meczete Napisano 20 Maj 2004 Autor Napisano 20 Maj 2004 Witam wszystkich! Chciałbym się dowiedzieć, a zapewne i inni czytając te posty uświadomią sobie co nie co. Czy w Polsce ostatnio nie wyszła jakaś ustawa zabraniająca kopania z wykrywaczem? Na przykład w lesie - wiadomo - kopiesz sobie, podjeżdża straż leśna i za niszczenie ściółki leśnej... A jak sprawa się ma do terenów podmiejskich, ale nie lasu. Typowe pola i nieużytki obrośnięte trawą, teren nie prywatny - gminny. Może policja podjechać i skasować mandata? Wczoraj koleś dostał stówkę i jest okropnie rozdrażniony, bo on chodził na złom- z tego żył. Jeszcze paru złomiarzy tak potraktowali. Czy jest u nas coś takiego ??? Pozdrawiam...
ALL Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 Witam.Samo posiadanie wykrywacza nie jest prawnie zabronione.Jak uniknąć kary grzywny lub mandatu poczytaj w Odkrywcy na stronach PRAWO.Można też i inaczej np.Jest takie stowarzyszenie oczyszczania ziemi z ołowiu,wydają oni ligitymację ze zdjęciem. Nie pamiętam jak się to dokładnie stowarzyszenie nazywa, wiem tylko że ma siedzibę w Warszawie.Spotkałem kiedyś poszukiwacza w lesie, który miał taką ligitymację.I jak miał wątpliwą przyjemność spotkać mundurkowego to ładnie i łagodnie z tego spotkania wychodził.A ja poprostu tak szukam aby unikać takowych spotkań.Serdecznie pozdrawiam ALL.PS.A kolega nie słusznie zapłacił mandat, nie ma jeszcze przepisów wykonawczych do ustawy.
meczete Napisano 20 Maj 2004 Autor Napisano 20 Maj 2004 Dzięki za podpowiedź, ALL ! Ciekawe, gdzie znaleźć to towarzystwo? W moich warunkach w Bornem S. myślę, że byłoby dużo tego typu pracy. A może ktoś z czytających Kolegów wie co i dzie to jest? Bo jak widzę, Stowarzyszenie Poszukiwaczy (z innych postów) ciągle powstaje, a i nie wiadomo jakie będzie miało uprawnienia.A co na wypadek takiej sytuacji: chodzę sobie z wykrywaczem, ale bez saperki i plecaka. Tylko włączony wykrywacz? Oczywiście nie mówie o fakcie, że np. zaznaczam miejsce, a po fanty zjawiam się w innej porze...to już ryzyko, ale nie idzie o to. Chodzę sobie tylko z wykrywaczem - zakazane, czy nie?
ALL Napisano 20 Maj 2004 Napisano 20 Maj 2004 Witam.Samo chodzenie z wykrywaczem nie jest zakazane.Jeśli chodzi o poszukiwanie, to znaczy oczyszczanie ziemi z ołowiu, to wskazane jest mieć przy sobie w terenie poszukiwań jakieś stare kawałki ołowiu w szczelnej torebce foliowej.Aby udokomentować prawdziwość i szczerość prowadzonej eksploracji.A delikatnie mówiąc, to [po POLSKU napisze] FAKIU wszystkim tym, którzy nam tego pięknego hobby zabraniają.Nie damy się i JUŻ. Pozdrawiam ALL
meczete Napisano 20 Maj 2004 Autor Napisano 20 Maj 2004 Bardzo dobre, dalej zależy od wiary i dobrej/złej chęci przedstawiciela władzy. A tak bez legitymacji ale z paroma kawałkami ołowiu to nie będą chcieli wierzyć, no nie? Najważniejsza to byłaby ta legitymacja.A co do ustawy, to znów na siłę nam ktoś dobrze" robi. Co za kraj...kraj-jaj
kopijnik Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 Ustawa zabrania pod karą (w skrucie)poszukiwania ZABYTKÓW przy pomocy urządzeń elektronicznych"w obec tego:1 jeżeli szukasz zabytków przy pomocy np. łopaty, koparki(bez wykrywacza, magnetometru, latarki LED) jesteś OK2 jeżeli szukasz kluczy (zgubionych wczoraj") a znalazłeś zabytek powinieneś go zgłosić do konserwatora zabytków, masz taki obowiązek. Szukanie nie-zabytków jest dozwolone.Oczywiście prawo własności, naruszenie obszarów chronionych, odszkodowania za zniszczenie upraw mogą komplikować spór pomiędzy poszukiwaczem nie-zabytków a władzą.
jaca2003 Napisano 4 Czerwiec 2004 Napisano 4 Czerwiec 2004 A ja tak sobie myślę.Głosujcie na Andrzeja w kolorowym krawacie to nie długo będzie zakaz posiadania zapałek.Przecież sami na debili głosujemy.A oni w trosce o wyborców zakazują poszukiwań bo jakby komuś ręce urwało to jak będzie skreślał głos. Dopuki popierdułek (czytaj tych z immunitetem) nie wybierzemy z zaświadczeniem od psychiatry (choć to pewnie tylko kwestia ilości kaski) że jest nieszkodliwy dla ludzi lub tylko lekuchno upośledzony umysłowo to będziemy mieć tylko gorzej.Z harcerskim pozdrowieniem Na pochybel panom mądrym z wiejskiej.(a może tam tylko wstep mają WSIUNY?)
wicja1 Napisano 5 Czerwiec 2004 Napisano 5 Czerwiec 2004 Panowie!Ja tak chodzęz ustawą",tak jak chodziłem bez ustawy.Za rycie lasu zawsze można było dostać mandat,a za rycie pola toporem w plecy.Moim zdaniem nic się nie zmieniło,a wszelkie zawołania typu:O Jezu,jest ustawa-sprzedaję wykrywacz!!,to niepotrzebne bicie piany.Pozdrawiamwicja1
meczete Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Witam !!!Wszystko fajnie i pięknie, ustawa-koszmar z ulicy wiejskiej MADE IN JAKUB... jest i u mnie działa. Borne to pipidówa a niebieskie pałki nudzą się. Od jakiegoś czasu jeżdżą busem i nawet poldkiem po lasach (że się nie boją dołów...) i tym podobnych zadupiach. Rozdają mandaty na lewo i prawo. Koleś jeden już dwa razy dostał po stówce. inny wykopał silnik po ruskim czołgu (wielki!) to dostał mandat (ale nie do sejmu) i zabrali mu silniczek. Teraz (czy go policja sprzedała?) jest na złomie, kasy i ma - wyszła" a gostek w tym miejscu po dwuch czy trzech dniach wykopał jeszcze dwa takie i jakąś budę. Ale u nas prawa" się przestrzega...kasa płynie...człowiek biednieje...gmina rośnie...Pozdrawiam...
Mirass Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 A taki silniczek po rozkręceniu to około 700 kg czystego aluminium * 4 zł/kg = NOWY DOBRY WYKRYWACZ!!!Mirass
meczete Napisano 7 Czerwiec 2004 Autor Napisano 7 Czerwiec 2004 Miał trochę towaru, fakt. Ale ma też łącznie 12 gęb do wyżywienia (tyle dzieci) to mu się to rozchodzi...
Monti Napisano 7 Czerwiec 2004 Napisano 7 Czerwiec 2004 WitamZapraszam na forum głowne do wątku Stowarzyszenie-rekrutacja"Zakładamy Stowarzyszenie z mysla o eksploratorach i miłośnikach historii.pozdrawiammonti
kucek Napisano 8 Czerwiec 2004 Napisano 8 Czerwiec 2004 meczete to u Was jest chyba 20 stopień zasilania ;-) jak za Gierka, on wiedział jak zwiększyć populację, wystarczy wyłączać prąd...Wracając do tematu to słyszałem w radio (!!) niedawno że: zabronione jest poszukiwanie jeśli ma to na celu znalezienie zabytku, ale przecież jak naparzamy z wykrywką to nie mamy na celu znaleźć zabytek ;-) no nie? W razie czego to tradycyjnie - choduAle należało sie tego spodziewać, buszują po lasach hordy kopaczy rozkopują co tylko sie da np cmentarze!!! to w końcu ktoś sie wkurzy i zawiadomi odpowiednie służby. Coś o tym wiem bo u mnie w Pustkowie teren jest tak skopany że wystarczy wejść do lasu i widać efekty pracy" takich poszukiwaczy, i przy okazji złamać sobie nogę na dołku którego nie chciało sie im zakopać. Ostatnio jechałem sobie rowerkiem ścieżką i o mało nie wpadłem do takiego doła wykopanego na środku, jak spotkam takiego sk****** to osobiście pomogę złapać go mundurowym. Celuje w tym pewien gościu z Dębicy ma czerwonego malucha z żółtymi felgami, numeru nie podam żeby go całkiem nie pognębić, ale on tu nie zagląda bo to forum dla porządnych ludzi :-)kucek
meczete Napisano 9 Czerwiec 2004 Autor Napisano 9 Czerwiec 2004 Witam! Temu gostkowi to niepotrzebny żden stopień zasilania, taki obrotny. A dołków to jest wszędzie do bólu - goście potrafili u nas kopać nad jeziorem pod samym pomostem w wodzie na około 1 - 1,5 metra w wodzie. Nie było im wygodnie napewno. odkopali kawałek gąsienicy i później załatwili tarpana i chcieli to wyciągnąć! Ale nie poszło im. Za duża jest i w wodzie i mule dobrze siedzi. o mało nie rozwalili biednego honkera. Kumpel mówił, że potem jeszcze byli ciągnikiem, ale gąsienica jest tam po dziś dzień. A jak iść w las, to już tylko po tym można poznać, które dołki złomgrzebków a które post-sowieckie, że te drugie są głębsze. Dupki nie zakopią po sobie skoro już muszą ryć tę glebę. Gadałem z paroma, ale ciężko im skapować po co zasypywać, bo już się spieszą sprzedać złom i na mózgotrzepa w kartoniku...A ja dzisiaj idę w teren. Koleś niedawno odkrył jakieś ukryte wysypisko w lesie, i zobaczymy po kim jest to - po niemiaszkach czy po ruskach. Wolałbym bym po niemiaszkach - lepsze i ciekawsze fanty. Na raziePozdrawiam...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.