Monsun Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Witam,jestem na 99% pewien, że to kula (raczej jej pozostałość) od muszkietu. Proszę o potwierdzenie i podanie okresu z jakiego może ona pochodzić. Zaraz druga fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Witam,jestem na 99% pewien, że to kula (raczej jej pozostałość) od muszkietu. Proszę o potwierdzenie i podanie okresu z jakiego może ona pochodzić. Zaraz druga fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Oto fotka numer dwaZa odpowiedzi z góry dziękujęPozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Akurat jest/było z kilkadziesiąt różnych kształtów pocisków do broni niegwintowanej, od zwykłych kul, po różne kombinacje. Więc możliwośći jest wiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Witam!Skąd ta pewność (aż na 99%), że jest to kula od muszkietu? Może do zrobienia tego czegoś wykorzystano kulę od muszkietu, ale w swojej obecnej postaci to coś zupełnie kuli nie przypomina. Widziałem sporo kul zdeformowanych trafieniem i nie spotkałem się z takim kształtem. Na upartego można określić masę tego czegoś i próbować dopasować to do wagomiaru ołowianego pocisku. Dla przykładu kula karabinowa kalibru 15,88 mm z I połowy XIX w. miała masę ok. 28 g. Życzę ciekawej zabawy;-)PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Po namyśle przyszło mi do głowy, że może to być pocisk od jakiegoś jednostrzałowego karabinu odtylcowego, używanego w II połowie XIX w., np. przez Rosjan tłumiących Powstanie Styczniowe. Czy coś wiadomo na temat pochodzenia tego kawałka ołowiu?PozdrawiamSZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 27 Maj 2004 Share Napisano 27 Maj 2004 Mea culpa :((((((((Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SZZ Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Możliwe też, że jest to pocisk typu breneka, wystrzelony z broni myśliwskiej, taki jak w temacie Pocisk ołowiany".Pozdrawiam,SZZ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Breneka miała żłobienia na zewnątrz, żeby się obracać.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 26 Maj 2004 Autor Share Napisano 26 Maj 2004 Witam, breneka to nie jest, ale z tym pociskiem od karabinu z zapłonem odtylcowym to nie pomyślałem, być może i jest to jakiś trop. Nie mogę niestety podać wagi, bo nie mam jak zważyć. Kulka jest w chacie, a ja w robocie :)Co do średnicy zewnętrznej tej nazwijmy to szyjki to około 15 mm.PozdrMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Mnie to nie wygląda na kulę (ale mogę się mylić).W każdym razie był parę dni temu taki post kolegi Wall'a pod tytułem pocisk ołowiany i właśnie taki pocik to mi przypomina. No, może brak jest tam występujących żłobień" (czy też rys, jak kto woli), ale znaczna wklęsłość wskazuje na to, że chyba nie była to kula (mogła to być breneka, czy jak jej tam.....).YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yupiter Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Dla niewtajemniczonych - braneka, to pocisk ołowiany bez płaszcza, który uderzając rozpłaszcza się i czyni wielkie zniszczenia w tkankach. Stosowana jest zdaje się jeszcze przez myśliwych. Breneka jest po to, aby zabić, a nie zranić. Zakazana przez konwencje międzynarodowe.YP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 26 Maj 2004 Share Napisano 26 Maj 2004 Myśliwi juz nie mogą,z tego co wiem, strzelac z pocisków bez płaszcza:)))W rodzinie mam kilku takich polujących:))pozdrawiamMonti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Monsun
Witam,
jestem na 99% pewien, że to kula (raczej jej pozostałość) od muszkietu. Proszę o potwierdzenie i podanie okresu z jakiego może ona pochodzić.
Zaraz druga fotka
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.