vivaldi Napisano 7 Wrzesień 2002 Autor Napisano 7 Wrzesień 2002 Jestem na forum nowy. Poszukiwaniami zajmuje sie juz od 5 lat. Wlasnie rozpracowuje jeden temat i szukam wsparcia. Chodzi tutaj o pewien obiekt, ktory nie zostal jeszcze przez nikogo namierzony a ktory z pewnoscia istnieje. Zamiast opowiadac przytocze kilka zdan pewnego dziadka - polskiego niemca, ktory ta historyjke opowiedzial mi dwa lata temu. (od tamtej pory badam temat- jak na razie praktycznie bezskutecznie). Aha! Nazwy miejscowosci pozwalam sobie do ogolnej wiadomosci nie podawac. o bylo jak cala wies praktycznie juz uciekala od nadchodzacych Rosjan. Tego dnia do wsi wjechalo duzo niemieckiego wojska i zabroniono wszystkim bez wyjatku wychodzic z domow pod kara smierci. Mnie w tym czasie w domu nie bylo. Bylem na polu. Wracajac do domu widzialem jak ze stacji kolejowej (byla w polu przy lesie- teraz sa tylko jej ruiny) sa wypakowywane rozne towary i przeladowywane na ciezarowki i inne samochody. Tych samochodow bylo bardzo duzo. Co przeladowywali nie wiem bo z ukrycia z daleka nic nie widzialem a teren byl tak obstawiony zolnierzami, ze nie przecisnela by sie nawet mysz. Z tego co widzialem to podjezdzaly tylko coraz to nowe auta te zapakowane juz nie wracaly. Jechaly one w strone lasu polozonego na gorzystym terenie, (sa tam prawdziwe gory najwyzsze wzniesienia w okolicy!)i pamietam ze juz rok wczesniej pracowalo w tym lesie wielu ludzi, ktorych potem rozstrzelano. Dobudowano nawet specjalna bocznice kolejowa. Praktycznie po kilkunastu godzinach wszystko zniklo a ja wrocilem do domu. Ludzie bali sie wychodzic jeszcze jakis czas. Potem po wojnie razem z tymi co zostali probowalismy odnalezc wejscie do tych tuneli ale bez skutku" Slyszalem tez, ze jedna niemka z miasta oddalonego o 20 km od tego miejsca powiedziala, ze to co jest schowane w tych gorach to jest tego tyle, ze to miasto w ktorym mieszkala przez 100 lat nie wypracuje tego schowanego czegos. Tematem sie zainteresowalem zdobylem nawet niemiecka geodezyjna mape tego terenu i nic. Do przebadania jest las 10 km dlugi i na 4 szeroki i wiele gor. Jeden jeszcze zyjacy dziadek stwierdzil jak pytalem sie gdzie tu warto pokopac ze tamten teren i jezioro ktore jest niedaleko mialy byc druga kwatera Hitlera na Warmii i Mazurach. Nie pytalem sie dlaczego tak mysli bo nie chcialem zdradzic sie, ze mnie ten temat interesuje. Prosze wszystkich powaznych eksploratorow o kontakt w celu zorganizowania zbiorowej wyprawy w to miejsce moze nawet jeszcze jesienia tego roku!Pozdrawiam vivaldi
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Też dołączam, jak coś to pisz na adres militarium@tlen.pl
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 WitamWidze ze planuje sie zmiana terenow poszukiwan z Gor Sowich na Mazury :). Jestem za. Pisz jak cos bedzie planowane.Rafal Kruk - kruku GG566056
panzer24 Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Jestem za. Znam te rejony i wiem o co ci chodzi. Pisz to ustalimy szczegóły.
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 No to mniodzio ;) Pisze się również byle po 1 października.Frozzer pozdr.
Moose Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Ja też bym chętnie pojechał. Być może ze mną pojechałaby jeszcze jedna osoba. Ale dla mnie najlepszy byłby termin przed 1szym października.PozdrawiamAdamadamoose@gazeta.pl
Frozzer Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 ja tez po 1 pazdz. bo musze troche jeszcze pozaliczac na uczelni ;)tylko jedno mnie zastanawia, znalazles moze cos w terenie coby swiadczylo ze tam rzeczywiscie moze cos" byc, ?
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 Pisz na priv-a. Operuję na Warmii i Mazurach. pozdr. voytekb
Gość Napisano 9 Wrzesień 2002 Napisano 9 Wrzesień 2002 moj brat jest chorazym w lidzbarku warminskim i tez sie szwenda po dziurach z wykryw.jakby co to sie z nim skontaktuj pawel borzynski 502222082 lub przeze mnie malia masz pozdro
vivaldi Napisano 9 Wrzesień 2002 Autor Napisano 9 Wrzesień 2002 jezeli w srodku lasu jest pole minowe a z jakies 200 m dalej znalazlem kupe narzedzi wojskowych to cos tam bylo!Zadnych studzienek wentylacyjnych nie namierzylem (jeszcze) tam jest naprawde kawal terenu do sprawdzenia! Gdzies tez musi znajdowac sie zbiorowy grob rozstrzelanych jencow, ktorzy pracowali nad tymi podziemnymi loszkami (wiem, ze robili tam zarowno Polacy jak tez i Francuzi, tamten Niemiec wspominal tez cos o swoich rodakach). Panowie! Wyprawa bedzie solidnie zorganizowana (zakwaterowanie, wyzywienie i oczywiscie cos jeszcze), mysle, ze najlepiej bedzie zrobic ja w pazdzierniku. Piszcie jak tam z czasem to wspolnie zrobimy jakis kompromis by kazdemu pasowalo. Kazdy jest mile widziany. Swoje zgloszenia przysylajcie gdzies do 25 wrzesnia by mozna bylo spokojnie wszystko zapiac na ostatni guzik. Jak staniecie noga na tym terenie to poczujecie to cos co pachnie wielka przygoda i w 100% warte jest sprawdzenia. Mysle, ze przydalby sie jakis magnetometr wiec jak ktos czyms takim dysponuje to zapraszam. Czekam na wasze zgloszenia i pozdrawiam!
vivaldi Napisano 9 Wrzesień 2002 Autor Napisano 9 Wrzesień 2002 Podaje swoj numer GG dla zainteresowanych: 2423164Uprzedzam, ze sa tam moje falszywe personalia, mysle ze z wiadomych dla wszystkich powodow.Aha! Jeszcze jedno, ostatnio dowiedzialem sie, ze jedna babka ze Slaska dorwala gdzies cos co spowodowalo, ze zaczela sie strasznie interesowac ta okolica. Jeszcze nad nia pracuje (babka) i wyciagne z niej co sie da. Wiem tylko tyle, ze wspolpracuje ona z jakas firma ktora ma w ofercie uslugi detektywistyczne i eksploratorskie. Jednym slowem wokol tematu robi sie goraco i istnieja jednak zapiski o tym co tam jest. Tyle, ze ja do nich jeszcze nie dotarlem. Za to wiem gdzie to moze byc z opowiadan autochtonow. Pozdrawiam!vivaldi
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Tylko nie uszkodź jej za bardzo - w końcu to kobieta.
Gość Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Ja również chętnie bym się do wyprawki przyłączył:)
mick1 Napisano 10 Wrzesień 2002 Napisano 10 Wrzesień 2002 Ja tez sie chetnie pisze na to (co prawda piszczalka chwilowo nie dysponuje niestety, lecz do innych prac sie nadam mam nadzieje)
vivaldi Napisano 10 Wrzesień 2002 Autor Napisano 10 Wrzesień 2002 dzieki za emile jakie do mnie wysylacie. Sorki ale nie jestem w stanie szybko odpisywac na kazdy email bo dostaje ich okolo 30-50 dziennie. Ale na pewno na kazdy odpowiem.pozdrawiamvivaldi
Gość Napisano 11 Wrzesień 2002 Napisano 11 Wrzesień 2002 jestem zainteresowany ta wuprawa moge zalatwic georadar i magnetometr czekam na konkrety pozdrowienia
bunias Napisano 12 Wrzesień 2002 Napisano 12 Wrzesień 2002 jeżeli mogę się przydać chętnie się piszę na tę wyprawę .
sloma Napisano 12 Wrzesień 2002 Napisano 12 Wrzesień 2002 To jak?Planujemy coś czy odpuszczamy sobie? ;)Vivaldi:nadaj trochę tempa,wrzuć więcej informacji o tym,bo zanudzimy się na śmierć.Skoro chcesz żebyśmy Ci pomogli to nie trzymaj nas w niepewności.Każy już mógłby się czymś zająć gdyby wiedział dokładniej o co chodzi.Planowanie noclegów zostawmy sobie na koniec a teraz weźmy się za zbieranie materiałów i sprzętu.Więc jak ta sprawa wygląda dokładnie?I skąd przypuszczenie,że to są tunele a nie naziemne baraki lub doły w ziemi?To jest istotne więc napisz gdzie to jest i co dokładnie tam się znajduje w okolicy i w lesie(co znalazłeś podczas prac).Jak już ammy coś zaczynać to na dobrych podstawach.pozdrawiamSłoma
mick1 Napisano 13 Wrzesień 2002 Napisano 13 Wrzesień 2002 Zgadzam sie z przedmowca.. jesli potrzebna pomoc w poszukiwaniu w papierach (ksiazkach, czy innych tego typu rzeczach) to nadaj temat, bo rzeczywiscie ci co sie zainteresowali to stoja w miejscu nie wiedza czego sie spodziewac
vivaldi Napisano 15 Wrzesień 2002 Autor Napisano 15 Wrzesień 2002 Najmocniej wszystkich przepraszam ale wlasnie mialem wypadek na motorze i zlamalem noge w zwiazku z czym odwoluje ta wyprawe jak rowniez koncze temat. Mysle, ze jeszcze kiedys do niego wroce na forum.pozdrawiamvivaldi
Gość Napisano 15 Wrzesień 2002 Napisano 15 Wrzesień 2002 Koledzy to kolejny przypadek kiedy gora urodzila mysz. Nie czujecie sie wpuszczeni w maliny?
aif Napisano 15 Wrzesień 2002 Napisano 15 Wrzesień 2002 No to pięknie. A już nabrałem ochoty na wyprawę. Albo taki pech, albo zbyt wiele pytań.
Frozzer Napisano 15 Wrzesień 2002 Napisano 15 Wrzesień 2002 czemu mnie to nie dziwi, jak i rowniez fakt ze na gg mial inne dane podane. heh.
bunias Napisano 15 Wrzesień 2002 Napisano 15 Wrzesień 2002 Witam . Panowie czemu się dziwicie facet pewnie dużo jeżdzi po swoim terenie to i przytrafiła mu się przykra niespodzianka a wy spisujecie gościa na straty.Aty panie Frozzer jak piszesz do kogoś mailaz propozycją wymiany informascj to myślę,że powinienieś sę odezwać a nie podważać wiarygodność vivaldiego a co ty masz do zaoferowania jakie masz dotychczasowe wyniki? może pochwal się na forum.Pozdrawiam bunias .
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.