Skocz do zawartości

B17

Gość Siwy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
Pochwalę się: ogladałem w zeszłym tygodniu sobie takie cacko - ale pod wodą.
Nawet dotykałem.
Stan powiedzmy idealny(oczywiście jak na 60 lat leżenia w wodzie) Detale takie jak futrzane buty jednego ze strzelców stojące na środku pokładu, amunicja do karabinów w zasobnikach tylko dodaja zwiedzaniu smaczku. Wszystko co dosiegniesz można sobie wziąść do ręki i pooglądać.
Uszkodzenia ograniczają się do kabina nawigatora.
A z zauważalnych braków - brak pontonów ratunkowych (puste luki).

A teraz zła wiadomośc:
Niestety rzeczona B17 leży w Chorwacji bardzo głęboko pod wodą co znakomicie zmniejsza liczbę chętnych do oglądania.

Czy ktos wie może w jakim muzeum stoi sobie taki samolocik na powietrzu?

pzdr
Siwy

Napisano
Cześć.
Napisałeś: Stojących w muzeach jest wiele a najbliższe Warszawie muzeum?

Pzdr
Siw
Napisano
hmm teraz jak patrzę to chyba przesadziłem z tym sporo (i to sporo przesadziłem ;-) )...
Jest w Duxford, w Hendon, Le Bourget - szczerze mówiąc myślałem, że w Europie jest więcej (coś mi świtało o skandynawii i beneluxie, ale nie znalazłem nic)...

może są jeszcze jakieś, bo http://www.warbirdregistry.org/
nie jest kompletne.

http://www.warbirdregistry.org/b17registry/b17registry.html
Napisano
A widzieliscie tego B17 znalezionego na jakims jeziorze chyba w stanach? Był kompletny w extra stanie z namalowanymi jakimis obrazkami(oryginalnymi). Nie moge sobie przypomniec strony. A robiło to naprawde zaje...te wrażenie. Jakby dopiero wyladował.
pzdr
Napisano
Kurde! Sorry panowie, pomyliłem się to był tylko B-29 w idealnym stanie. Cofam swój poprzedni post.
Napisano
Michał ł - Dzięki za info - ale wyglada na to, że ten w Chorwacji jest najbliżej. Jak tylko dostanę fotki to postaram się je tutaj wrzucić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie