niebawem do identyfikacji ,garczek ,2 podkówki od butów ,kilka łódek czeskich ,garłacze 3 szt. itp. pe-pe"
bjar_1 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 Fotka z lasu z okolicy Ruskiego Brodu - krzyż na rozstajach dróg...
bjar_1 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 ...no i dzisiejszy superfant Zwierza - Allgemeine Sturmabzeichen" w jakiejś dobrej klasie - chyba złota :) ,jak widac góra urwana (zdjęcie odrazu po znalezieniu)...
bjar_1 Napisano 15 Czerwiec 2004 Autor Napisano 15 Czerwiec 2004 moje dwa super garłacze :) ...Wyprawa udana dla Zwierza napewno ,dla mnie mniej ,Martino wykopał kawałeczek takiej samej szturmówki 2 metry od tej całej odznaki. Ja cieszę się z łusek - może będą jakieś bicia których nie mam.pozdrawiambjar_1 i cała ekipa Freiwillige Crew"
Frozzer Napisano 16 Czerwiec 2004 Napisano 16 Czerwiec 2004 pierwszy raz widze taka szturmowketo one byly zlote????
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.