Pioterek Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Czy można na podstawie bić które się zachowały stwierdzić co to za dywizja??2.KP.SS...R.....(kropkami zaznaczyłem brakujące skróty)...............E.ABT.2Zresztą wszystko widać na fotce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gandalf de Grey Napisano 28 Maj 2004 Share Napisano 28 Maj 2004 Salve,Tylko mala sugestia. Jesli nie wiesz jak to robic (tzn owe iszczenie dokumentow przy ich rozdzielaniu kiedy je fotografujesz") prosze chociaz zadzwon do jakiegos wiekszego muzeum i popytaj sie tamtejszych konserwatorow jak to robic. NIE NISZCZ! lepiej pytaj sie fachowcow. Moze nawet za darmo pomoga. Z pozdrowieniamiGandalf de Grey Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 a gdzie wyszły te dokumenty 4dyw?:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 27 Maj 2004 Autor Share Napisano 27 Maj 2004 W okolicach Gdyni:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 to chyba 4dyw pancernej a nie ss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 a ztego co wiem nie było tam blach ss(chyba ze mnie ktos poprawi)poza wszystkim w tym stanie to moze byc ekshumacja albo spalona. spalona nie mogla sie znajdowac z dokumentami. moze wyjsnisz te wątpliwosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 27 Maj 2004 Autor Share Napisano 27 Maj 2004 Jak możesz wypisywać taki rzeczy prosto w oczy człowiekowi który ją sam wykopał?? Były dokumenty, połamane płyty gramofonowe, trochę wyposarzenia, odznaka (kwk z mieczami 2 klasy) i zgnite blaszki. Wszystko przywalone zabitym koniem. Gdyby ta blacha nie leżała między zbutwiałymi papierzyskami nic by z niej nie zostało (podobnie jak z reszty). Jest wykonana z cienkiej blachy stalowej (nie nierdzewki)!!!Pozdrawiam ludzi obsesyjnie nakręconych tematem ekshumacji i pożarów:))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 27 Maj 2004 Autor Share Napisano 27 Maj 2004 Odnośnie 4 dywizji, to chodziło mi o 4 dywizję ss policei, a nie 4 dyw. pancerną...przejęzyczenie. Na resztkach dokumentów, które zresztą mam, widnieje w kilku miejscach nazwa tej dywizji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 :)jesli dokumenty 4. SS-Polizei-Panzergrenadier-Division to całkiem nowa i nieznana sprawa - moze opiszesz te papierki? co do blachy to napewno autentyk i tak jak pisałem raczej z 2dyw. panc.ss. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Czy można na podstawie bić które się zachowały stwierdzić co to za dywizja??2.KP.SS...R.....(kropkami zaznaczyłem brakujące skróty)...............E.ABT.2Zresztą wszystko widać na fotce.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 druga strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterb1 Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 chyba z das reich (moze tez jakas niedywizyjny oddział) gdize sie odbyła ta ekshumacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pioterek Napisano 27 Maj 2004 Autor Share Napisano 27 Maj 2004 Mam całe sztaple papierów pisanych na maszynie. Niestety są to tylko fragmenty po kilka centymetrów kwadratowych. Przy próbie rozdzielenia ulegają zniszczeniu bezpowrotnie, ale odsłaniają się kolejne zapisy. Z tego co pamiętam występowała tam data: kwiecień 1945. Muszę spróbować to jakoś mądrze rozdzielić i od razu fotografować. W ten sposób zniszczę papier, alę jest szansa, że ocalę treść zapisu...chociaż po części. Zabieram się do tego od dwóch lat, ale trochę się waham. Jak znajdę chwilę, to zamieszczę próbkę na forum.Piozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Pioterek
Czy można na podstawie bić które się zachowały stwierdzić co to za dywizja??
2.KP.SS...R.....(kropkami zaznaczyłem brakujące skróty)
...............E.ABT.2
Zresztą wszystko widać na fotce.
Pozdrawiam
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.