Edik Napisano 12 Lipiec 2004 Autor Napisano 12 Lipiec 2004 WITAM!Dzieki ALL za opis strojenia i za przebiegi.Pytanie: Czy te przebiegi sa w jakikolwiek sposob zalezne od czestotliwosci generatora Tx?Tabela przedstawiajaca poszczegolne ustawienia potencjometru poziomu dyskryminacji w celu dyskryminacji. Tabela zaczerpnieta jest z instrukcji do Bandido.Pozdrawiam.Krzysiek.
ALL Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Witam.Nie przebiegi te nie są zależne od F generatora.Czy to jest 2KHz, czy 10KHz przebiegi będą jednakowe.Mogą się odwrócić zbocza jeśli w oscyloskopie SLOPE" [podgląd zbocza impulsu]jest ustawiony na minus.Ja w swoim oscyloskopie mam włączony SLOPE plus.Ale to nie ma specjalnego znaczenia,ważne aby zmiany następowały tak jak wyżej opisałem.Nigdy nie zwracałem uwagi i nie stosowałem takich tabel poziomu dyskryminacji,ponieważ wszelkiego rodzaju rusunki to dla mnie koszmar.Nie mniej jednak, jeśli wykrywacz w trybie dyskryminacja w jednym skrajnym położeniu wykrywa tylko kolorowe matale, a w drugim skrajnym położeniu wykrywa wszystkie metale, to uważam że wszystko jest OK z dyskryminacją.Pozdrawiam ALL
Gość Napisano 19 Lipiec 2004 Napisano 19 Lipiec 2004 Witam!Pytania do ALL’a:Jestem w trakcie strojenia sondy motion ALL’a(symetrycznej) i w chcialbym spytac poniewaz zauwazylem( w trakcie rownowazenia sondy do zera), ze sa drobne roznicerzedu kilku mV na poszczegolnych stronach uzwojenia sondy odbiorczej... Napiecie niezrownowazenia miedzy masa a jedna strona i miedzy masa a druga jest rozne. Czy to typowe, czy zerowe zrownowazenie powinno uzyskac sie na kazdej z galezi sondy? Czy miedzy koncami uzwojen...?Drugie pytanie. Po zastosowaniu sondy symetrycznej(odbiorczej) jakosondy koncentrycznej, z dwoma koncami, kondensator 150nF dobrany w czasie strojeniado czestotliwosci 6,5kHz zostaje...? Czy dobieramy inny kondensator do maksymalnej amplitudy? Rozumiem, ze srodek uzwojen sondy symetrycznej pracujacej jako sondakoncentryczna nie jest podlaczony do masy...? Trzecie pytanie za chwile.Serdecznie pozdrawiam.Pozdrawiam.Krzysiek.
ALL Napisano 21 Lipiec 2004 Napisano 21 Lipiec 2004 WITAM.Różnice napięcia nie zrównoważenia jakie występują w cewce odbiorczej, między masą{środek}a końcami uzwojeń nie mają znaczenia[różnice te wynikają z nie równomiernego ułożenia się uzwojeń cewki].Ważne jest napięcie jakie uzyskamy po zrównoważeniu,gdy jeden koniec cewki połączymy z masą, a drugi z układem pozostawiając środek wolny.Czyli cewka odbiorcza nawinięta symetrycznie,w układzie pracuje jako koncentryczna. Pierwszą stroimy cewkę odbiorczą, a więc kondesator pozostaje w sondzie.Powtórzę sposób równoważenia.Jak już wspomniałem pierwsza strojona jest cewka odbiorcza na F naprzykład 6,5KHz.Następnie łączymy cewki nadawcze czyli L1 i L2.Nie podłączając kondensatora układamy L2 między L1 a L3 tak aby uzyskać wstępne zrównoważenie sondy.A teraz podłączamy kondensator cewek nadawczych zestrajając je na F np. 5,5KHz, napięcie nie zrównoważenia wzrośnie. I to właśnie napięcie należy zrównoważyć na minimum, dowijając lub ujmując zwoi cewki L2.Pozdrawiam ALL.
Edik Napisano 24 Lipiec 2004 Autor Napisano 24 Lipiec 2004 Witam!Dziekuje za odpowiedzi na moje pytania. Sonde zrownowazylem prawie do zera. Musialem dowinac 3 zwoje drutu na korekcyjnej. Zauwazylem, ze pomocna moze byc (w celu jeszcze dokladniejszego zrownowazenia pentla na koncu korekcyjnej. Rownowazymy wtedy delikatnie przesuwajac ja w strone cewki nadawczej lub odbiorczej.Kondensator zas mieszczacy sie w sondzie, 150nF odpowiada czestotliwosci 6,5kHz lecz nie odpowiada maksymalnemu rezonansowi jaki mozemy uzyskac w obwodzie cewki odbiorczej. Stroilem eksperymentalnie do maksymalnej amplitudy i wtedy czestotliwosc na cewce odbiorczej wynosila okolo 5,5kHz. Zwiekszyl sie nie co zasieg... Pozostalem jednak przy pierwotnych zalozeniach projektu tej sondy(5,5kHz dla Tx i 6,5kHz dla Rx).Chociaz prawde powiedziawszy nie wiem na czym ma polegac praca tej sondy na dwoch czestoltliwosciach... W zestrojonej sondzie odbiorczej na czestotliwosc f=6,5kHz i zrownowazonej do zera metal znajdujacy sie w poblizu sondy powoduje oczywiscie wzrost napiecia w cewce odbiorczej ale czestotliwosc tego napiecia wynosi f=5,5kHz...? Zrobienie tej sondy kosztowalo mnie okolo 50zl. Z czego 40zl pochlonely kleje epoksydowe. Nie stosowalem poxipolu bo jest drogi. Samo wykonanie takiej sondy nie jest trudne ale zajmuje troche czasu. Szczegolnie klejenie i prace wykonczeniowe. Duzo latwiej byloby stosowac gotowe karaksy. W jakims pismie dla elektronikow widzialem, ze ktos wykonuje takie karaksy do sond o roznych srednicach na zamowienie...Pozdrawiam.Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.