Skocz do zawartości
  • 0

Blacha ss

Pioterek

Pytanie

Czy można na podstawie bić które się zachowały stwierdzić co to za dywizja??
2.KP.SS...R.....(kropkami zaznaczyłem brakujące skróty)
...............E.ABT.2
Zresztą wszystko widać na fotce.
Pozdrawiam

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Salve,

Tylko mala sugestia. Jesli nie wiesz jak to robic (tzn owe iszczenie dokumentow przy ich rozdzielaniu kiedy je fotografujesz") prosze chociaz zadzwon do jakiegos wiekszego muzeum i popytaj sie tamtejszych konserwatorow jak to robic. NIE NISZCZ! lepiej pytaj sie fachowcow. Moze nawet za darmo pomoga.

Z pozdrowieniami

Gandalf de Grey

a ztego co wiem nie było tam blach ss(chyba ze mnie ktos poprawi)poza wszystkim w tym stanie to moze byc ekshumacja albo spalona. spalona nie mogla sie znajdowac z dokumentami. moze wyjsnisz te wątpliwosci?

Jak możesz wypisywać taki rzeczy prosto w oczy człowiekowi który ją sam wykopał?? Były dokumenty, połamane płyty gramofonowe, trochę wyposarzenia, odznaka (kwk z mieczami 2 klasy) i zgnite blaszki. Wszystko przywalone zabitym koniem. Gdyby ta blacha nie leżała między zbutwiałymi papierzyskami nic by z niej nie zostało (podobnie jak z reszty). Jest wykonana z cienkiej blachy stalowej (nie nierdzewki)!!!
Pozdrawiam ludzi obsesyjnie nakręconych tematem ekshumacji i pożarów:)))

Odnośnie 4 dywizji, to chodziło mi o 4 dywizję ss policei, a nie 4 dyw. pancerną...przejęzyczenie. Na resztkach dokumentów, które zresztą mam, widnieje w kilku miejscach nazwa tej dywizji.
Pozdrawiam

:)jesli dokumenty 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division to całkiem nowa i nieznana sprawa - moze opiszesz te papierki? co do blachy to napewno autentyk i tak jak pisałem raczej z 2dyw. panc.ss.
pozdro

Czy można na podstawie bić które się zachowały stwierdzić co to za dywizja??
2.KP.SS...R.....(kropkami zaznaczyłem brakujące skróty)
...............E.ABT.2
Zresztą wszystko widać na fotce.
Pozdrawiam

Mam całe sztaple papierów pisanych na maszynie. Niestety są to tylko fragmenty po kilka centymetrów kwadratowych. Przy próbie rozdzielenia ulegają zniszczeniu bezpowrotnie, ale odsłaniają się kolejne zapisy. Z tego co pamiętam występowała tam data: kwiecień 1945. Muszę spróbować to jakoś mądrze rozdzielić i od razu fotografować. W ten sposób zniszczę papier, alę jest szansa, że ocalę treść zapisu...chociaż po części. Zabieram się do tego od dwóch lat, ale trochę się waham.
Jak znajdę chwilę, to zamieszczę próbkę na forum.
Piozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie